Unieke niche: Dell XPS 13 2-in-1

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  De 2019-versie van de Dell XPS 13 2-in-1 hybride laptop is niet alleen een elegante pc met een lange accuduur en een 10nm-cpu, maar vult met zijn handige 16:10-scherm een unieke niche.

  XPS 13 and 15 9000 Non-Touch and Touch Notebooks

  (Bron: Dell)

  De XPS 13 2-in-1 was tot nu toe het wat excentrieke broertje van de normale XPS 13. Als je niet geïnteresseerd was in het scharnier waarmee je de laptop tot een tablet omtovert, koos je voor het normale model met krachtigere cpu’s.

  Bij de nieuw verschenen versie van de XPS 13 2-in-1 is dat prestatieverschil verdwenen: ons testmodel was voorzien van een 10nm Core i7-1065G7 (Ice Lake). De vier cores hebben weliswaar een lagere kloksnelheid dan cpu’s uit de vorige generatie, maar dat wordt gecompenseerd door de nieuwe microarchitectuur, waardoor hij bijvoorbeeld in Cinebench beter presteert. Bovendien ondersteunt Ice Lake AV-512-commando’s, waarmee geoptimaliseerde soft ware er nog meer uit kan halen.

  Naamgeving

  De G7 in de modelnaam geeft aan dat de cpu van de nieuwe Iris Plus met gen11-graphics is uitgerust. Daarmee presteerde de geïntegreerde gpu weliswaar hoger bij de DirectX 12-benchmarks, maar alleen bij de twee die ook daadwerkelijk werkten. De rest crashte reproduceerbaar, ook met diverse driverversies die we uitprobeerden. Hopelijk zorgt Intel dat er snel een goede driver voor de geïntegreerde graphics verschijnt.

  Schermmeester

  Wat het 2-in-1-model echt van het standaardmodel onderscheidt, is echter het scherm: waar de standaardversie een gebruikelijk 16:9-verhouding heeft, is de 2-in-1 voorzien van een 16:10-scherm. En dat extra beetje oppervlak merk je in alles, zowel in de laptop-modus omdat je minder hoeft te scrollen, als in de tablet- modus als je erop tekent en schrijft. Een stylus zit er helaas niet standaard bij, maar kun je wel los kopen (Dell Premium Active Pen PN579X, €85).

  De XPS 13 2-in-1 is verkrijgbaar met twee verschillende resoluties: met 1920 × 1200 pixels en met 3840 × 2400 pixels, zoals ons testexemplaar had. Met 400 cd/m2 is het scherm voldoende licht voor heldere ruimtes en de kleurruimte dekt veruit meer dan sRGB af.

  Invoerkwaliteit

  Het toetsenbord vereist wat gewenning omdat je de toetsen door Dells MagLevtechniek niet ver kunt indrukken. Wel zijn de toetsen iets groter dan bij veel andere toetsenborden. Het touchpad ondersteunt gestures met vier vingers.

  De XPS 13 2-in-1 is in allerlei verschillende configuraties verkrijgbaar. De goedkopere versies (vanaf circa 1500 euro) verschillen met name qua resolutie, processor en ssd-capaciteit. De duurste variant van €2700 heeft 32 GB werkgeheugen en een 1TB -ssd. De XPS 13 2-in-1 heeft twee USB-C-poorten die Thunderbolt en 10 Gbit/s ondersteunen. Naar keuze kunnen beide poorten DisplayPort-signalen uitgeven of stroom van de voeding ontvangen, waardoor je ze makkelijk op een extern scherm of dock kunt aansluiten. Ook zit er een analoge audio-poort op en een microSD-kaartlezer. Dell levert de laptop met een USB-C naar USB-A-adapter voor het aansluiten van oudere periferie.

  Energiek

  Korte momenten van belasting bolwerkt de koeling zonder aanzwellen van het ventilatorgeluid. In stille ruimtes hoor je wat bijgeluiden van de elektronica, die storend kunnen zijn.

  Ons model hield het ruim elf uur uit op een acculading. De kans is groot dat de modellen met een lagere resolutie het nog langer volhouden.

  De Dell XPS 13 2-in-1 is stil, plat en heeft een geweldig scherm dat prettig werkt – zowel in de laptop- als in de tablet-modus. Goedkoop is hij niet, de hardware achteraf upgraden is onmogelijk en het toetsenbord moet je liggen. Ook moet Intel nog een goedwerkende grafische driver leveren.

   

  Dell XPS 13 2-in-1

  2-in-1 laptop en tablet
  CpuIntel Core i7-1065G7
  Geheugen16 GB LPDDR4x-3733
  GpuIntel Iris Plus
  OpslagToshiba BG4 512 GB ssd
  SchermSharp LQ134R1 13,4″, 3840 × 2400, 16:10, 337 dpi, 3 … 391 cd/m2
  Prijsvanaf € 1900

  Meer reviews lees je in c't 05/2024

  Meer over

  Notebooks

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

  De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

  Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

  De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er