Z390-moederbord getest: alleskunner ROG Maximus XI Hero

Marco den Teuling
0

Moederborden met Z390-chipset bieden veel opties en plek voor een Core i-8000- of Core i-9000-serie Intel-cpu. We hebben het uitgebreide Z390-moederbord Asus ROG Maximus XI Hero (Wi-Fi) getest.

De luxe Z390-chipset maakt de infrastructuur voor Intels Core i-8000 & 9000-reeks oftewel Coffee Lake helemaal af. Anders dan H310, B360, H370 en Q370 biedt de Z390 de optie om de cpu te overklokken. Bovendien zit er USB 3.1 Gen 2 ingebakken, wat een zeer vlotte 10 Gbit/s snelheid haalt. En dan is er nog de geïntegreerde modulaire wifi. Omdat moederbordfabrikanten zelf nog een radiomodule moeten integreren, is wifi nog lang niet een standaard onderdeel van de uitrusting, maar de ROG Maximus XI Hero is er wel mee uitgerust.

Alleen voor nieuwe cpu's

De eerdere generaties Skylake en Kaby lake, Core i-6000 en -7000, zijn dan wel officieel compatibel maar draaien net zo min met 300-chipsets als de nieuwe Coffee Lakes in 100- en 200-serie borden. Moederborden met 300-chipsets zijn alleen geschikt voor Coffee Lake-cpu’s uit de 8000- en 9000-serie met daarbij nog hier en daar een ­Celeron- en Pentium-variant. Dit wordt veroorzaakt door Intels aangepaste pinbezetting om wat meer energie te kunnen slurpen. Dat is vooral bij de achtcores uit de 9000-reeks hard nodig.

Volledig belast mogen Core i9-cpu’s een aantal seconden gemiddeld zo’n 25 procent over hun TDP (van 95 watt) heen gaan. Een aantal pieken kunnen daar nog flink bovenuit schieten. De spanningsregelingen op moederborden moeten hiermee om kunnen gaan. Fabrikanten zoals Asus benutten deze speelruimte zo goed mogelijk, vooral bij de toch op overklokken gerichte Z390-boards.

Aansluitingen

De geïntegreerde USB 3.1-aansluitingen zijn razendsnel. Met een snelle ssd in een M.2-usb-adapter maten we een transferrate van een ruime 1 GB/s volgens de benchmark van Iometer. Ook bij het schrijven zat het Z390-moederbord net boven deze grens. In de praktijk (kopiëren via Verkenner) komt dat iets lager uit. Dit merkten we ook bij de test van vergelijkbare B360-moederborden (c’t 7/8, 2018), maar toen gebruikten we een iets tragere externe ssd.

Z390-moederbord review Asus ROG Maximus XI Hero (Wi-Fi) backplate IO plate schild

Bij de M.2-poorten vielen er geen zaken op, net als bij de gigabit-ethernetpoort. Via CNVi-wifi haalden we snelheden van 50 MB/s via 5GHz, via 2,4GHz hielden we daar de helft van over. Ook onder Ubuntu 18.10 kwamen we geen issues tegen.

Asus ROG Maximus XI Hero (Wi-Fi)

Asus ROG Maximus XI Hero (Wi-Fi)

De Asus ROG Maximus XI is met een winkelprijs van circa 360 euro zeker niet goedkoop. Maar voor dat geld biedt hij wel een fancy uitrusting inclusief CNVi-wifi en Bluetooth 5.0, plus erg uitgebreide BIOS-opties voor handmatige tuning en overklokken. Daarbij past ook de rijkelijke ondersteuning van RGB-ledverlichting via Aura Sync.

Wat minder mooi, of in elk geval niet zo’n logische keuze, is Asus Armoury ­Crate. Met die functie wordt via het Windows Platform Binary Table ongevraagd software geïnstalleerd onder Windows 10. Dat kan handig zijn, omdat het onder andere om de netwerkdriver gaat. Maar het levert ook een potentieel veiligheidsgat op.

Idle verbruikt het moederbord van Asus meer dan 20 watt. Dat is ook voor een Z390-moederbord vrij hoog. De ventilatorregeling is vooral in het lagere bereik niet flexibel genoeg, maar hij biedt rijkelijk veel aansluitingen als je kiest voor waterkoeling.

De Maximus XI Hero biedt een BIOS Flashback-knop, zodat je ook zonder een ondersteunde cpu het BIOS kunt bijwerken. Dat is een vrij unieke functie en erg handig als je zelf een systeem in elkaar zet en de nieuwste cpu’s wilt gebruiken. Het segmentdisplay is bovendien handig bij de foutdiagnose.

Pluspunten

  • uitgebreide overklokopties
  • wifi, DisplayPort

Minpunten

  • hoog energieverbruik, prijzig

Bekijk dit moederbord

Conclusie

Zoals veel Z390-moederborden houdt de ROG Maximum XI Hero zich niet helemaal aan de eisen van Intel met betrekking tot de TDP, maar daar krijg je wel wat meer performance voor terug. Met een beetje handwerk in het BIOS is het moederbord ook zover te krijgen dat het zich wel netjes gedraagt.

De ROG Maximus XI Hero Z390 dekt verder bijna het gehele spectrum aan mogelijke wensen af. Het is een echte alleskunner, zeker voor overklokken zijn de mogelijkheden uitgebreid.

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

Eufy X10 Pro Omni review: robotstofzuiger met flink wat power

In deze review werpen we een blik op de X10 Pro Omni van Eufy, een robotstofzuiger met dweilfunctie die aan te schaffen is voor een prijs van circa 79...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er