Na het einde van de ondersteuning voor Windows 7 mag je eigenlijk alleen nog maar online met Windows 10. Kun je die oude Windows-versie nog steeds niet missen? Dan kun je je oude installatie verder laten draaien in een virtuele machine. Windows 7 blijven gebruiken in Windows 10 gaat makkelijk met Hyper-V.
Een virtuele machine emuleert een complete pc softwarematig. Je kunt daar gebruik van maken om je vertrouwde Windows-7-installatie uit te voeren in een Hyper-V-machine als gast op het Windows 10-hostsysteem. Je kunt dan tegelijkertijd toegang krijgen tot de oude en nieuwe Windows-versie en gegevens uitwisselen tussen die twee, zonder telkens opnieuw te hoeven opstarten om te schakelen tussen de besturingssystemen zoals bij een parallelle installatie.
Als je een 64-bit versie van Windows 10 Pro, Enterprise of Education hebt, heb je alles al in huis wat je daarvoor nodig hebt. Die Windows-versies hebben namelijk de Hyper-V-software om virtuele machines mee te maken en uit te voeren. De methode die we hier beschrijven is eventueel ook aan te passen voor andere virtualisatiesoftware dan Hyper-V op Windows 10 Home.
Werkende Windows 7
Eerst even voor alle duidelijkheid: je Windows 7-installatie moet wel nog steeds draaien. Een overhuizing zal geen enkele schade herstellen. Dus als de oude installatie in de loop der jaren zodanig afgetakeld is dat die nauwelijks nog op echte hardware draait, zal hij het in een virtuele machine waarschijnlijk nog slechter doen. Bovendien is het verplaatsen van je Windows 7-installatie wel in veel, maar niet alle situaties zinvol.
Het helpt bijvoorbeeld niet als je Windows 7 alleen maar wilt blijven draaien vanwege oudere hardware die met Windows 10 niet werkt. Dat zal met een virtuele machine ook niet worden opgelost. Problemen kunnen zich verder voordoen zodra er software met kopieerbeveiliging in het spel is: als je het systeem verplaatst, wordt er een kopie van je installatie gemaakt, en die software zal in een kopie niet draaien – dat is nou net het nut van dergelijke ‘beschermende’ maatregelen. Soms werkt het toch, maar daar kom je alleen achter met uitproberen. Voor Windows’ eigen kopieerbeveiliging, de activatie, is het bijvoorbeeld voldoende om na het overhuizen eenvoudigweg te heractiveren – wat zonder internetverbinding ook telefonisch kan.
Verder zijn er na het overhuizen wel aparte licenties nodig voor Windows 7 en 10. Als je Windows 10 met de oude licentiesleutel van Windows 7 als gratis upgrade hebt geïnstalleerd, zouden beide systemen op hetzelfde moment met dezelfde licentie draaien. Windows 7 blijven gebruiken (al dan niet in een virtuele machine) is in dit geval niet toegestaan. Indien nodig kun je echter gewoon een nieuwe sleutel bij Windows 10 of 7 invoeren (Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem), zodat een nieuwe installatie niet nodig is.
Let op: als Windows 7 door de fabrikant van de pc geïnstalleerd is, heb je de sleutel van de sticker op de pc nodig om Windows te activeren nadat die naar de virtuele machine is verhuisd. Als die sleutel niet beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat de sticker niet meer leesbaar is, moet je een geschikte nieuwe sleutel aanschaffen.
De volgende instructies zouden moeten werken ongeacht de uitgangssituatie. Je hoeft dus niet te weten hoe Windows 7 tot nu toe opstart (klassiek of via UEFI), op welke partitie de bootloader zich bevindt en welk partitieschema die schijf heeft.