HP Aero 13 laptop is krachtig en gunstige koop – review

Marco den Teuling
0

Nog niet zo lang geleden moest je voor een lichtgewicht laptop die zo krachtig als HP Aero 13 in het premiumsegment kijken. Maar de onderlinge concurrentie tussen AMD en Intel, en de hardwareselectie van HP, hebben bij dit model zeer gunstig uitgepakt.Als je de Aero 13 oppakt valt vooral het lage gewicht op: de 13,3-inch laptop weegt maar één kilo. Dankzij de vrij dunne schermranden is hij ook compact.

De behuizing met magnesium voelt meer aan als plastic, maar is redelijk stevig: deksel en onderkant geven wat mee, maar dichtgeklapt stop je hem gerust in een tas. Dankzij het formaat en lage gewicht neem je hem makkelijk mee.

Het scherm heeft een praktische 16:10 verhouding en in de geteste (duurste) uit­voering een 2560 × 1600 resolutie. Dat is lekker scherp bij video’s en foto’s, maar misschien wat veel voor dit formaat: de Windows-­schaling staat standaard op 200% om te zorgen dat tekst en dergelijke nog leesbaar zijn. Het IPS-scherm is verder erg helder, met krachtige kleuren en goede kijkhoeken.

AMD’s Ryzen 7 5800U

De Aero 13 is uitgerust met AMD’s Ryzen 7 5800U met 8 cores en 16 threads. Daarmee haalt de laptop in Cinebench R20 scores van 3112 en 555 (multi/single) en overklast hij premium laptops van een jaar geleden (zie c’t 12/2020 op pagina 58). De 5800U kan met de beperkte koeling in de compacte behuizing niet maximaal presteren, maar het geluid van de fans blijft acceptabel.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Laptop HP Aero krachtig met 16 GB RAM en NVMe-ssd

In combinatie met de 16 GB RAM en een NVMe-ssd is de laptop erg snel. De geïntegreerde Radeon-graphics voldoen voor een spelletje tussendoor (zeker op full-hd) en voor een laptop is het geluid aardig. Prettig is dat je ook bij de goedkoopste configu­ratie (800 euro) met 6-core Ryzen 5 5600U en 8 GB RAM een 512GB-ssd krijgt.

Er is daarnaast een model met de 5800U en 8 GB RAM (900 euro). De beide goedkopere modellen hebben een full-hd-resolutie. Verder zijn de drie modellen identiek en allen voorzien van toetsenbordverlichting (twee helderheden) en een vingerafdrukscanner.

Uitrusting en in-/uitgangen

De trackpad reageert goed en het toetsen­bord heeft een handige mute-led in de betreffende functietoets. Links zit een USB-C-poort (tot 10 Gbps) die ook een moni­tor kan aansturen (DisplayPort 1.4) en voor opladen gebruikt kan worden. Je krijgt echter een voeding voor de ronde, propriëtaire aansluiting rechts.

Links zit verder een audio­poort, een HDMI-2.0-uitgang en aan weerszijden een USB-A-poort (tot 5 Gbps) met een uittrekbaar lipje, zodat hij in de dunne behuizing past. Een doorsnee webcam maakt de uitrusting compleet. De 43Wh-­accu gaat makkelijk een hele werkdag mee en laadt snel op.

Al met al biedt de Aero 13 veel prestaties in een compacte en lichte behuizing. Jammer alleen van de geïnstalleerde bloatware voor VPN, cloud en andere aanbieders.

Pluspunten

+ erg licht en compact

+ veel performance

Minpunten

– bloatware

processorAMD Ryzen 7 5800U
RAM / opslag16 GB DDR4-3200 / 512 GB NVMe-ssd
scherm13,3 inch, IPS, 400 nits,
 2560 × 1600 pixels
aansluitingenUSB-C, 2 × USB-A, HDMI,
audio, voeding
afmetingen / gewicht29,7 × 20,9 × 1,69 cm / 1 kg
bekijk het product€ 899

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 07/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dynabook betaalbare allrounder laptop – Satellite Pro review

Dynabook is geen onbekende naam in laptop land en toont zich met Satellite Pro als een betaalbare allrounder zonder al te hoge prestaties.

MSI Stealth 15M gaming laptop

De MSI Stealth 15M oogt hij als een normale 15,6-inch laptop. Totdat je net iets beter kijkt en ziet dat het wel degelijk om een gaming laptop gaat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er