Asus TUF Gaming AX6000 review: is dit dé ideale router voor gamers?

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze review nemen we de TUF Gaming AX6000-router van Asus onder de loep. Deze router heeft namelijk een aantal voordelen waar niet alleen gamers van kunnen profiteren. Met zijn vele instelmogelijkheden kan iedereen het maximale uit zijn internetverbinding persen.

  Asus TUF Gaming AX6000 review:

  Krachtige gaming-prestaties

  De ASUS AX6000 TUF Gaming-router is ontworpen voor netwerken waarin veel games worden gespeeld. Deze Wi-Fi 6-router heeft een 2,5 Gbit/s WAN-poort, een speciale 2,5 Gbit/s gaming-LAN-poort en vier gigabit-netwerkpoorten, allemaal afgestemd op gaming-scenario’s.

  Eenvoudige installatie en configuratie

  De initiële installatie van de AX6000 is eenvoudig: verbind gewoon met het open ASUS-F8-wifi. Je krijgt dan een ip-adres uit het 192.168.50.x-subnet, terwijl de router zelf 192.168.50.1 heeft. Dit zou normaal gesproken niet interfereren met andere (vaste) netwerkaansluitingen, die meestal in de 192.68.0.x of 1.x range liggen.

  Met de installatiewizard kun je een nieuw netwerk instellen of direct naar de geavanceerde instellingen gaan. Met de wizard kun je de internetverbinding configureren door te kiezen uit ISP-profielen, zoals bijvoorbeeld KPN, of handmatige instellingen te gebruiken. Sommige instellingen, zoals VID’s voor internet en LAN-poorten 3 en 4, kunnen verwarrend zijn, dus het is beter om deze stap over te slaan en later in de instellingen aan te passen.

  Beveiliging en instellingen

  Tijdens de configuratie kun je een wifi-SSID en wachtwoord opgeven, maar het type beveiliging wordt niet duidelijk vermeld in de wizard. Het wordt aanbevolen om de WPA2/WPA3-Personal instelling te gebruiken voor een goed compromis tussen veiligheid en compatibiliteit.

  De AX6000 biedt specifieke gamingopties, te vinden onder het menu-item “Game Boost.” Hier kun je prioriteiten instellen voor 64 gameapparaten. Helaas wordt niet duidelijk uitgelegd wat dit in de praktijk betekent. Met de “Mobile Game Mode” in de ASUS Router-app voor mobiele apparaten kun je “de beste mobiele gamebeleving” krijgen, maar ook hier is het niet meteen duidelijk wat deze modus precies inhoudt.

  Bij het menu-item “Open NAT” zijn er opties voor port-forwarding. Hier kun je gameprofielen toevoegen voor een groot aantal games, zoals Battlefield V, Call of Duty 4 AW en Diablo 3. Voor elke game kun je het platform (pc, Xbox 360 of PS 4) selecteren en een ip-apparaat koppelen. Er is ook een handmatige optie om een profiel te maken met protocol- en poortinstellingen.

  Stabiele prestaties en uitgebreide functies

  De AX6000 TUF Gaming-router heeft 6 antennes die in alle richtingen kunnen worden afgesteld. De led-indicators zijn niet erg groot en de pictogrammen zijn moeilijk zichtbaar. Gelukkig is er alleen een discreet goudkleurig logo aan de bovenkant dat oplicht, en zijn de overdreven RGB-opties weggelaten.

  Deze router met Wi-Fi 6, 2,5Gbit/s-poorten en specifieke gamingopties is niet alleen geschikt voor gamers, maar ook voor andere gebruikers. Hoewel de specifieke voordelen voor gaming niet altijd even duidelijk zijn, kunnen functies zoals QoS en port-forwarding worden ingesteld om de veiligheid te optimaliseren.

  Conclusie Asus TUF Gaming AX6000 review

  Al met al biedt de ASUS AX6000 TUF gaming router een solide prestatieniveau voor zowel gaming-enthousiastelingen als reguliere netwerkgebruikers. Met zijn uitgebreide functies en mogelijkheden, zoals meerdere gastnetwerken, VPN-server, volledige IPv6-ondersteuning en AiMesh, kunnen gebruikers hun netwerk naar wens aanpassen. Hoewel sommige aspecten beter hadden kunnen worden verduidelijkt in de interface, blijft het een veelzijdige keuze voor wie op zoek is naar een krachtige router met gaming-georiënteerde functies.

  Asus TUF Gaming AX6000 review: plus- en minpunten

  +Up-to-date hardware

  +Uitgebreid instelbaar

  Onduidelijke wizard

  Asus TUF Gaming AX6000 specificaties

  Fabrikant

  ASUS

  Processor

  quadcore 2.0 GHz

  Geheugen

  512 MB RAM

  Opslag

  256MB flash

  Aansluitingen

  2,5 Gbit/s WAN, 2,5 Gbit/s LAN, 4 × 1 Gbit/s-LAN, USB 3.2 Gen 1, 12V/2,5-voeding

  Shoplink en prijsAmazon, circa 179 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  SwitchBot S10 review: robotstofzuiger met een zelfreinigingssysteem

  De SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 die we in deze review bekijken is een veelzijdige robotstofzuiger die stofzuigt, dweilt én bovendien ook zichzel...

  Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

  In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er