Hoe vaak heb je al niet de naam van een website op de zoekbalk ingetypt en dan tussen de zoekresultaten op de gewenste pagina geklikt? Dat werkt op zich altijd nog sneller dan een lange url overtypen, maar kan dat niet handiger? Browsers bieden daar favorieten of bladwijzers voor, maar het oproepen daarvan is niet altijd even handig of intuïtief. Kadaza biedt een alternatief in de vorm van een visuele startpagina.
Ontvang informatie en tips over software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Kadaza als startpagina instellen
Het idee is dat je kadaza.nl of kadaza.be als startpagina instelt en op die pagina je favoriete webpagina’s verzamelt. Bovenaan de pagina staat een Google-zoekvak en daaronder een verzameling links in de vorm van logo’s/pictogrammen. In eerste instantie zijn dat lokale Nederlandse of Belgische links, zoals NOS bij kadaza.nl en Sporza bij kadaza.be.
Kadaza favorieten bewerken
Via de knop met het penpictogram ga je naar de bewerkmodus en kun je de afzonderlijke links verslepen of aanpassen. Bij het aanpassen zoek je de gewenste pagina via een zoekvak en klik je om die in te stellen. Het paginapictogram wordt automatisch ingesteld als afbeelding.
Het opslaan van aanpassingen
Bij het opslaan van aanpassingen of klikken op de knop met de kettingschakel verschijnt de url van je persoonlijke startpagina in de vorm www.kadaza.nl/s/xyzcode. Met die url kun je de huidige instellingen terughalen ook zonder de anonieme cookie die Kadaza achterlaat. Het deel xyzcode verandert echter als je de pagina aanpast en je kunt die persoonlijke url dus niet gebruiken voor het automatisch synchroniseren en hooguit als statische startpagina gebruiken. De link ‘Stel in als startpagina’ geeft (indien nodig) instructies hoe je de hoofdpagina kadaza.nl (of .be) instelt als startpagina in je browser. Dat zorgt er in combinatie met de anonieme cookie voor dat je je startpagina kunt bijwerken.
Kadaza personaliseren
Afgezien van je persoonlijke verzameling links kun je de pagina nog wat verder personaliseren via de koppeling ‘Voorkeuren’ of het tandwielpictogram. Je kunt een andere achtergrond kiezen uit een brede selectie, maar geen eigen afbeelding kiezen. Daarnaast kun je als favoriete zoekmachine in plaats van Google kiezen voor Bing of Yahoo.
Het is niet mogelijk om alle zoekmachines op te geven, zoals DuckDuckGo. De zoekmachine heeft overigens alleen betrekking op het zoekvak op de Kadaza-pagina, niet op de zoekmachine-instelling van je browser. Bij de voorkeuren zit ook een optie om naar de ‘Classic view’ om te schakelen. Als je dat doet verschijnen de categorieën met standaardlinks niet onder je eigen verzameling, maar ernaast aan de linkerkant. Tot slot is er nog de optie ‘Kadaza terug zetten naar originele staat’ die doet wat het aangeeft.
Kadaza website
In de praktijk werkt de Kadaza website als startpagina makkelijk en snel. Advertenties hebben we afgezien van gesponsorde standaardlinks niet gezien, en volgens het privacystatement van Kadaza worden die niet gepersonaliseerd en wordt maar beperkt gebruikgemaakt van Google Analytics. De visuele weergave met paginapictogrammen zorgt dat je de gewenste site snel aanklikt.
Ook op een mobiele telefoon zijn de knoppen daarvoor groot genoeg. Met een totaal van 32 links kun je redelijk wat favorieten kwijt. Desgewenst kun je een link aanpassen en zoeken naar ‘Blanco blokje’ als je er juist minder wilt, voor meer overzicht.
Conclusie
Als je in de dagelijkse praktijk vaak naar dezelfde sites gaat, kan Kadaza een handig hulpmiddel zijn. We zouden graag meer opties voor personalisatie zien, zoals het zelf kunnen kiezen van de zoekmachine en achtergrond.
Jammer is vooral dat het niet mogelijk is de nieuwste aanpassingen van je startpagina automatisch te synchroniseren met andere browsers of apparaten: je zult daarvoor de nieuwe persoonlijke url moeten delen. Maar dat heeft dan weer als voordeel dat je geen (cloud)account hoeft aan te maken om Kadaza te gebruiken.
Kadaza review – plus- en minpunten
+ geen account nodig
+ werkt snel en makkelijk
– geen automatische synchronisatie
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 12, 2022, pagina 24.)
Dus precies hetzelfde als Symbaloo