Windows 11 blijft probleem voor prestatie AMD Ryzen processor

Redactie
0

Windows 11 blijft een probleem voor de prestatie van Ryzen processors. AMD levert een nieuwe chipset driver, Microsoft een Windows 11 patch, maar de Ryzen processoren draaien nog steeds niet optimaal. Het advies blijft dan om bij Windows 10 te blijven.


Windows probleem prestatie Ryzen


AMD’s Ryzen processors zouden na de eerste updates beter moeten draaien onder Windows 11 dan toen het besturingssysteem werd uitgebracht. Microsoft verspreidt de Windows-update KB5006746 naar alle systemen, dus niet meer alleen naar leden van de Insider- of Preview-ring. Tegelijkertijd biedt AMD het chipset stuurprogramma 3.10.08.506, dat handmatig geïnstalleerd moet worden.

Level 3 cache latency Ryzen

Microsoft’s Windows 11 update KB5006746 verzacht de problemen met de Level 3 cache van alle Ryzen CPU’s, maar lost ze nog niet helemaal op. Vergeleken met Windows 11, draait de cache met een licht verhoogde latency, maar niet zo erg als een paar dagen geleden met 40 ns en meer. De metingen met de benchmark tool van AIDA64 variëren sterk: soms is het 11 ns met Ryzen 5000 modellen, maar soms ook 16. Onder Windows 10 is de latency een goede 10 ns.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Windows heeft probleem met doorvoer L3 buffer Ryzen

Een groter constructieprobleem is de schrijf- en kopieer-doorvoer van de L3 buffer, die in het geval van de 16-core Ryzen 9 5950X nog deels minder dan 200 GB/s bedraagt. Eigenlijk zou de cache moeten schrijven met iets minder dan 700 GB/s en kopiëren met een goede 900 GB/s. We hebben ook een verminderde leesdoorvoer gemeten met de zes-core Ryzen 5 5600X.


Prestaties Ryzen 9 5950X onder Windows 11 vs. Windows 10

afbeelding 1 – Windows 11 met de update KB500674: De leesdoorvoer en de latentie van de L3 cache verbeteren, maar vooral de schrijf- en kopieersnelheid is nog steeds veel te laag.


afbeelding 2 – Windows 11 zonder de update KB500674: De L3 cache loopt nog trager.


afbeelding 3 – Windows 10: de L3 cache gedraagt zich als gewoonlijk

(Foto’s: Denis Fröhlich / c’t)


Chipsetdriver Ryzen verhelpt problemen met Windows

Ondertussen verhelpt chipsetdriver 3.10.08.506 problemen met de Windows API Collaborative Power and Performance Control 2 (CPPC2), die het besturingssysteem gebruikt om de snelste CPU-kernen van Ryzen-processoren te herkennen.

Als gevolg daarvan plaatst Windows 11 belangrijke threads terug op de verwerkingskernen met de hoogste klokfrequenties. In het geval van de 16- en 12-cores kan dit een verschil van enkele honderden MHz opleveren, omdat AMD gewoonlijk twee CPU-chiplets met verschillende kloksnelheden gebruikt op deze modellen.

Probleem met gamen, blijf bij Windows 10

De verbeteringen komen echter niet tot uiting in 3D-spellen. Integendeel: de framerates in de actierollenspellen “Shadow of the Tomb Raider” en “Assassin’s Creed Odyssey” zijn met alle huidige patches en updates met ongeveer 5 procent gedaald – vergeleken met Windows 11 zonder de update en patch. Voorlopig blijft het advies dus om het bij Windows 10 te houden als je je pc voornamelijk gebruikt om te gamen.


Lees meer achtergrondinformatie in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

Problemen met Patchday-updates van mei op Windows Server 2019

Sinds de laatste Patchday-updates van mei ondervinden gebruikers problemen met Windows Server 2019. De beveiligingsupdates van mei Patchday tonen herh...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er