Artificial Intelligence en kansberekeningen van voetbalwedstrijd uitslagen

c't-partner
0

Wat is de rol van Artificial Intelligence bij het bepalen van kansberekeningen van voetbalwedstrijd uitslagen?

De toepassing van Artificial Intelligence heeft invloed op allerlei gebieden. Zo is AI onder meer te beschouwen als een vorm van voorspellingstechnologie. Daarom is AI ook zo interessant voor bedrijven. Bijvoorbeeld met als doel om vooraf al te voorspellen wat een klant nodig heeft die nog geen bestelling heeft gedaan. Zo is AI als voorspellingstechnologie ook te gebruiken om andere voorspellingen te doen. Een voorbeeld daarvan is de uitkomst van voetbal wedstrijden vooraf al te voorspellen.

Onzekerheid reduceren
Een belangrijke rol van AI bij het bepalen van kansberekeningen als het gaat om voorspellingen is het reduceren van onzekerheid. Dat geldt dus onder meer ook voor het bepalen van kansberekeningen van voetbaluitslagen. Er zit daarbij een gedachte achter het reduceren van onzekerheid, want dat komt voort uit een betere voorspelbaarheid. Het is dan ook niet zo dat AI om pure intelligentie draait, maar eerder om voorspelling.

Data en kansberekening
De basis voor het toepassen van AI is gelegen in het verzamelen van data, waarbij de gegevens de bron vormen voor de kansberekening. Er zijn daarvoor verschillende rollen te onderscheiden. Zo dient er een beginpunt te zijn met input data net als training data om het leerproces van AI in gang te zetten. Als het proces in gang is gezet, ligt er nog een rol voor feedback data. Er zijn namelijk altijd verbeteringen aan te brengen. De ervaring in de praktijk leert het algoritme te verbeteren. Des te meer vergelijkingsmateriaal er is des te beter het algoritme is te ontwikkelen.

Resultaten voetbalwedstrijden
De AI dient uiteraard verder te leren om kansberekeningen van voetbalwedstrijd uitslagen te bepalen. De input data hebben bij een dergelijke toepassing betrekking op resultaten uit het verleden. Daarbij gaat AI natuurlijk nog een stukje verder door bijvoorbeeld ook met andere omstandigheden rekening te houden. Bijvoorbeeld met uitwedstrijden of thuiswedstrijden, maar ook met de speeltijden en speeldagen. Des te meer data is in te voeren als input data des te betere training data eruit naar voren komen. Dat betekent dat meer data ook leiden tot een beter algoritme en tot meer nauwkeurige voorspellingen. Bijvoorbeeld als het gaat om het voorspellen van uitkomsten van wedstrijden in de Eredivisie. Bookmakers houden bijvoorbeeld al rekening met data en kijken daarbij naar resultaten uit het verleden. Er komen echter ook andere aspecten bij kijken die invloed hebben op het te verwachten resultaat, zoals topspelers die een blessure hebben of geschorst zijn.

Statistiek en machine learning als voorspellende kracht
Statistieken vormen de basis voor een voorspellende kracht en AI gaat daar een stapje verder in. Het gaat hierbij om machine learning en machines hebben ten opzichte van de mens als voordeel emotieloos te zijn. Het oordeelsvermogen van machines op basis van data is dan ook beter dan van mensen op basis van statistieken. Bij de toepassing van AI is echter zo dat het de mens is die uiteindelijk het besluit kan nemen. Als er sprake is van kansberekening op basis van AI om voetbalwedstrijd uitslagen te voorspellen dan is het de mens die daarin de definitieve voorspelling kan maken.

Geen 100% garantie
Kansberekening blijft kansberekening en AI verandert niets aan het feit dat er geen 100% garantie is op het juist voorspellen van voetbalwedstrijd uitslagen. Bij voetbal spelen statistieken een grote rol, maar ook andere aspecten. Denk maar aan de mentale kracht als je als underdog tegen een topclub speelt en er verborgen krachten vrijkomen. Of aan een sterk teamgevoel dat het team tot hogere niveaus brengt ook al is de tegenstander beter. Daarom is en blijft voetbal ook een prachtige sport om naar te kijken. De uitslag staat namelijk nooit 100% vooraf vast.

(Dit is een samenwerking)

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er