Asahi Linux streeft naar Linux-compatibiliteit op Apple Silicon Macs

Elwin Hodžić
0

Asahi streeft ernaar om al hun distributies van Linux bruikbaar te maken op Macs die zijn uitgerust met Apple’s eigen chips. Het Fedora Asahi Remix-project is opgezet om het noodzakelijke pionierswerk te verrichten.

Asahi Linux streeft naar Linux-compatibiliteit op Apple Silicon Macs

Gebaseerd op Fedora

Het Asahi-project heeft een belangrijke koerswijziging aangekondigd in een blogpost: vanaf nu zal de Linux-distributie Fedora dienen als fundament voor de inspanningen van het Asahi-team om Linux toegankelijk te maken op Macs met Apple Silicon. De eerste versie van het Fedora Asahi Remix-project, dat fungeert als een nieuwe Mac-distributie, is reeds beschikbaar. De officiële en complete release wordt verwacht in augustus 2023.

Deze nieuwe Asahi-versie wordt beschouwd als het vlaggenschip onder de distributies. Niettemin blijft het project trouw aan zijn oorspronkelijke doelstelling: “volledige Linux-ondersteuning bieden voor Apple Silicon machines, voor alle distributies”.

Verandering van architectuur naar ARM64

Tot nu toe was Asahi Linux gebaseerd op een ARM64-versie van Arch Linux. Er was echter weinig interactie met het Arch Linux-team en het project had weinig invloed op de upstream van Arch. Met Fedora is dit anders, zoals het Asahi-team aangeeft in hun blogpost: Fedora Asahi is vanaf het begin gericht op samenwerking met de upstream.

De tools van het project, zoals de m1n1-bootloader en de asahi-scripts-tools, zijn al beschikbaar in de upstream-repositories van Fedora. Directe interactie met de upstream helpt ook om problemen en fouten in de pakketten, die te verwachten zijn bij een relatief jong project, snel op te lossen.

Samenwerking met Fedora

Nadat ze in eerste instantie werkten aan kernel- en bootloader-ondersteuning om Linux te laten draaien op Apple’s eigen processoren, ontwikkelden ze een aangepaste versie van de Arch ARM-distributie. Deze diende als prototype voor andere distributies op Apple Silicon Macs en werd uitgebracht in augustus 2022. Tegelijkertijd namen de ontwikkelaars van Fedora contact op met het team en toonden interesse in samenwerking. Deze samenwerking begon al eind 2021, voorafgaand aan de release van het op Arch ARM gebaseerde Asahi-project.

Belofte van nieuwe mogelijkheden

Hoewel de aankondiging van de nieuwe Asahi-versie weinig technische details bevat – deze worden tot de officiële release geheimgehouden – beloven de ontwikkelaars “veel nieuwe functies, ondersteuning voor machines en meer”. In de eerste versie van de Fedora-Remix, die al beschikbaar is via curl https://fedora-asahi-remix.org/install | sh en de website van de Linux-distributie, zijn deze nieuwe functies echter nog niet geïntegreerd.

De ontwikkelaars waarschuwen ook om niet te snel conclusies te trekken over deze voorlopige versie: “ruwe plekken of zelfs crashes” kunnen voorkomen – deze installatie is bedoeld voor “avontuurlijke gebruikers”.


Altijd op de hoogte blijven van al het Linux-nieuws?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Linux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er