AMD zet zeilen bij in processors race met Intel

Redactie
0

AMD zet alle zeilen bij nu Intel met “Alder Lake” zijn achterstand in de race van de ontwikkeling van processors lijkt goed te maken. AMD maakt goede winstcijfers bekend, krachtige computerversnellers en groeiende marktaandelen en nieuwe series processors. Intel doet onverwachte aankopen.

Eindelijk wordt het weer spannend in het processor segment: Intel komt met de Core i9-12900K alias “Alder Lake” weer in de buurt van AMD’s Ryzen. Hoewel het in de benchmarks nog niet voorbij AMD’s Ryzen komt en, zoals verwacht, achterblijft bij de Threadripper, is de achterstand enigszins goed gemaakt.


AMD Intel processors race


AMD processors race, Intel met PCIe 5 en DDR5

Intel maakt ook een jarenlange achterstand goed met PCI Express 4.0 en loopt voorop met PCIe 5.0, alsook met DDR5-geheugen en hybride x86-processoren. De gemengde werking van bijzonder sterke en bijzonder efficiënte kernen werkt vrij goed.

En bij AMD rommelt het, want ondanks diverse patches rekenen de Ryzens nog steeds wat lamlendiger onder Windows 11 dan onder Windows 10. Complottheoretici denken dat er een Wintel-alliantie op de achtergrond is, maar het heeft waarschijnlijk meer te maken met AMD’s eigen onhandigheid met drivers.

Intel’s vijftigste verjaardag

En de kleine voor- en nadelen zijn toch niet echt relevant. Met de Core i-12000 geeft Intel zichzelf het mooiste cadeau voor zijn 50e verjaardag als de voorvader van de 4004 microprocessor.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Intel doet verrassende aankoop

Verrassend genoeg heeft Intel een deel van het CPU-ontwikkelingsteam van het Texaanse bedrijf Centaur gekocht voor 125 miljoen US dollar. Centaur ontwikkelt zuinige x86-processoren en maakt al 22 jaar deel uit van het Taiwanese bedrijf VIA. De Centaur-technologie zit ook in de “IDT WinChip”-processoren uit de jaren negentig. Waarom Intel de Centauren overneemt is niet duidelijk uit de openbare informatie.


AMD Intel processors race


AMD maakt winstcijfers en nieuwe producten bekend

AMD is daarentegen ook op dreef: niet alleen uitstekende verkoop- en winstcijfers in het derde kwartaal van 2021, maar ook een koerssprong op 8 november. Toen kondigde AMD zowel de supersterke Instinct MI250X computerversneller aan, die de supercomputer Frontier aandrijft, als Epyc-processoren met gestapelde “3D V-cache”.

Daarnaast werd een datacenterdeal met Meta, alias Facebook, binnengehaald, waar in de toekomst meer Epycs zullen worden gebruikt. Ook bevestigde AMD 96 Zen 4-kernen voor “Genoa” in 2022 en 128 iets afgeslankte Zen 4c-kernen voor “Bergamo”, dat in 2023 moet volgen. En over een paar maanden komen er Ryzens met een gigantische cache, die voor Intels Core i-12000 de lat weer iets hoger zullen leggen.

Volgens schattingen van het marktonderzoeksbureau Mercury Research zou AMD binnenkort het hoogste marktaandeel in x86-processoren in de geschiedenis van het bedrijf moeten hebben, namelijk meer dan 25 procent; momenteel is dat 24,6 procent.

AMD scoorde vooral goed in mobiele processoren, servers en embedded systemen, terwijl Intel 0,1 procent terugnam in desktops. Volgens Mercury Research is de vraag naar goedkope notebooks en Chromebooks, die aanvankelijk explodeerde als gevolg van de coronapandemie, nu “verdampt”.

AMD “Barcelo-U” Combi Processoren: Ryzen 7 5825U & Co. voor notebooks

De CPU-serie “Cezanne-U” wordt “Barcelo-U”. In tegenstelling tot de vorige generatie zullen de nieuwe edities echter geen 6000-nummer krijgen.AMD plant blijkbaar een nieuwe editie van de Ryzen 5000U processoren met Zen 3 architectuur. De Ryzen 7 5800U wordt de Ryzen 7 5825U, de Ryzen 5600U de Ryzen 5625U en de Ryzen 3 5400U de Ryzen 3 5425U. Terwijl de vorige modellen de codenaam Cezanne-U droegen, krijgen de nieuwe edities volgens de geruchten de codenaam Barcelo-U.

Geruchten over een nieuwe editie van de drie Ryzen 5000U-processoren doen al sinds 2020 de ronde op Twitter. Nu heeft HP voortijdig enkele apparaten met de nieuwe edities online gezet op zijn eigen website. De pc-fabrikant heeft ze snel weer offline gehaald, maar “momomo_us” deelt de bijbehorende screenshots nog steeds op Twitter.

Geen naamsverwarring met AMD Ryzen 6000

De naamgeving is wel aardig, want de -25 naamgeving maakt duidelijk dat het om verbeterde processoren gaat, maar AMD hevelt de modellen niet over naar de 6000-serie. In het geval van de 4000-serie met Zen 2-architectuur (Renoir-U) had AMD de acht-, zes- en vierkernsmodellen opnieuw gelanceerd als Ryzen 7 5700U, Ryzen 5 5500U en Ryzen 3 5300U aka Lucienne-U en ze dus vermengd met de Zen 3-modellen.

Verwachtingen AMD

Terwijl Barcelo-U vermoedelijk vooral hogere klokfrequenties zal hebben dan de vorige notebook processoren, wordt de echte Cezanne opvolger Rembrandt begin 2022 verwacht als Ryzen 6000U en Ryzen 6000H.

Verwacht wordt dat vooral de grafische prestaties van de serie zullen verbeteren, waarbij de geïntegreerde grafische eenheid overschakelt van de aloude GCN-Vega architectuur naar RDNA 2. Aan de CPU-kant wordt er gesproken over Zen 3+. Zen 4 rekenkernen liggen dan in de lijn van de 7000 serie alias Phoenix en Raphael.

Deel dit artikel

Lees ook

Intel presenteert 12th Gen i9 gaming processor

Intel onthulde tijdens Intel Innovation zijn 12th Gen Intel Core processorfamilie met ondermeer de 'beste gamingprocessor', de i9-12900K, een van de z...

CPU-gids – deel 2: de test van desktopprocessors van AMD en Intel

De testresultaten van desktopprocessors, deel 2 van de gids voor de cpu: de kenmerken, prestaties, rendement van AMD en Intel.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er