Android-scherm op je pc

Daniel Dupré
0

Bzndr hndg

Met de kleine commandline-tool scrcpy kun je het display van een Android-telefoon op je computerscherm laten zien. Daar kun je de smartphone vervolgens dan ook mee bedienen. Daar zijn allerlei verschillende toepassingsgebieden voor te bedenken.

Met scrcpy (screen copy) kun je de scherminhoud van een smartphone die via usb met de pc is verbonden in een eenvoudig venster weergeven. Daarvoor hoef je niets op de smartphone te installeren. Dat is mogelijk dankzij de Android Debug Bridge (ADB). Je moet op de Android-smartphone dan wel de usb-foutopsporing activeren bij de ontwikkelaarsopties. Telkens wanneer er verbinding wordt gemaakt, zet scrcpy automatisch een kleine server-applicatie via adb op de smartphone waar de verbinding over loopt. Indien nodig kan de ADB ook via TCP/IP communiceren. Dan kun je de usb-kabel verwijderen. Meer informatie vind je op github, waar je de tool ook kunt downloaden.

De weergave is interactief. De telefoon reageert op muisklikken in het weergavevenster en met het toetsenbord van de computer kun je teksten direct op het toestel invoeren. Er zijn sneltoetsen voor veelgebruikte handelingen, zoals het bedienen van de volumeknoppen en het schakelen naar het startscherm. Ctrl+C in het venster kopieert het klembord van de telefoon naar het klembord van de computer, Ctrl+V plakt het klembord van de computer op de telefoon.

Dat alleen al maakt scrcpy een bijzonder handig tooltje. Je kunt daarmee bijvoorbeeld lange chatberichten typen op je computer, ook als de chat-app geen pc-versie heeft . De tool is ook erg handig voor presentaties waarbij interactie met een mobiele telefoon van belang is.

De tool beschikt ook over een rudimentaire bestandsuitwisseling: als je een bestand naar het venster met het Android-scherm sleept, wordt dat naar het apparaat gekopieerd. Wanneer de tool wordt gestart, kun je instellen waar in het bestandssysteem de bestanden terecht moeten komen. Als het een Android-app in een APK-bestand betreft , wordt de app direct geïnstalleerd, wat handig is voor testdoeleinden. De tool biedt geen mogelijkheid om audio door te geven. Mogelijk dat dit bij Android 10 verandert.

Via een aantal opties is het mogelijk om het gedrag verder aan te passen aan het beoogde gebruik. Je kunt bijvoorbeeld de resolutie van het virtuele scherm wijzigen, je kunt de schermuitsnede aanpassen en je hebt de mogelijkheid je sessie als video op te nemen. De tool slaat die dan naar wens op als MP4- of MKV-bestand. De optie –show-touches toont interacties met het echte display van de smartphone, zodat je die ook op het virtuele scherm kunt volgen. Met –no-control schakel je weer terug naar de weergave zonder interactie.

De tool scrcpy is opensource en beschikbaar voor Linux, macOS en Windows. Er zijn verschillende installatievarianten en er is ook een handleiding beschikbaar om het zelf te compileren.

Scrcpy
OntwikkelaarGenymobile
PlatformAndroid c.q. Linux/macOS/Windows
LicentieApache License 2.0
PrijsGratis

 


 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven, tips en aanbiedingen.
Ja, ik ontvang graag:

Deel dit artikel

Lees ook

Gigabyte Brix Pro mini-pc barebone voor zakelijk en privé

De Gigabyte Brix Pro barebone kan met zijn vier volwaardige HDMI-poorten het centrale middelpunt worden van een zakelijk informatiepunt of uitgebreide...

B560 of Z590 moederbord voor Core i-11000 – test van 4 modellen

Een B560 of Z590 moederbord is een goede basis voor Intels Core i-11000 met extra's zoals PCIe 4.0 en snellere USB. Lees de test van 4 modellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er