Apple iPhone 13 en Watch 7: geen grote prestatiesprong in A15

Redactie
0

Voor het eerst heeft Apple bij de presentatie van de nieuwe iPhone13 A15 chip geen vergelijking gemaakt met de A14 en de Apple Watch7  heeft blijkbaar zelfs dezelfde CPU als zijn voorganger.

Apple’s jaarlijkse sprongen in de prestaties van de iPhone-processor lijken voorlopig gestopt te zijn. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de fabrikant geen vergelijking gemaakt met de voorganger A14 in de iPhone 12 bij de presentatie van de chip genaamd “A15 Bionic”. In plaats daarvan verwees Apple bij de lancering van de iPhone 13 alleen naar de concurrentie, door te zeggen dat de A15 tot 50 procent sneller was dan chips van concurrenten.

Apple iPhone13 Watch7 A15

A15 vs A14

Net als de A14, is de A15 nog steeds gemaakt in het 5-nanometer ontwerp en vertrouwt blijkbaar op een zeer vergelijkbare architectuur met zes processorkernen – twee krachtige en vier energiebesparende. De in de SoC (System on Chip) geïntegreerde graphics hebben in de iPhone 13 en 13 mini nog vier verwerkingskernen, maar in de Pro-modellen voor het eerst vijf. Apple belooft daarmee “de beste grafische prestaties van alle smartphones”.

Volgens de fabrikant kan de Neural Engine, die is ontworpen voor taken op het gebied van machine learning, nu 15,8 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren, tegen 11 voor de A14. Apple heeft de systeemcache van de nieuwe chip verdubbeld tot 32 MB.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

iPad A15 bionic

Voor de nieuwe iPad mini 6, die ook is uitgerust met de A15 Bionic, heeft Apple echter een vergelijking gemaakt met zijn eigen oudere chip: De CPU is 40 procent sneller dan in de oudere A12-chip, legde het bedrijf uit. Apple beloofde deze prestatieverhoging vorig jaar ook voor de A14 ten opzichte van de A12. De bèta van Xcode 13 geeft aan dat de iPhone 13 uitgerust zal blijven met 4 GB RAM en de Pro-modellen met 6 GB, zo meldt Macrumors. Apple heeft hier nog geen details over gegeven.

Hoe de A15 Bionic van de iPhone 13, 13 Pro en iPad mini 6 in de praktijk presteert – ook in vergelijking met zijn directe voorganger A14 – zullen testen later moeten uitwijzen.

Apple Watch 7

Apple heeft zich tot nu toe opvallend gedeisd gehouden over de processor of system-in-package (SiP) van de Apple Watch Series 7. Volgens een rapport zal Apple deze chip op de markt brengen als de “S7”-chip en wijzen op een prestatieverbetering van 20 procent ten opzichte van de oudere S4/S5-chip – zoals het vorig jaar ook deed met zijn voorganger, de Series 6. Volgens ontwikkelaars heeft de Series 7 CPU dezelfde interne aanduiding als de Series 6 processor.


 

c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Apple iPad 9, instaptablets, A15 en iPad mini 6

Apple verbetert zijn iPad met snellere A15 chips, meer geheugen en verbeteringen aan de camera, en de iPad mini is fundamenteel vernieuwd.

Apple iPhone13 en 13 Pro – schermen, camera, grotere batterij

Apple richt zich in de nieuwe iPhone13 op verbeteringen op het gebied van prestaties en camera en heeft een grotere batterij. Die moet een tekortkomin...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er