GoPro Hero7 Black 4K-actioncam

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Actie filmen vereist krachtige beeldstabilisatie en op dat punt doet de nieuwe GoPro het bijzonder goed. Met de livestreaming laat je je vrienden meegenieten.

Het is eigenlijk erg rustig geworden op het gebied van de actioncams. De GoPro Hero7 wil het filmen van actiemomenten weer fun maken.

Net als bij zijn voorganger zijn er drie versies: een White, Silver en Black. Behalve een ander kleurtje, hebben ze ook een andere uitrusting.

We hebben de Black, het topmodel, getest. Die heeft een 12-megapixelsensor, kan 4K vastleggen met 60 fps en foto’s in JPEG én in RAW maken. De sensorchip is van Sony en is dezelfde als bij de voorganger, maar alles er omheen werd flink op de schop genomen.

Videokwaliteit

De Hero-modellen van de afgelopen jaren lagen net wat achter op de apparaten van concurrent Sony. De reden was vooral de bijzonder goede beeldstabilisatie van de cams van Sony.

Juist op dat punt heeft GoPro bij de Hero7 flink uitgepakt. Op het gebied van kleur, dynamiek en algemene beeldweergave is er weinig veranderd, maar door de beeldstabilisatie neemt de kwaliteit van de opname­ wel duidelijk toe.

De fabrikant noemt dat zelf ‘Hyper­Smooth’ en vergelijkt de stabilisatie met die van een gimbal. Een optische beeldstabilisatie ontbreekt, hij doet zijn werk net als veel camera’s in smartphones met softwarematige algoritmes.

Het beeld wordt daarbij een beetje bijgesneden. Bij weinig beweging is de functie net zo goed als bij echte hardware-gimbals. Als je de camera tijdens een wandeling vasthoudt, blijft het beeld vrijwel geheel wiebelvrij.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Real life test

Voor de test monteerden we de camera onder andere op een mountainbike en gingen we aan de slag op afwisselend terrein met flinke sprongen en strakke bochten.

Vooral vibraties en kleine bewegingen werden bijna geheel weggepoetst. Grovere bewegingen werden in ieder geval flink en duidelijk beter weggemoffeld dan bij de voorganger.

Het houdt echter op bij heftige vibraties en fanatieke bewegingen, dan trekt de digitale stabilisatie vergeleken met een hardware-gimbal het toch echt niet meer.

Fisheye

De Hero7 heeft een lens met een super­breedbeeldhoek met een brandpuntafstand van 17mm. Dat is extreem breed en dus krijg je een vertekend beeld met een fisheye-effect.

Bij video’s die door actioncams zijn gemaakt is dat inmiddels een stijlelement. Als je liever geen beeldvervorming wilt, kun je met behulp van professionele videobewerkingssoftware de beelden aanpassen.

Bij lagere resoluties kun je het gezichtsveld omzetten naar lineair, de vertekening in de hoeken neemt dan behoorlijk af.

Kleur en detail

De video’s en foto’s ogen wat warm qua kleur en neigen wat naar het rood. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van de middenklasse smartphones.

Speciaal voor foto’s in het donker en voor onderwerpen met veel dynamiek heeft GoPro de functie SuperFoto. Met die marketingterm wordt een licht opgeleukte HDR-functie bedoeld.

Om de Hero7 aan accessoires te koppelen, moet je de camera eerst in de meegeleverde case stoppen. Die is voorzien van GoPro’s eigen aansluiting.

Bij een verre van ideale belichting wordt de content daadwerkelijk opgeslagen met een flink verbeterde dynamiek, en dat met een sluitertijd die nog praktisch is.

Wel hebben de beelden dan duidelijk last van ruis, waardoor ze wat minder bruikbaar zijn.

Meer hardware-reviews in c't mrt/2019

Bediening

De behuizing van de Hero7 Black is ook echt zwart en is voorzien van een rubberachtige laag. Die zorgt voor grip en dempt eventuele kleine stoten.

Het oppervlak is wel gevoelig voor krassen. Zonder extra beschermingsmaatregelen is de Hero7 tot 10 meter waterdicht. Na een rondje door de modder crossen kun je hem dan ook makkelijk onder de kraan schoonboenen.

Je krijgt alleen een plastic case meegeleverd waar je de camera in vastklikt. Die beschermt vooral de hoeken en zijkanten, maar dekt daarbij wel de usb-poort af. Dat zorgt ervoor dat je de camera uit de case moet klikken om hem op te laden.

De GoPro Hero7 heeft twee knoppen, eentje voor aan-uit en een voor het starten en stopzetten van de opnames. Ze zijn allebei goed te bedienen met handschoenen aan.

Het wordt iets meer gedoe als je nog meer in wilt stellen. Dat kan alleen via het maar 2 inch grote touch­screen.

Voor die afmetingen is dat nog aardig te bedienen omdat de vlakken groot genoeg zijn en de scrolbewegingen goed worden geregistreerd. De interface reageert soms wel wat traag.

Creatief tintje toevoegen

Video’s en foto’s kun je op de camera zelf previewen. Met de slowmotion (240 fps) en verschillende timelapse-modi kun je een creatief tintje toevoegen aan de video’s.

Erg handig: bepaalde secties kun je markeren, zodat je die momenten later sneller terug kunt vinden.

De software op de camera draaide niet helemaal stabiel. Een aantal keer liep die bij het booten in de soep en zagen we alleen de achtergrondverlichting aanspringen. Ook bij het bekijken van video liep de interface soms vast. We kregen hem weer aan de praat door de accu kort los te halen.

Accessoires

Er zit weer geen standaard statiefdraad op, maar een eigen houder op de meegeleverde case. Inmiddels zijn (voor een paar euro uit China) een heleboel extra’s te bestellen, zoals een strap voor om je borst of hoofd, zuignappen, specifieke houders voor op je helm of fiets en een universele houder.

Apps & livestreaming

Voor Android en iOS zijn er smartphone- en tablet-apps. De apparaten maken verbinding via wifi. De app toont het livebeeld en kan gebruikt worden als remote.

De eerder opgeslagen foto’s en video’s stuur je zonder kabel naar je mobiele apparaat en daarna bijvoorbeeld door naar socialemedia. Er zit een zeer basic video-editor in de app.

De app laat je het videobeeld ook livestreamen via Facebook en YouTube. En je hebt de optie voor een RTMP-stream (Real-Time Messaging Protocol), die met een Flash-player of via YouTube bekeken kan worden.

Accuduur

Met een volle accu konden we 46 minuten video’s vastleggen in 4K met 60 fps. De compacte accu van 1220 mAh is simpel te verwisselen.

Extra accu’s kosten ongeveer 25 euro, voor zo’n 60 euro krijg je een dubbellader inclusief extra accu. Desnoods laad je de accu op in de camera via USB-C.

Conclusie

GoPro heeft zijn huiswerk gedaan en heeft het zwakke punt van de beeldstabilisatie flink verbeterd. Met de  Hero7 Black heeft GoPro de concurrenten weer ingehaald en op sommige punten zelfs overtroffen.

Als je een goede actioncam zoekt, is de Hero7 een prima keus. Ook als je een ouder model hebt, is het de moeite waard om te upgraden door de verbeterde beeldstabilisatie. Daar komt dan de fijnere interface als pluspunt nog bij.

De Hero7 Silver en White zijn twee wat meer betaalbare opties. De Silver is 100 euro goedkoper, de White is voor ongeveer 220 euro verkrijgbaar.

De verschillen zijn dat ze allebei geen lcd aan de voorkant hebben en een andere sensorchip van 10 megapixels.

De Silver-versie kan opnemen in 4K, maar slechts met 30 fps. De White legt acties alleen vast in full hd met 60 fps.

(Hannes A. Czerulla, Alieke van Sommeren)

GoPro Hero7 Black

Actioncam
FabrikantGoPro
Sensor / grootteSony IMX277 / 1/2,3
Resolutie video / foto4K (60 fps) / 12 MP (4000 × 3000)
Waterdichtheidtot 10 m
Beeldstabilisatie / accuduurdigitaal / 46 minuten
AansluitingenUSB type-C, micro-HDMI, 3,5 mm jack (via adapter)
GPS / Bluetooth / wifija / ja / ja
Meegeleverdaccu, case, kleefhouders, USB
type-C-kabel
Prijs€ 380

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Actioncam van Panasonic

Panasonic heeft de HX-A1 aangekondigd, een "op het lichaam draagbare camera", zoals het persbericht zegt, oftewel een actioncam voor Full HD (1080p)-o...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er