F1 23 review: nieuwe F1 2023 game onder de loep genomen

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Het is dan eindelijk zover: EA komt met een opvolger van de F1 22 game namelijk F1 23. Behalve het kijken van Formule 1 via Viaplay kun je nu ook zelf achter het stuur kruipen als F1-coureur in deze nieuwe game van EA. In deze review nemen we deze nieuwe F1 23 game onder de loep en kijken we vooral naar wat voor vernieuwingen de game met zich meebrengt en wat je kunt verwachten van het spel.

  F1 review

  F1 gameplay: dit kun je verwachten

  In F1 23 zijn opvallende verbeteringen aangebracht in de besturing van de auto’s, wat resulteert in een plezierigere rijervaring, ongeacht of je een controller of een stuur en pedalen gebruikt. Het vernieuwde besturingsmodel is nu voorspelbaarder, waardoor het rijden over de kerbstones een natuurlijker gevoel geeft. Het afstellen van de auto is van groot belang, aangezien dit invloed heeft op het gedrag van de auto. Hierdoor ervaar je een aanzienlijk realistischere gameplay, zonder dat dit ten koste gaat van het spelplezier.

  F1 23 introduceert ook nieuwe raceopties, waaronder de terugkeer van rode vlaggen en de mogelijkheid om races over 35 procent van de afstand te rijden. Het toevoegen van rode vlaggen biedt strategische mogelijkheden en verrijkt de F1-ervaring. Daarnaast zorgt de optie voor een raceafstand van 35 procent voor meer diepgang in de strategie, waardoor spelers tijdens de race meer keuzes moeten maken.

  Op het circuit biedt F1 23 een snelle, nauwkeurige en technische racegame met veel tactische diepgang. Het gedrag en de rijstijl van de AI-coureurs zijn opmerkelijk goed. Dit betekent echter niet dat ze nooit een risicovolle inhaalpoging zullen wagen, net zoals in het echte F1. Gelukkig laten ze je meestal met rust wanneer je hen voorbijgaat en houden ze zelfs een veilige afstand wanneer ze naast je rijden, zoals het hoort.

  Deze nieuwe toevoegingen verbeteren niet alleen de gameplay, maar zorgen ook voor meer variatie in de races. Je zult nooit monotone races ervaren waarin alles hetzelfde lijkt. Al met al zul je merken dat het racen in de nieuwe F1 23-game dankzij het AI-gedrag van de coureurs veel interessanter en leuker wordt.

  F1 23 gameplay

  Braking Point: vervolg van het verhaal uit F1 21

  De nieuwe F1 2023 game van EA valt op vanwege de terugkeer van de verhaalmodus genaamd Braking Point. In deze verhaalmodus, die aanwezig was in F1 21 maar ontbrak in F1 22, draait het om drie hoofdpersonages: Aiden Jackson, Casper Akkerman en een nieuw personage (spoiler, dus we zeggen niet te veel). Ook wordt het fictieve team Konnersport Racing geïntroduceerd, waar de hoofdpersonages deel van uitmaken.

  Elk hoofdpersonage heeft een eigen verhaallijn en uitdagingen. Met behulp van cinematische scènes en dialogen dompelt de verhaalmodus spelers onder in de wereld van de Formule 1. Konnersport Racing neemt deel aan het F1-seizoen en heeft een unieke dynamiek en rivaliteit met andere teams. Spelers beleven het avontuur van het team, inclusief de hoogte- en dieptepunten van het racen op het hoogste niveau.

  De keuzes die spelers maken, beïnvloeden het verloop van het verhaal. Belangrijke beslissingen hebben invloed op de relaties met personages en teams. Deze keuzes bepalen de carrière van de speler en beïnvloeden het prestatieniveau van het team.

  Met deze verhaalmodus krijgen spelers een meeslepende en cinematische ervaring voorgeschoteld. Ze beleven niet alleen de spannende race-actie, maar ontdekken ook de menselijke kant van de sport.

  F1 World: nieuwe modus van F1 23

  EA introduceert in de game F1 23 het F1 World-menu, waar spelers kunnen deelnemen aan verschillende uitdagingen en items kunnen ontgrendelen. Het menu biedt diverse spelmodi en uitdagingen, waaronder continentale races en tijdelijke uitdagingen met beloningen. Daarnaast bevat het F1 World-menu een licentiesysteem dat spelers beloont voor netjes racen en bestraft voor het overtreden van de baangrenzen. Deze toevoegingen zorgen voor een diepere game-ervaring en geven spelers extra mogelijkheden om zichzelf uit te dagen en te verbeteren.

  Je F1 World-auto is als het ware een blanco canvas dat je kunt upgraden met onderdelen en extra’s. Terwijl je speelt, win je upgrades en contracten met teamleden die kunnen worden gewisseld, versterkt of vernietigd om stickers te verdienen. Deze stickers zijn fragmenten van echte foto’s die je kunt bekijken op het compendiumscherm, waar je trivia kunt leren over auto’s, coureurs en circuits. Bovendien kun je door het verzamelen van een complete foto nog meer beloningen verdienen. Elke upgrade of teamlid heeft een numerieke waarde en het gemiddelde bepaalt het technische niveau van je auto. Dit helpt je inschatten hoe moeilijk een evenement waarschijnlijk zal zijn.

  Ook is er een grotere focus op sportief rijden. Je begint met een C-beoordeling, die verandert in B en A naarmate je racet zonder andere coureurs te raken of andere straffen op te lopen, zoals het overschrijden van de baangrenzen, wat vaak gebeurt. Sommige evenementen zijn zelfs alleen toegankelijk bij bepaalde licentiebeoordelingen. Het opnieuw starten van een race heeft geen invloed op je reputatie, dus je kunt niet keer op keer proberen totdat je een perfecte run hebt.

  Interessant is dat lagere licentieranglijsten ook de moeilijkheidsgraad verlagen. Coureurs met een C-licentie krijgen hun gecrashte auto automatisch terug op de baan met bijna volle racesnelheid, en in online races zullen er zelfs geen botsingen plaatsvinden tijdens de eerste ronde. Contactdetectie wordt pas ingeschakeld vanaf ronde 2 bij een bepaalde rang.

  Grafische kwaliteit en prestaties van F1 23

  In deze F1 23 review kunnen we vooropstellen dat de game er behoorlijk fraai uitziet. De pc waar wij dit spel op hebben gespeeld bevat een Ryzen 7 3700X in combinatie met een Nvidia RTX 3070TI en 32GB aan werkgeheugen en draaide op Windows 11.

  Het was mogelijk om het spel op hoge instellingen zonder problemen te laten draaien op een 2560 x 1440 (QHD) scherm. Hierbij waren de prestaties van F1 23 op onze pc soepel, scherp en constant. Zo hadden we geen last van merkbare haperingen of vertragingen.

  Ook hebben de ontwikkelaars verbeteringen aangebracht in de belichting en de omgevingen, die de visuele pracht van de F1-ervaring versterken.

  Conclusie F1 23 review

  EA brengt met de nieuwe F1 23 game een scala aan verbeteringen en nieuwe toevoegingen met zich mee die de virtuele Formule 1-race-ervaring nog verder verrijken.

  Met verbeterde besturing, nieuwe race-opties, het F1 World-menu en de boeiende verhaalmodus Braking Point  is er voor spelers meer dan genoeg te ontdekken en te beleven.

  Of je nu een fan bent van de sport of simpelweg dol bent op uitdagende racegames, F1 23 biedt een opwindende en realistische ervaring die je absoluut niet wilt missen.

  F1 review - plus- en minpunten

  + Graphics
  + Realistische & plezierige rijervaring
  In-game aankopen

  F1 23 review

  UitgeverElectronic Arts
  PlatformPlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X en Xbox Series S, Windows
  OntwikkelaarCodemasters
  Shoplink en prijsCoolblue, vanaf 69 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Gaming

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er