Shuttle XH510G2 review: prima barebone voor diverse toepassingen

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de XH510G2 van Shuttle. Dit is een veelzijdige barebone die veel flexibiliteit biedt. Dankzij de vele aansluitmogelijkheden en de nodige uitbreidingsopties kun je zo een mini-pc in elkaar te zetten die helemaal aan je eigen behoeften voldoet.

  Shuttle XH510G2 review: prima barebone voor diverse toepassingen

  Krachtige hardware

  Op de LGA1200-socket kun je een 10e- of 11e-generatie Intel Core-processor monteren met een maximale TDP van 65 watt. De Shuttle XH510G2 is uitgerust met een Intel H510-chipset en maakt gebruik van koeling via een heatpipe en twee kleine 60mm-ventilatoren.

  Ruim geheugen en uitbreidingsmogelijkheden

  In de twee geheugensleuven kun je maximaal 32 GB DDR4-3200 SO-DIMM-geheugen plaatsen, wat resulteert in een totaal van 64 GB. Wat de G2-versie onderscheidt van de reguliere G-versie zijn de twee PCIe-slots die via een riser-kaart op het moederbord kunnen worden aangesloten – een x1-3.0 en een x16-4.0. Hierdoor is het zelfs mogelijk om een dual-slot grafische kaart in te bouwen.

  Opslagmogelijkheden

  Bovenaan het moederbord kun je een M.2-2280-ssd plaatsen, terwijl er onderaan (bereikbaar via een verwijderbaar klepje in de behuizing) ruimte is voor een 2,5-inch SATA-schijf van maximaal 9,5 mm hoogte, evenals nog een M.2-2280-ssd.

  Optionele uitbreidingen voor specifieke behoeften

  Er zijn ook optionele onderdelen beschikbaar, die je alleen hoeft te bestellen als ze voor jouw specifieke toepassing nodig zijn. Deze omvatten een M.2-2230-wifimodule (Wi-Fi 5 of 6 naar keuze), een RS23-COM-poort, een VGA-uitgang, een 4G-adapterkit en een uitbreidingskit voor extra vermogen indien nodig voor de grafische kaart.


  https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


  Prestaties

  Met Cinebench R23 behaalden we een score van 1389 voor singlecore en 7133 voor multicore, wat vooral iets zegt over de prestaties van de geïnstalleerde processor. Tijdens het draaien van Cinebench begonnen de ventilatoren lichtjes te draaien, maar dit geluid was nauwelijks boven het omgevingsgeluid hoorbaar.

  Brede toepassingsmogelijkheden

  De PCMark 10-score van 4.636 wordt voornamelijk bepaald door de 9.803 Essentials-punten, gevolgd door de 6.615 Productivity-score, terwijl de score voor Digital Content Creation met 4.172 iets lager uitvalt. Deze resultaten geven een goede indicatie van de toepassingsgebieden van deze Shuttle-barebone.

  Soepele installatie en betrouwbare werking

  Het parallel installeren van Linux Mint 21 verliep zonder problemen, waarbij alle hardware direct werd gedetecteerd en werkte. De wifisnelheid bereikte zonder verdere configuratie een indrukwekkende 664 Mbit/s. In Geekbench 6 behaalden we scores van 2192 voor Single-Core en 6658 voor Multi-Core.

  Energieverbruik

  De voeding kan maximaal 180 watt leveren, maar het idle energieverbruik was slechts 14 watt onder Windows en 17 watt onder Linux. Tijdens de Prime95-stresstest steeg het verbruik tot 89 watt en versnelden de ventilatoren iets, maar het systeem had nog steeds voldoende capaciteit.

  Conclusie Shuttle XH510G2 review

  Al met al is de Shuttle XH510G2 een buitengewoon flexibele barebone die niet moet worden onderschat. Hoewel hij geschikt is voor industriële toepassingen, biedt hij veelzijdigheid voor maatwerkconfiguraties. De basisprijs van 360 euro dient echter te worden aangevuld met de kosten van de processor, het geheugen, de opslag en andere benodigdheden. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt, maar onze configuratie met bescheiden hardware naderde al snel de 650 euro. In ruil daarvoor krijg je een uiterst betrouwbare pc die zonder problemen 24/7 kan draaien en waarbij je zelf de flexibiliteit hebt om te bepalen waarvoor je hem wilt gebruiken. De XH510G2 biedt ruim voldoende capaciteit voor veeleisende toepassingen.

  Shuttle XH510G2 review: plus- en minpunten

  +eenvoudig lokale back-up
  vereist account
  prijzig

  Shuttle XH510G2 specificaties

  FabrikantShuttle

  Socket

  LGA1200

  Werkgeheugen

  DDR4-3200 SO-DIMM (max 2 × 8 GB)

  Opslag

  M.2-2280M voor ssd, M.2-2280M voor SATA-ssd, SATA v3.0-connector

  Aansluitingen voor

  2 × USB 2.0, 2 × USB 3.2 Gen1, 3,5mm-audio-out, 3,5mm-mic-in

  Aansluitingen achter

  2 × USB 2.0, 2 × USB 3.2 Gen1, HDMI 2.0a, DisplayPort 1.4, RJ45-netwerkpoort, voeding, extra voeding, 2 × wifi-antenne

  Shoplink & prijs

  Informatique, circa 359 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  https://www.ct.nl/shop/chatgpt/

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er