In het begin van de coronapandemie was het dè oplossing voor een groot deel van de medewerkers: thuis werken. Video vergaderen werd het nieuwe normaal. Toch komen er steeds meer geluiden die ook de gevaren van langdurig thuiswerken benadrukken. Maar wat is er zo gevaarlijk aan? En kunnen deze gevaren voorkomen of aangepakt worden?
Fysieke impact
Allereerst de fysieke impact van het thuis werken. Waar werkgevers op kantoor de juiste tools kunnen bieden om prettig werken mogelijk te maken, zijn er weinig mensen die thuis een volledig kantoor hebben ingericht. Hierdoor werd er, zeker in het begin, veel vanaf een laptop gewerkt zonder verdere ondersteuning.
Hoewel de fysieke klachten in het begin nog te overzien waren, eiste het langdurig thuis werken steeds meer haar tol. Werknemers kregen last van schouders, nek en rug. De thuiswerkplek bleek niet ingericht op de nieuwe manier van werken. Werkgevers moeten hier niet alleen in ondersteunen, werknemers moeten ook de juiste informatie krijgen hoe een thuiswerkplek juist ingericht kan worden.
Een goede thuiswerkplek heeft de volgende kenmerken:
- De bovenbenen zijn voldoende ondersteund.
- De voeten staan recht op de vloer. Eventueel kan hiervoor een verhoging gebruikt worden.
- De rug is recht.
- De onderarmen leunen op goede armsteunen of op het werkblad.
- De bovenkant van het scherm is iets onder ooghoogte.
Eventueel kun je ervoor kiezen om een zit-sta bureau aan te schaffen. Dit helpt met een gevarieerde werkhouding en zorgt ervoor dat je actief blijft. Andere tips zijn bijvoorbeeld om elke 45 minuten minimaal 5 à 10 minuten pauze te houden. Ook een meeting tijdens het lopen is aan te raden.
Mentale impact
Ook de mentale impact van het thuiswerken mag niet onderschat worden. Steeds meer medewerkers verliezen de binding met het bedrijf. Zeker singles en ouders met kinderen die al het huis uit zijn ervaren deze nadelen. De sociale contacten die zij op het werk hadden, komen namelijk volledig te vervallen. Hierdoor lopen ze het gevaar om in een sociaal isolement terecht te komen.
Daarnaast is ook de werk-privé situatie steeds moeilijker te handhaven. Mensen zijn steeds vaker geneigd om ’s avonds de laptop nog even open te klappen of dat belletje te plegen. Hoewel dit natuurlijk goed is voor de baas, is het in persoonlijk opzicht minder verstandig. Het is belangrijk dat ook de werkgever hier een oogje in het zeil houdt.
Volgens neuropsycholoog Mark Tigchelaar duurt het ongeveer 20 minuten voordat mensen in een flow raken:
“Het duurt al snel 20 minuten voor je terug in de flow komt. Wordt je aandacht zo vaak getrokken dat je er niet meer inkomt, dan heb je een probleem. Ook op een rustige thuiswerkplek kan het zo haast onmogelijk worden je werk af te krijgen. Dan zie je dat mensen eerder gaan beginnen of langer doorgaan.’’
Zowel voor de werkgever als voor de werknemer is het dus belangrijk om het thuiswerken goed in het oog te houden. Zorg voor een thuiswerkplek die fysiek zo min mogelijk klachten veroorzaakt en vraag eventueel hulp van Human Resources. Ook op mentaal gebied is het belangrijk om de balans te bewaren. Een burn-out ligt namelijk al snel op de loer.