bpytop – review – Tool voor makkelijke status inzage van je systeem

Elwin Hodžić
0

Mag het een beetje meer zijn? Met deze tool (voor Linux en macOS) kun je in één oogopslag de status van je systeem zien. Benieuwd wat je overigens ook nog kan met deze tool? Lees dan vooral deze bpytop – review – Tool voor makkelijke status inzage van je systeem verder.

bpytop - review

Een geavanceerde systeemmonitor – bpytop – review

De tool bpytop is een extravagante systeemmonitor voor op Unix gebaseerde besturingssystemen. De tool geef­t je informatie over actieve processen en systeembronnen zoals cpu-belasting en geheugengebruik.

Tool weergave

De tool toont ook de vrije schijfruimte, lees- en schrijfbewerkingen (I/O), de temperatuur van de processorkernen en het laadniveau van de batterij en de netwerkbelasting. De tool visualiseert al die gegevens duidelijk en kleurrijk in een tekstrijke interface, die je zowel met de muis als het toetsenbord kunt bedienen.


Ontvang gratis informatie en tips over software en hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Linux signalen

Tijdens het schrijven van deze bpytop – review – Tool voor makkelijke status inzage van je systeem viel ons eigenlijk het volgende op. Indien nodig stuurt de monitor SIGTERM-, SIGKILL- en SIGINT-signalen naar processen die niet actief zijn. Je kunt de systeemmonitor aan je behoeft­en aanpassen via het configuratiebestand of via het grafische bpytop-menu.

Ontwikkelaars en ontwikkelingen – bpytop – review

De ontwikkelaars hebben onlangs een nieuwe versie in C++ gepresenteerd met de naam btop++, die al compatibel is met Linux en macOS. Een FreeBSD-versie zal volgen. De ontwikkelaars willen zich in toekomst meer concentreren op btop++, als Linux- en macOS-gebruiker kun je daarom het beste direct naar btop++ gaan in plaats van bpytop.

bpytop – review – plus- en minpunten

+ veelzijdige systeemtool
+ dode processen opsporen
+ mooie visualisaties

bpytop specificaties

producentJakob P. Liljenberg
systeemeisenLinux, macOS, FreeBSD, terminal met 24-bit truecolor
schermformaat / resolutie 2,8 inch / 320 × 240voeding, micro-USB-kabel, afstandsbediening incl. batterijen
Te downloaden viagithub.com

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 04, 2022, pagina 25).

Lees meer over dit soort handige tools in c't magazine 10/2022

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Gnome 42 review: donkere modus en een nieuwe screenshottool

Versie 42 van Gnome biedt een systeembrede donkere modus, gestroomlijnde apps en een nieuwe screenshottool. De grafische bibliotheken GTK4 en libadwai...

Bitburner review: spelenderwijs JavaScript-vaardigheden leren

In deze Bitburner review werpen wij een blik op een dystopische hackerspel waarbij je in de huid van een hacker kruipt om virtuele netwerken en bedrij...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er