Apple iPhone13 en 13 Pro – schermen, camera, grotere batterij

Redactie
0

Apple richt zich in de nieuwe iPhone13 op verbeteringen op het gebied van prestaties en camera en heeft een grotere batterij. Die moet een tekortkoming van de iPhone 12 aan pakken.

Apple heeft zijn 2021 vlaggenschip smartphones aangekondigd: de iPhone 13 behoudt voor de behuizing het ontwerp van de populaire iPhone 12, alleen de opvallende uitsparing voor sensoren aan de bovenkant van het scherm (notch) zal iets (20 procent) kleiner zijn.

Apple iPhone13 camera batterij

Apple iPhone 13 afmetingen

Zoals voorheen biedt Apple de nieuwe iPhones aan in vier versies: met een 5,4-inch scherm als de iPhone 13 mini, met een 6,1-inch scherm als de iPhone 13, evenals de iPhone 13 Pro en tot slot de grote iPhone 13 Pro Max, met een beelddiagonaal van 6,7 inch. Volgens Apple is het scherm van de iPhone 13 28 procent helderder en zou het nu 800 nits (candela/sqm) leveren, voor HDR-content zelfs tot 1200 nits.

Apple ProMotion & Helderdere schermen

Volgens de fabrikant bereiken de schermen van de Pro-modellen tot 1000 nits in zonlicht (1200 nits voor HDR-inhoud). Met Apple’s “ProMotion” ondersteunen de iPhone Pro-schermen voor het eerst een verversingsfrequentie die dynamisch kan worden aangepast door het besturingssysteem, tot 120 hertz afhankelijk van de inhoud – voorheen was dit 60 hertz. Indien nodig zorgt dit voor vloeiendere overgangen en animaties; voor statische inhoud kan de snelheid worden verlaagd tot 10 hertz om energie te besparen. Speculaties over een always-on scherm zijn niet uitgekomen.

Apple A15

Apple’s A15 Bionic chip, net als de A14, vertrouwt op zes kernen, twee kernen zijn nog steeds ontworpen voor high-performance taken, vier efficiëntie kernen voor energiebesparende taken. Apple heeft geen snelheidsvergelijking met de A14 gegeven. De A15-chip is echter tot 50 procent sneller dan de concurrentie, aldus de fabrikant. De A15-chip van de Pro-modellen heeft een 5-core GPU, in de 13 en 13 mini blijft het bij een 4-core GPU.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Apple iPhone13 camera batterij

Verbeterd camerasysteem

Het camerasysteem aan de achterzijde van iPhone 13 mini en iPhone 13 blijft werken met twee lenzen, die nu diagonaal zijn geplaatst. Een grotere 12-megapixel sensor zou meer licht opvangen, de groothoeklens blijft een diafragma van f/1.6 hebben, de ultragroothoek een diafragma van f/2.4. Apple vertrouwt nu op sensor-shift beeldstabilisatie, waarbij de hele sensor wordt verplaatst in plaats van de lens voor stabilisatie. Dit was voorheen voorbehouden aan de camerasensor van de dure iPhone 12 Pro Max.

Drie camera’s aan de achterkant van de iPhone 13 Pro

Apple belooft ook aanzienlijk meer lichtsterkte met het driecamerasysteem van beide Pro-modellen door grotere diafragma’s – groothoek met diafragma f/1.5; ultragroothoek met diafragma f/1.8 en telefoto met diafragma f/2.8 – en grotere sensoren. De telelens heeft nu voor het eerst 3x optische zoom, terwijl de ultra-groothoek een macromodus heeft waarmee u objecten tot op 2 centimeter kunt benaderen.

Stijlen voor beeldcreatie

Via “fotografische stijlen” kunnen gebruikers vooraf instellingen voor filters instellen die automatisch worden toegepast op delen van het beeld – in plaats van op het hele beeld. Dit zal volgens Apple bijvoorbeeld geen invloed hebben op huidtinten.

Een nieuwe “bioscoopmodus” maakt het mogelijk de scherpstelling te wijzigen tijdens video-opnamen – zelfs achteraf, maar alleen tot 1080p bij 30 fps. Hierdoor kan een bepaald beeldvlak scherp worden afgebeeld tegen een onscherpe achtergrond en wordt verondersteld op deze manier diepte te creëren, zoals anders alleen mogelijk is met grote lenzen. Beide functies zullen ook beschikbaar zijn op de niet-Pro-modellen.

Pro-res codec

Op de Pro-modellen wil Apple ook de ProRes-codec introduceren, die bedoeld is voor post-productie met Final Cut Pro – dit zal op een later tijdstip met een update volgen. Op de 128-GByte modellen is alleen 1080p mogelijk met ProRes; als je in 4K wilt filmen, heb je ten minste een 256-GByte iPhone nodig.

Langere levensduur van de batterij

Dankzij de grotere batterij zou de iPhone 13 aanzienlijk langer meegaan dan de 2020-modellen: Apple belooft een langere gebruiksduur van ongeveer 1,5 uur voor de iPhone 13 mini en iPhone 13 Pro, en de iPhone 13 en 13 Pro Max zouden zelfs 2,5 uur langer werken op één batterijlading dan hun directe voorgangers.

iPhone 13 en iPhone 13 mini

Apple biedt de iPhone 13 en iPhone 13 mini aan in de kleuren roze, blauw, middernacht, poolster en rood. Het basismodel heeft nu 128 GB opslagruimte in plaats van 64 GB vorig jaar. Het mini-model is bij Apple verkrijgbaar vanaf iets minder dan 800 euro, de iPhone 13 (6,1″) vanaf iets minder dan 900 euro.

iPhone 13 Pro en 13 Pro Max

De iPhone 13 Pro en 13 Pro Max zijn verkrijgbaar in de kleurvarianten grafiet, goud, zilver en sierra blauw. Naast 128, 256 en 512 GByte is voor het eerst ook 1 TByte opslagruimte beschikbaar als bijzonder dure optie. Zoals voorheen begint de prijs van de iPhone 13 Pro bij 1159 euro, het Max-model is geprijsd vanaf 1259 euro. Apple biedt de 1 TByte versie van de Pro Max aan voor 1839 euro.

Vanaf 17 september begint de pre-order, ze zijn verkrijgbaar vanaf 24 september.


Na de release van de iPhone 13: welke iPhones stopt Apple nu?

In de toekomst zullen alleen bepaalde modellen van de smartphone bij de fabrikant te koop zijn. Degenen die oude apparaten willen, zullen zich moeten haasten.

De verkoopintroductie van Apple’s smartphonegeneratie 2021 schudt het aanbod van bestaande toestelvarianten door elkaar. Met de release van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro verkleint Apple zijn modellengamma – althans voor zover het de verkoop bij de fabrikant zelf betreft. In de detailhandel zullen de geannuleerde modellen echter waarschijnlijk nog iets langer verkrijgbaar zijn.

iPhone prijzen bij Apple

De iPhone XR uit 2018 en de iPhone 12 Pro, die pas afgelopen najaar (2020) werd uitgebracht, zijn nu in beide varianten officieel uit de handel genomen. Als instapmodel verkoopt Apple nu de iPhone 11 (geen Pro, vanaf 2019) en de SE van de tweede generatie (voorjaar 2020). De iPhone 12 en de 12 mini blijven in de aanbieding. De goedkoopste iPhone, als je hem rechtstreeks bij Apple koopt, blijft de SE 2 met 64 GB voor 492 euro. Een iPhone 11 kost minstens 589 euro.


 

c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Apple iPad 9, instaptablets, A15 en iPad mini 6

Apple verbetert zijn iPad met snellere A15 chips, meer geheugen en verbeteringen aan de camera, en de iPad mini is fundamenteel vernieuwd.

Apple iPhone 13 en Watch 7: geen grote prestatiesprong in A15

Voor het eerst heeft Apple de bij de presentatie van de nieuwe A15-chip geen vergelijking gemaakt met de A14. De Apple Watch Series 7 heeft blijkbaar ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er