Moderne laptop met USB-C: vier modellen getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    Wil je een laptop in het middensegment, met een 13,3 inch scherm, een quad-core cpu en ssd? Als je bereid bent rond de € 800 uit te geven, dan kun je ook een model met USB-C-poort krijgen. Zo’n poort hoeft niet doorslaggevend te zijn bij je keuze, maar biedt wel enkele mogelijkheden die in de nabije toekomst heel handig kunnen zijn.

    Veel mensen kiezen een laptop/notebook vanwege de veelzijdigheid: hij is handig voor onderweg, maar kan ook thuis als desktopvervanger dienen. Als je dan extra gemak wilt hebben, sluit je er een beeldscherm, muis, toetsenbord en een voeding op aan. Dat werkt toch iets prettiger als je er lange tijd achter gaat zitten.

    Maar het vast- en losmaken van al die kabels kan irritant zijn. Speciale dockingstations waren vroeger peperduur en vaak kon je ze weggooien als je naar een nieuwe notebook overstapte. USB-C maakt dit stukken makkelijker: voor 100 tot 200 euro koop je een kastje waar je alle externe apparaten op aansluit. Het enige wat je in je notebook plugt is het USB-C-kabeltje. Zelfs de oplader kun je in de notebooktas laten, want ook de accu van de notebook wordt via USB-C opgeladen.

    Genoeg redenen dus om dit bij je aankoopoverwegingen mee te nemen. Voor deze test hebben we enkele goedkope 13,3 inch notebooks met zo’n universele usb-aansluiting, een vlotte ssd en een snelle processor met vier kernen met elkaar vergeleken. De notebooks wegen tussen 1,1 en 1,5 kilo en kunnen 10 uur of langer op de accu werken. Thuis zijn ze geschikt voor alle taken, behalve 3D-games. Dit zijn de geteste modellen:

    Mat scherm

    De vier geteste notebooks hebben allemaal een mat full-hd-scherm. De schermen zijn met IPS-techniek vervaardigd en tonen ook schuin van opzij bekeken kleuren zonder afwijkingen. De Lenovo Wil je een notebook in het middensegment, met een 13,3 inch scherm, een quad-core cpu en ssd? Als je bereid bent rond de € 800 uit te geven, dan kun je inmiddels ook al een model met USB-C-poort krijgen. Zo’n poort hoeft niet doorslaggevend te zijn bij je keuze, maar biedt wel enkele mogelijkheden die in de nabije toekomst heel handig kunnen zijn. ThinkPad L380 is een beetje een uitzonderingsgeval in deze line-up: het is het enige apparaat met een touchscreen, maar dan zonder de gebruikelijke spiegelende glasplaat voor het panel. Het scherm van de Dell is een tikje donkerder dan de schermen van de andere drie notebooks, maar voor het werk binnenshuis is het prima.

    Meer reviews, koopadviezen en praktische informatie vind je in c't 05/2024

    Prestaties en uitrusting

    De quadcore-cpu’s in de geteste apparaten zijn min of meer standaard bij notebooks. Er is eindelijk beweging gekomen in de markt waar Intel jarenlang dominant was. Begin 2018 heeft AMD een indrukwekkende rentree gemaakt: de mobiele Ryzen-cpu’s zijn net zo snel als de Core i-processors van Intel. De geïntegreerde gpu in de Ryzen is krachtiger dan die van Intel, hoewel je uiteindelijk van beide niet al te veel mag verwachten. Voor stevige 3D-games met veel details zijn beide systemen ongeschikt.

    Beide notebooks van Lenovo en het apparaat van HP hebben een toetsenbord met verlichting, de Dell heeft dit niet. Alle modellen hebben een touchpad met multi-touchbesturing en een vingerafdrukscanner om je makkelijk aan te melden via Windows Hello. Alleen bij de IdeaPad 720S moet je het zonder ingebouwde kaartlezer stellen. In de kaartlezer van de ProBook 430 G5 passen grote SD-kaarten, in de Inspiron 5370 en ThinkPad L380 kun je alleen microSD’s stoppen.

    USB-C aansluiting

    Dell en HP hebben één USB-C-poort, de Lenovo-notebooks hebben er elk twee. Bij de IdeaPad 720S zijn de poorten echter verschillend ingedeeld, waardoor er maar één geschikt is om een docking station op aan te sluiten. De ProBook 430 G5 en de ThinkPad L380 hebben een LAN-aansluiting, maar je kunt alleen bij de HP een kabel direct inpluggen. Lenovo maakt gebruik van een propriëtaire aansluiting en levert bij het apparaat een adapter met een RJ45-aansluiting.

    laptop met USB-C getest review notebook dockingstation dock

    Met een dockingstation van zo’n 180 euro tover je een notebook met USB-C aansluiting eenvoudig om in een volwaardige desktop-pc.

    Geteste laptops

    HP ProBook 430 G5

    HP ProBook 430 G5

    De vingerafdrukscanner van de HP ProBook heeft een  relatief ongebruikelijk ontwerp: het is een strip waar je  je vinger overheen moet trekken in plaats van een sensor  waar je je vinger op plaatst. Dit minimale gebrek aan  comfort is eigenlijk ook al een van de grootste punten  van kritiek op het apparaat. Het andere zijn de geluidsinstellingen:  HP wijzigt de frequentierespons niet alleen  voor de ingebouwde stereoluidsprekers – wat niet zo’n  probleem is – maar past deze gewijzigde instellingen ook  toe op het uitgangssignaal van de 3,5mm-jackaansluiting  voor de koptelefoon.

    Het toetsenbord met backlight heeft prettige en stevige  toetsen. De pijltjestoetsen zijn samengedrukt tot de  hoogte van één toetsenrij, maar om dit ongemak op te  heffen zijn de omhoog/omlaag-pijltoetsen iets breder  gemaakt. De extra toetsenrij met Pos1, End, Page Up/Down is een prettige toevoeging die je bij de concurrentie  alleen via de omweg met Fn-toets-combinaties  kunt bereiken.

    Als het systeem weinig wordt belast, blijft het bijzonder  stil en korte momenten van belasting kan het koelsysteem  overbruggen zonder de ventilator in te hoeven  schakelen. De accuduur is met 14 uur de langste van  de apparaten in deze test. In de kaartlezer passen standaard  sd-kaarten. HP verkoopt de ProBook 430 G5 in vier  varianten,  waarbij de adviesprijs begint bij zo’n 800 euro. Je  krijgt dan een i3-cpu met twee kernen, 4 GB RAM en een  128 GB ssd. De duurste variant kost bijna 1000 euro en heeft een  Core i5-cpu, 8 GB RAM en een 256 GB PCIe NVMe-ssd.  Deze configuratie is bovendien voorzien van een LTE/HSPA+ mobiele breedbandmodule.

    De ProBook 430 G5 is bedoeld voor de zakelijke  markt. HP biedt dan ook de mogelijkheid om de garantie  uit te breiden tot drie jaar onsite ondersteuning op de  volgende werkdag.

    Pluspunten

    • lange accuduur
    • ingebouwde LTE mogelijkheid

    Minpunten

    • audio-uitgang non-lineair

    Bekijk deze laptop

    Lenovo Ideapad 720s

    Lenovo Ideapad 720s

    Lenovo heeft bij de IdeaPad 720S ervoor gekozen om hem in een elegante, geheel metalen behuizing te stoppen.  Bij de overige apparaten in deze test moet je het  veelal stellen met plastic, al hebben sommige modellen dan nog wel enkele metalen accenten. Hoewel op de website van Lenovo het model alleen met Intel-cpu’s  wordt aangeboden, is dit apparaat ook verkrijgbaar met een AMD Ryzen-processor. Dat dit een van de weinige notebooks met zo’n cpu is, was voor ons een reden dit model eens in huis te halen.

    De IdeaPad 720S is de lichtste van alle geteste notebooks, maar heeft ook de kortste accuduur – waarbij je die korte accuduur wat ons betreft kunt wegstrepen  tegen het gemak van het lage gewicht. Ook neemt de Lenovo de minste ruimte in beslag, omdat hij maar een hele smalle rand om het beeldscherm heeft. Een sd-kaartlezer zit er helaas niet op. Voor dockingdoeleinden is alleen de voorste van de beide USB-C-poorten geschikt omdat deze USB 3.1 Gen 2 (SuperSpeedPlus, 10 GB/s) ondersteunt.

    De wifi-module ondersteunt maar één datastroom. Tijdens de test wilde de adapter na een herstart of na het wakker worden uit een slaapmodus nog wel eens  vergeten zich opnieuw aan te melden bij het draadloze netwerk. Wellicht dat dit met een toekomstige driverupdate verholpen zal worden. À propos drivers: meerdere maanden na de introductie van zijn mobiele Ryzen-cpu’s  heeft AMD nog steeds geen nieuwe grafische drivers  uitgebracht. Op het moment van schrijven werden de processoren nog niets eens genoemd in het keuzemenu  van hun supportwebsite.

    De notebook die we getest hebben, was het model met de zwaardere Ryzen 7 2700U-cpu. Hij is ook verkrijgbaar met een Ryzen 5 2500U-processor en kost dan ook  iets minder.

    Pluspunten

    • stille koeling
    • licht

    Minpunten

    • problemen met wifi

    Bekijk deze laptop

    Dell Inspiron 13 5000 (5370)

    Dell Inspiron 13 5000 (5370)

    Dell heeft de Inspiron 5370 – de volledige naam luidt Inspiron 13 5000 (5370) – van een slim detail voorzien en dit zowel handig als onopvallend geplaatst: in de knop waarmee je het apparaat inschakelt zit ook de vingerafdrukscanner verwerkt. Als je het apparaat inschakelt, hoef je alleen maar je vinger iets langer op de knop te houden om je bij Windows Hello aan te melden.

    Daar staat wel tegenover dat je moet afzien van een aspect dat inmiddels eigenlijk wel standaard is: de toetsenbordverlichting. Afgezien van de pijltjestoetsen, die tot de hoogte van één toetsenrij zijn samengedrukt, is het toetsenbord prima en geschikt voor gebruikers die veel typen. De wifimodule ondersteunt de inmiddels gebruikelijke 11ac-standaard, maar kan maar één datastroom per richting zenden, wat een trage datasnelheid tot gevolg heeft. Op de Inspiron 5370 zit ook een ronde stroomaansluiting voor de meegeleverde oplader.

    Dell verkoopt de Inspiron 5370 in verschillende varianten. De hier geteste versie is de meest zinvolle configuratie en zowel in de vakhandel als bij Dell verkrijgbaar. Andere versies met Core i3- en Core i7-cpu’s kun je alleen online bij Dell bestellen. Het i3-model heeft een trage dubbele kern, de i7-versie is maar iets sneller dan de i5 en heeft een praktisch nutteloze low-end gpu (Radeon 530). Je hebt niet de mogelijkheid om een grotere ssd of betere wifimodule te kiezen. De enige keuzes die je krijgt is wat extra software, de mogelijkheid om de garantie tot vier jaar uit te breiden en je kunt kiezen uit twee kleuren: Platinum Silver en Pink Champagne.

    Een garantietermijn die je kunt verlengen is enigszins ongebruikelijk binnen het consumentensegment. De Inspiron is identiek is aan de Vostro 5370 voor zakelijke klanten. Die Vostro is verkrijgbaar in zilver/blauw en rosé/bruin. Laat je niet van de wijs brengen door de lagere prijs daarvan, die is namelijk zonder btw.

    Pluspunten

    • handige vingerafdrukscanner
    • verkrijgbaar als Vostro 5370 met Windows 10 Pro

    Minpunten

    • matige wifi

    Bekijk deze laptop

    Lenovo ThinkPad L380

    Lenovo ThinkPad L380

    De ThinkPad L380 is in allerlei verschillende configuraties verkrijgbaar en in Lenovo’s webshop kun je hem nog in bepaalde mate aan je persoonlijke wensen aanpassen. In het door ons geteste model zat een Core i5-8250U, 8 GB werkgeheugen en een 128 GB ssd, een mat touchscreen, een vingerafdruklezer en een zilveren behuizing. Deze exacte configuratie konden we in de webshop niet vinden noch zelf samenstellen.

    De muispijl kun je aansturen via het touchpad of het trackpoint in het toetsenbord. Er worden nog maar weinig notebooks met zo’n trackpoint gemaakt. Je kunt de muispijl er zeer precies mee besturen en tijdens het typen de muispijl bewegen zonder je handen op de polssteun te hoeven verplaatsen. Ook mooi is dat de vier pijltjestoetsen allemaal even groot zijn. Als je het lastig vindt dat de Fn-toets te ver naar links zit, dan kun je in het BIOS de toetsenindeling wijzigen zodat de Ctrl-toets de functie van de Fn-toets overneemt. De toetsen hebben allemaal een ruime aanslag en een duidelijk en exact schakelpunt.

    Uit onze metingen bleek dat de Core i5-8350U quadcoreprocessor van deze Lenovo over wat minder rekenkracht beschikt dan de op papier zwakkere Core i5-8250U cpu die in de Dell en HP zit. In de praktijk was dat echter niet merkbaar. Wanneer alle kernen van de cpu aanhoudend worden belast, zakt de kloksnelheid van de cpu na enkele minuten terug naar 1,6 GHz en komt daarmee onder de kloksnelheid van 2,2 GHz die de cpu volgens Intel kan hebben. De processor wordt daarmee sterker vertraagd dan nodig is, het koelsysteem heeft dan nog genoeg reserves over voor meer. De ventilator blaast even op volle kracht en wordt weer stiller wanneer de kloksnelheid wordt verlaagd. De waarde van 0,4 sone in de tabel is het gemeten geluid wanneer de cpu actief vertraagd wordt.

    Pluspunten

    • individuele configuratie mogelijk
    • trackpoint en touchpad

    Minpunten

    • processor wordt afgeremd

    Bekijk deze laptop

    Conclusie

    Alle vier de apparaten bewijzen dat 13,3-inch notebooks niet alleen geschikt zijn om onderweg op te werken, maar ook prima als desktopvervanger gebruikt kunnen worden. De HP ProBook 430 G5 en de ThinkPad L380 zijn een tikje duurder dan de Dell Inspiron 5370 en de Lenovo IdeaPad 720S, maar zij hebben dan ook meer te bieden dankzij hun betere wifimodule en de extra LAN-aansluitingen.

    De geteste apparaten representeren een degelijke middenklasse. Als je meer geld aan een notebook uitgeeft, krijg je er een plattere behuizing voor terug of een beter display met een hogere resolutie en vollere kleuren. De nog duurdere topmodellen wegen dan in verhouding nog iets minder en hebben een nog langere accuduur.

    Een uitgebreide tabel met testresultaten vind je in c't jun/2018

    Meer over

    Notebooks

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

    Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

    Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

    In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er