Netool Standard compacte netwerktester

Daniel Dupré
0

Als je laptop meenemen te veel gedoe is om ergens te troubleshooten, biedt Netool Standard een combinatie van een compacte tester en een smartphone.

Netool Standard

(Bron: netool.io)

De Netool Standard is nauwelijks groter dan een pakje kauwgom, maar is voor netwerkbeheerders een onmisbaar hulpje. De superkleine pc maakt verbinding met je smartphone via een versleutelde draadloze verbinding. Bij de Android– of iOS-app krijg je een gebruikersinterface te zien. De netwerkpoort sluit je aan op een te testen netwerkaansluiting of een poort op een switch, waarna de Netool-tester een netwerkverbinding tot stand brengt en via DHCP een weg probeert te vinden naar internet.

Op die manier probeert hij van alles op te duikelen over het netwerk, onder meer of er VLAN’s beschikbaar zijn. De informatie die hij boven water krijgt, presenteert hij vervolgens overzichtelijk in de app. Met de standaardinstelling werkt het apparaat als een router, zodat je smartphone ook gelijk toegang tot internet krijgt via de wifiverbinding. Een volledige lijst van de functies is te vinden op netool.io, de belangrijkste functies bespreken we hieronder.

Netwerkinformatie

Voor IPv4 geeft de Netool-app informatie die je logischerwijs mag verwachten: het ip-adres, de gateway naar internet, de DNS-server, het netmask en de eventuele DHCP-opties, bijvoorbeeld voor NTP (Network Time Protocol). Wat IPv6 betreft: daarover krijg je niets te zien. Dat is de grootste tekortkoming op dit moment, maar dat zal in een toekomstige firmware- en app-update worden verholpen.

Netool Standard verzamelt informatie over de netwerkinfrastructuur via vijf protocollen: LLDP (Link Layer Discovery Protocol), CDP (Cisco Discovery Protocol), EDP (Extreme Networks), FDP (Foundry) en SONMP (Synoptions Network Management, een subklasse van SNMP voor Nortel-apparatuur). Ze kunnen individueel worden gefilterd, behalve always-on LLDP. Onlangs is ook een Netool Pro-versie verschenen, maar die was op moment van testen nog niet verkrijgbaar. Daarmee moeten beheerders in staat zijn om automatisch configuraties voor switchpoorten te importeren als LLDP of CDP actief is.

Netwerkactiviteit loggen

Een bijzonder kenmerk van de Netool Standard is de opnamemogelijkheid. Hij kan de pakketten die via de aangesloten switchpoort binnenkomen opslaan als Wireshark-compatibele logs op een usbstick. Uiteraard werkt dat maximaal met 100 Mbit/s (12,5 MB/s), de maximale snelheid van de Fast-Ethernet-poort. Dat is voldoende voor uitgebreide analyse van broadcasts, maar niet voor het oplossen van problemen bij snelle verbindingen via de mirrorfunctie van managed gigabitswitches.

We merkten een paar kleine dingen op in de test. Op een trunkpoort met meerdere getagde VLAN’s logde het apparaat in op een VLAN en kreeg van daaruit een ip-adres via DHCP, zelfs nadat we de VLAN-tagging bij de instellingen van de netwerkpoort hadden uitgeschakeld. Dat mag niet gebeuren.

Netwerkprotocollen

Als er meerdere managementprotocollen actief zijn binnen het netwerk, bijvoorbeeld LLDP en CDP, zal de Netool Standard beide vinden. Maar de app gaf slechts informatie van één protocol weer. In een toekomstige update zal een knop worden toegevoegd om mee te kunnen omschakelen. Met een volle accu zou je 12 uur moeten halen, wat zeker genoeg is voor een werkdag. Het volledig opladen van een leeg apparaat duurt ongeveer 4 uur.

Netool heeft zich gespecialiseerd in de hogere netwerklagen (Layer 2: MAC-laag, Layer 3: ip- en serviceprotocollen, Layer 4: TCP/UDP). Hij doet z’n werk goed, maar nog zonder IPv6. Als je informatie nodig hebt over de fysieke verbinding (Layer 1: fysieke laag, PoE, onderhandelde datarate), is de Pockethernet een betere keuze.

 

Netool Standard
Producentnetool.io
Bedieningselementenaan, reset
Statusinformatieaccucapaciteit (4 leds), status, netwerklink
Aansluitingen1 × RJ45 (Fast-Ethernet), 1 × USB 2.0, 1 × micro-USB (laden)
Afmetingen2,4 × 9,5 × 2,8 cm
Apps voorAndroid (vanaf 4.4), iOS (vanaf 10), Windows (bèta), macOS (bèta)
Prijs€ 270 (webshop)

 

(Dit artikel is verschenen in c’t 12/2020, p.26 met medewerking van Ernst Ahlers en Alieke van Sommeren)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

Meer reviews lees je in c't 03/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Allegro Packets: makkelijke analysetool voor netwerktechnici

De Allegro Packets Network Multimeter vergemakkelijkt het werk van netwerktechnici met een overzichtelijke en efficiënte webinterface.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er