Grote microSD-kaart: SanDisk Extreme Pro 1TB getest

Marco den Teuling
0

Zoek je een grote microSD-kaart voor je smartphone of camera of ander apparaat? SanDisk stopt maar liefst 1 TB in de SanDisk Extreme Pro microSDXC UHS-I. Maar bij het schrijven zakt de snelheid snel terug. Een korte review.

Als je een Android-smartphone met micro­SD-slot hebt die wel wat extra opslagruimte kan gebruiken, breid je die met de SanDisk Extreme Pro in één klap uit met 1 TB. Op die manier zit je de komende jaren wel goed.

grote microSD-kaart geheugenkaart 1TB SanDisk Extreme Pro

In de Samsung Galaxy S10 haalden we met Androbench bij het lezen ongeveer 75 MB/s en bij het schrijven 54 MB/s. Bij het voor het snel starten van apps belangrijke random access haalde de kaart 1974 en 844 IOPS.

In combinatie met een pc is de Extreme Pro microSDXC UHS-I een stuk vlotter. In een standaard usb-cardreader haalde hij 90 MB/s bij het schrijven en net geen 100 MB/s bij het lezen. Als je SanDisks eigen Mobile­mate inzet, haal je bij het lezen zelfs 170 MB/s en het schrijven komt uit op 105 MB/s.

De schrijfacties moeten echter niet al te lang duren. De Extreme Pro warmde tijdens de test op tot 80 graden, waarna na ongeveer een minuut fanatiek schrijven de controller de schrijfperformance terugschroeft. Na een duurtest van 20 minuten haalden we nog maar 40 MB/s. Wel had de kaart in deze tijd ongeveer 100 GB aan data verwerkt.

Je krijgt veel opslagruimte met voldoende snelheid voor in een smartphone, maar de prijs is wel behoorlijk slikken.

SanDisk Extreme Pro microSDXC UHS-I
Geheugenkaart
FabrikantSanDisk
ModelSDSQXCZ-1Z00-GN6MA
IOPS1974 (lezen), 844 (schrijven)
Shoplink en prijsSanDisk 1TB microSDXC Extreme Pro, circa € 500

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je in c't sep/2020

Deel dit artikel

Lees ook

Asus Zephyrus G14-laptop met Ryzen 9

De 14-inch Asus Zephyrus G14 is de eerste laptop met de nieuwe Ryzen 4000-processor van AMD. We bekeken het model met het AMD-vlaggenschip, Ryzen 9 49...

VanMoof S3 e-bike

Terwijl de meeste e-bikes wat lomp ogen, met ‘opgeplakte’ accu’s, heeft de VanMoof S3 strakke lijnen en slimme functies. Maar de vernieuwde techniek e...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er