GoPro Hero 8 actioncam review

Marco den Teuling
0

Bij het filmen van spannende acties wil je stabiele en schokvrije videobeelden, bijvoorbeeld met een actioncam van marktleider GoPro. Het nieuwste model Hero moet beginners en gevorderden aanspreken met verbeterde beeldstabilisatie en een montage zonder kletterende bevestiging.

De Hero 8 is groter dan zijn voorganger, maar er is geen apart bevestigingsframe voor nodig. Daardoor is hij gemonteerd al met al toch een paar mm kleiner en 20 gram lichter, en ben je meteen ook verlost van het gekletter in het frame, zelfs op extreem hobbelige parkoersen.

GoPro Hero 8 montage bevestiging review actioncam test

Dankzij de uitklapbare beugels is geen kletterend bevestigingsframe nodig. (Foto: Joachim Sauer)

Beeldkwaliteit

De beeldstabilisatie bij de Hero 8 is verbeterd. Hij kan ook op extreme parkoersen schokvrije beelden leveren. Vergeleken met niet-gestabiliseerde opnames zijn ze wel wat onscherper, maar bijna zonder dubbele beelden en vrij van jitter. Beelden zijn standaard sterker gekleurd dan voorheen, in de ProTunes-instellingen kun je eventueel wel een kleurprofiel kiezen dat de verzadiging vermindert.

De automatische belichting werkt ook bij de Hero 8 erg goed. Voor goede opnames kun je wel het beste een maximum van 400 ISO instellen: incidenteel is 800 ISO acceptabel, hogere waarden geven bijna altijd te veel ruis. De Hero 8 blijft een camera voor goed dag- of kunstlicht. Bij het ­wisselen daartussen wordt de witbalans keurig en vloeiend aangepast.

GoPro Hero 8 review actioncam test

Kleine veranderingen

De software is weinig veranderd. Je kunt bij de instellingen tot acht favorieten definiëren en snel kiezen. Vier daarvan zijn voorgedefinieerd, maar kun je ook makkelijk aanpassen. Dat kan tevens in de app, die nu sneller een preview toont, vooral op grotere afstand. De goede touchbediening is nauwelijks veranderd. Spraakcommando’s werken sneller, maar kunnen per abuis worden opgepikt uit gesprekken in de buurt.

De veranderingen qua behuizing vallen meer op. De accu, microSD-geheugenkaart en USB-C-aansluiting zitten nu goed toegankelijk achter een enkele klep aan de zijkant. Helaas is de HDMI-uitgang gesneuveld.

De accu lijkt op die van de Hero 7, maar als je de accu daarvan in de 8-versie stopt, kun je niet alle functies gebruiken: de 4K-­resolutie en de Boost-modus voor de stabilisatie vereisen de nieuwe accu.

De accuduur is iets meer dan 50 minuten, met alle opties ingeschakeld en meestal het scherm aan. Bij de test werd na circa 30 minuten de opname echter gestopt wegens oververhitting. Daar hadden we buiten geen last van.

De nieuwe timewarp-functie beviel ons goed, maar die is vooral geschikt voor selfie-­video’s. Daarvoor komt GoPro overigens nog met accessoires zoals een microfoon, ledlamp en kantelbaar display.

Conclusie

De Hero 8 is vooral verbeterd op punten die voornamelijk van belang zijn voor het filmen van gave actiescènes. De verbeterde stabilisatie levert goede video’s op. Dat je geen los bevestigingsframe nodig hebt is handiger en zorgt voor minder gekletter. Voor selfies en rustige video’s is de inmiddels goedkopere Hero 7 Black echter bijna net zo geschikt.

Bekijk ook de uitgebreide vergelijkende test van actioncams voor andere modellen.

(Joachim Sauer en Marco den Teuling, c’t magazine)

GoPro Hero 8 actioncam

FabrikantGoPro, gopro.com/en/nl/
sensor1/2,3 inch, 12 megapixel
beeldhoek (min/max)86° … 113°
beelden/s in full-hd240/200/120/100/60/50/30/25
beelden/s in 4K60/50/30/25
kwaliteit full-hd, 4K30 Mbit/s, 60 Mbit/s
formaat full-hd, 4KMPEG-4, MPEG-4 + HEVC
afmetingen, gewicht6,6 × 4,8 × 2,8 cm, 124 g
Shoplink en prijsGoPro Hero 8, € 380

 


Blijf op de hoogte van nieuwe reviews en informatie

Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer over

Camera's

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...

ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig

De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er