4K monitor review: : 6 modellen met USB-C aansluiting getest

Daniel Dupré
2

Een 4K monitor biedt haarscherp beeld en modellen met een USB-C-aansluiting kun je ook als docking­station voor laptops gebruiken. In deze 4K monitor review testen we 6 modellen vanaf 400 euro.

Voor een prijs vanaf 400 euro kun je allerlei 4K monitoren vinden, van een puristisch 27-inch-scherm tot een 32-inch-model met alles d’r op en d’r aan. De modellen in deze test hebben in elk geval allemaal een USB-C-aansluiting die voor beeld-input én voor opladen en doorverbinden van andere apparatuur met een laptop gebruikt kan worden.

4K monitor review – geteste modellen

De geteste 4K monitoren in deze test zijn de

  • Samsung LS32AM700 (32 inch)
  • HP U28 (28 inch)
  • Dell P2721Q (27 inch)
  • Lenovo ThinkVision T32p-20 (31,5 inch)
  • Philips Brilliance 329P1H (31,5 inch).
  • LG UltraFine 32UN880-B (31,5 inch).

Prijzen variëren van circa 350 euro voor de Samsung tot bijna 700 euro voor de LG. Prijzen en levertijden schommelen ook bij monitoren sterk.

USB-C aansluiting – handig voor laptops

Dankzij USB-C sluit je je laptop aan op de monitor, waar al een apart toetsenbord en muis aan hangen. Via die ene kabel kunnen de beeldscherm- en usb-data lopen, en je laptop wordt ook nog eens via die kabel opgeladen. Zo heb je in een handomdraai een ­ergonomische ­werkplek, zonder kabelbende. De laptop moet dit wel ondersteunen (vaak aangeduid met DP-Alt).

De monitoren hebben ook andere aansluitingen zoals HDMI of DisplayPort voor desktops of voor laptops zonder USB-C. Meer details lees je bij de afzonderlijke modellen en in de rest van deze 4K monitor review.

4K monitor review – testresultaten

De monitoren zijn allemaal geschikt om te gebruiken als dock met een kabel – maar sommige met beperkingen. De fabrikanten leggen op verschillende punten de nadruk.

Samsung LS32AM700 (Smart Monitor M7) – goed beeld, slechte ergonomie

Het scherm van Samsung is eigenlijk een smart-tv zonder tuner, waarop Tizen OS draait. Afgezien van de aan-uitknop zitten er geen knoppen op. Je bedient het apparaat via de afstandsbediening. Naast streaming-apps zoals Netflix zijn een remote-desktop-client, Samsungs smartphone-interface DeX en Office 365 voorgeïnstalleerd. Die werken met een bestaand abonnement. Het scherm onder­steunt AirPlay. Meer apps vind je bovendien in Sam­sungs appstore.

Samsung LS32AM700 - Smart Monitor M7 - review

Dit is het enige scherm uit de test dat zich met de fabrieksinstellingen aan de sRGB-kleurruimte houdt. Het VA-­panel geeft de kleuren goed weer en behaalt met meer dan 1500:1 het hoogste contrast in deze test. Het beeld wordt echter donkerder wanneer je het van opzij bekijkt. Dat Samsung alleen reclame maakt voor HDR10 ligt aan de lage maximale helderheid van 240 cd/m2. Dat is over het algemeen voldoende voor kantoorgebruik, hoewel de linkerrand altijd iets donkerder blijft.

Wat ergonomie betreft heeft het scherm tekortkomingen: je kunt het alleen voor- en achterwaarts kantelen. Wil je meer verstelopties, dan heb je een monitorarm nodig. Mensen met gevoelige ogen zullen de licht glinsterende displaycoating opmerken.

Het ingebouwde wifi is alleen voor de smartfuncties. De ingebouwde luidsprekers hebben de neiging bij lage frequenties te klepperen. Je kunt betere luidsprekers via bluetooth of wifi koppelen. De usb-hub werkt alleen als ook het beeld via USB-C binnenkomt. Daarvoor is geen kabel meegeleverd.

Plus-/minpunten

+ betaalbaar
+ uitgebreide slimme functies
alleen kantelbaar

Check actuele prijs 4K monitor


HP U28 review – helder beeld, biedt HDR

Met zijn hoekige en zilveren vormgeving staat de U28 van HP elegant op je ­bureau. In tegenstelling tot bij het scherm van Dell zijn de voet en standaard echter van metaal. Mechanisch verstellen werkt voorbeeldig soepel. Het scherm draait niet naar opzij op de voet of standaard, zoals bij andere toestellen, maar op een scharnier.

Met maximaal 400 cd/m2 biedt het scherm de hoogste helderheid in de test en ondersteunt het beelden met een hoog contrast volgens de VESA-standaard DisplayHDR 400. Het gemiddelde contrast van 1:949 is wel het laagste van deze test.

HP U28 monitor - review

Met de standaard fabrieksinstelling ‘Photography (P3 D65)’ toont het beeldscherm verzadigde kleuren, maar het zwakste groen van de apparaten met P3-ondersteuning. Daarmee is het maar iets beter dan sRGB. Het monitor­menu biedt twee sRGB-voorinstellingen, de tweede met een witpunt van 5000 K (D50). Dat is onzin, want bij sRGB staat het witpunt volgens de norm vast op D65.

Het feit dat het scherm zijn verversingsfrequentie tussen 40 en 60 Hz dynamisch overneemt van de grafische kaart, zal voor de meeste gebruikers minder rele­vant zijn dan de Picture-in-Picture-­modus. Daarmee kun je het beeld van een tweede computer als een klein venster in het beeld tonen. De talrijke poorten aan de achterkant zijn makkelijk bereikbaar, maar zitten nogal dicht op elkaar. Er is geen volumeregeling voor de line-out aansluiting in het monitor­menu, zodat dit via het besturingssysteem moet.

Plus-/minpunten

+ PiP-modus
+ helder, HDR-ondersteuning
geen volumeregeling

Check actuele prijs 4K monitor


Dell P2721Q review – klein maar (vrij) fijn

De 27-inch monitor van Dell is de kleinste in de test, maar heeft ook de hoogste pixeldichtheid van 163 dpi (dots per inch) en daarmee het scherpste beeld. De zilveren afwerking oogt mooi, maar is schijn: voet en standaard zijn gemaakt van gelakte, enigszins krasgevoelige kunststof. De rest van de afwerking is van een hoog niveau. De mechanische instelmogelijkheden werken goed, maar hij mist een inrastering wanneer je hem van de portretstand weer terugdraait. Bovendien heeft het scherm de neiging te trillen na aanraken.

Dell P2721Q monitor

Het menu is overzichtelijk en makkelijk te gebruiken met de joystickknop achterop, alleen is het lettertype van het menu nogal klein. De beeldscherm­elektronica interpoleert kleine resoluties altijd en rekt ze standaard uit tot de volledige beeldschermhoogte. Als alter­natief zijn de beeldverhoudingen 4:3 en 5:4 beschikbaar, waarbij er langs het beeld zwarte balken lopen.

Het panel toont verzadigde kleuren, maar het beeld is in het midden merkbaar helderder dan aan de randen, wat vervelend kan zijn bij beeldbewerking. Als je het beeldscherm via HDMI op de Mac aansluit, schakelt de beeldscherm­elektronica over op het YPbPr-signaal­formaat. Toen we handmatig in het beeldmenu naar RGB schakelden, werd het beeld bleek. In tegenstelling tot de concurrenten in de test heeft het Dell-scherm geen luidsprekers en geen koptelefoonaansluiting. Je zult dus aparte luidsprekers moeten gebruiken. Een USB-C-naar-USB-A-adapterkabel wordt meegeleverd.

Plus-/minpunten

+ scherp beeld
+ usb-poorten aan de zijkant
fout signaal via HDMI op de Mac

Check actuele prijs 4K monitor


Lenovo ThinkVision T32P-20 – met handig pennenbakje

De T32P-20 is op het eerste gezicht duide­lijk herkenbaar als een kantoor­monitor. Vooral de grote voet springt in het oog, mede omdat het ‘pennenbakje’ met de roodgekleurde rand direct opvalt bij de verder matzwarte monitor.

Lenovo ThinkVision T32P-20 4K monitor

De mechanische verstelmogelijkheden werken goed, alleen rastert het scherm niet duidelijk in, waardoor je het lastig waterpas krijgt als je het uit de portretstand terugdraait naar de liggende stand. Overigens kun je het wel in beide richtingen draaien naar de portretstand toe. Het scherm wiebelt nog enkele seconden na als je het aanraakt, omdat de verbinding met de standaard en de voet zelf niet star genoeg zijn.

Met een witte scherminhoud wordt het scherm naar de randen toe wat wolkig, het testbeeld met een traploos grijsverloop vertoonde een lichte groen­zweem in de heldere delen. De verzadigde kleuren werden naar de randen toe donkerder dan in het midden.

Lenovo heeft het menu terug­gebracht tot de essentiële instellingen. Toch is de bediening onhandiger in het gebruik dan de schermen die je aanstuurt met een kleine joystick of pijltjestoetsen.

Het volume van de koptelefoon­aansluiting kun je niet op de monitor zelf instellen, maar dat kan alleen via een softwaremixer op de computer.

Twee van de vier usb-poorten bevinden zich aan de linkerzijde, samen met de koptelefoonaansluiting. Lenovo is nogal zuinig met het aantal kabels en levert slechts één USB-C-kabel mee in de doos.

Plus-/minpunten

+ usb-poorten aan de zijkant
wankele standaard, brede voet
geen volumeregeling

Check actuele prijs 4K monitor


Philips Brilliance 329P1H – ingebouwde webcam en veel aansluitingen

De zwarte monitor van Philips prijkt indrukwekkend op zijn enorme voet. Ondanks die ruime basis blijft het scherm als je het aanraakt nog even nawiebelen.

Voor USB-C-laptops met weinig aansluitingen biedt het scherm veel poorten, waaronder een gigabit-ethernetpoort, signaalingangen en usb-poorten. De hub verstuurt usb-data met maximaal 10 Gbit/s, maar toont dan 4K-beeld met een maximum van 30 Hz. Bij 60 Hz schakelt de hub terug naar USB 2.0. Bij grote gelijk­tijdige dataoverdrachten kan de usb-bandbreedte, die door alle aangesloten apparaten inclusief de ethernetverbinding wordt gedeeld, een knelpunt worden. De DisplayPort- en USB-C-­ingangen accepteren DisplayPort 1.4-beeldsignalen.

Philips Brilliance 329P1H monitor scherm

In het frame zit aan de bovenzijde een 2-megapixel webcam die naar buiten schuift als je hem gebruikt. De camera is voorzien van microfoons voor videotelefonie en IR-sensors voor biometrische aanmelding via Windows Hello. De luxe mogelijkheden van het scherm worden afgerond door een aanwezigheids­sensor, omgevingslichtsensor en enigszins dof klinkende speakers. Als je je laptop ’s nachts wilt opladen via USB-C, moet je de USB-stand-bymodus activeren in het monitormenu. Anders wordt er niet ge­laden als hij op stand-by gaat.

Met de fabrieksinstellingen toont het scherm verzadigde kleuren, maar het beschikt ook over een sRGB-modus. De helderheid zwakt naar de zijkanten toe zichtbaar af. De Uniformity-functie, die bedoeld is voor een meer gelijkmatige helderheid, verergert de situatie.

Plus-/minpunten

+ zeer goede uitrusting
+ snelle usb-hub (bij 4K/30 Hz)
grote, ver uitstekende voet

Check actuele prijs 4K monitor


LG UltraFine 32UN880 – bijzondere bevestiging en software

Deze monitor zet je niet met een voet op je bureau, maar klem je vast aan de rand om ruimte te besparen. Dat kan problemen opleveren bij bureaus waar aan de achterkant onder het blad een kabelgoot loopt. Je kunt de klemvoet vervangen door een meegeleverde tegenplaat, zodat je de monitor ook kunt monteren op een bureau met kabelmanagementgaten in het blad (eventueel alternatief is een monitorarm). Behalve draaien, kantelen en pivoteren kun je het scherm een stukje naar je toe trekken of van je af duwen. De stroom- en beeldschermkabels kun je netjes door de standaard heen leiden.

LG UltraFine 32UN880 monitor review

LG biedt een uitgebreid softwarepakket. LG Calibration Studio meet het scherm in combinatie met een colorimeter van Datacolor of X-Rite. OnScreen Control verdeelt het beeld in zones of activeert toepassingsafhankelijke pro­fielen. Het DualController-hulp­programma werkt als een quasi-KVM: met de muis en het toetsenbord van de hoofdcomputer kun je andere computers bedienen in hetzelfde netwerk als de client, als een soort multi-monitorsysteem. Je hoeft alleen de muis over de beeldschermrand van de hoofdcomputer naar het aangrenzende beeldscherm van de tweede computer te bewegen.

Het scherm haalt een gemiddeld contrast van 1073:1 en een helderheid van maximaal 370 cd/m2. Het toont contrastrijke inhoud volgens de HDR10-tv-­standaard. De DisplayPort is van de huidige generatie 1.4. De ingebouwde luidsprekers klinken beter dan die van de concurrenten, maar zijn nog steeds geen volwaardige vervanging van externe luidsprekers.

Plus-/minpunten

+ nuttige extra software
+ klemvoet, veelzijdig instelbaar
slechts twee usb-poorten

Check actuele prijs 4K monitor


Meer info 4K monitor review

Meer info over de monitoraansluitingen en afstelling in de praktijk en andere details vind je in onderstaande tabel en in de uitgebreide 4K monitor review in c’t magazine 10/2021.

4K monitor review tabel testresultaten download

(Klik op de tabel om een vergroting in pdf te downloaden)


Ontvang gratis meer monitor reviews en andere info, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Conclusie

De Philips 329P1H blinkt uit in deze 4K monitor review met zijn uitgebreide mogelijkheden en de LG 32UN880 door zijn klemvoet en het goede softwarepakket. Het zijn momenteel echter ook de twee duurste modellen in deze test.

Het betaalbare scherm van Samsung is ideaal voor gebruikers die niet op zoek zijn naar een pure werkmonitor, maar een beeldscherm dat ook geschikt is voor videostreaming. Hoeveel toegevoegde waarde de andere slimme functies bieden, hangt af van je wensen.

Als je geen 32-inch beeldscherm op je bureau wilt zetten, ben je wellicht tevreden met de heldere, degelijk vervaardigde HP U28. Bovendien is dat ­model met zijn PiP-modus handig voor mensen die met meerdere computers tegelijk werken.

Meer info

Zoek je een goedkope 4K monitor (zonder USB-C) dan is een van deze oudere modellen een optie:

Een 4K monitor kopen voor 400 euro: review van zes modellen

Wil je een praktische kantoormonitor en hoeft het geen 4K te zijn, kijk dan bij deze test:

Kantoor-monitoren in 16:10-formaat

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Benjamin Kraft en Daniel Dupré uit c’t magazine 10/2021, p. 76)

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Leo Noordhuizen
Lezer
Leo Noordhuizen

Het zou nuttig zijn geweest om te vermelden dat niet alle laptops met een USB-C aansluiting ook een videosignaal via die USB-C aansluiting doorgeven. Dat voorkomt teleurstellingen.

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Je hebt gelijk Leo, niet alle laptops ondersteunen een beeldsignaal via USB-C. In onze laptopreviews kijken we hier naar. Bij laptops wordt dit meestal vermeld als DP-Alt, meer info staat ook in de hierboven gelinkte artikelen (zoals deze).
We hebben een extra opmerking ook in het artikel toegevoegd.