Grote microSD-kaart: SanDisk Extreme Pro 1TB getest

Marco den Teuling
0

Zoek je een grote microSD-kaart voor je smartphone of camera of ander apparaat? SanDisk stopt maar liefst 1 TB in de SanDisk Extreme Pro microSDXC UHS-I. Maar bij het schrijven zakt de snelheid snel terug. Een korte review.

Als je een Android-smartphone met micro­SD-slot hebt die wel wat extra opslagruimte kan gebruiken, breid je die met de SanDisk Extreme Pro in één klap uit met 1 TB. Op die manier zit je de komende jaren wel goed.

grote microSD-kaart geheugenkaart 1TB SanDisk Extreme Pro

In de Samsung Galaxy S10 haalden we met Androbench bij het lezen ongeveer 75 MB/s en bij het schrijven 54 MB/s. Bij het voor het snel starten van apps belangrijke random access haalde de kaart 1974 en 844 IOPS.

In combinatie met een pc is de Extreme Pro microSDXC UHS-I een stuk vlotter. In een standaard usb-cardreader haalde hij 90 MB/s bij het schrijven en net geen 100 MB/s bij het lezen. Als je SanDisks eigen Mobile­mate inzet, haal je bij het lezen zelfs 170 MB/s en het schrijven komt uit op 105 MB/s.

De schrijfacties moeten echter niet al te lang duren. De Extreme Pro warmde tijdens de test op tot 80 graden, waarna na ongeveer een minuut fanatiek schrijven de controller de schrijfperformance terugschroeft. Na een duurtest van 20 minuten haalden we nog maar 40 MB/s. Wel had de kaart in deze tijd ongeveer 100 GB aan data verwerkt.

Je krijgt veel opslagruimte met voldoende snelheid voor in een smartphone, maar de prijs is wel behoorlijk slikken.

SanDisk Extreme Pro microSDXC UHS-I
Geheugenkaart
FabrikantSanDisk
ModelSDSQXCZ-1Z00-GN6MA
IOPS1974 (lezen), 844 (schrijven)
Shoplink en prijsSanDisk 1TB microSDXC Extreme Pro, circa € 500

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er