Server op microformaat: HP ProLiant Microserver Gen 10

Marco den Teuling
0

ct-webserver NAS microserver HP ProLiant Gen 10 HPE MicroServer review testDe compacte server van Hewlett Packard Enterprise is al jarenlang een populair apparaat dat voor rond 400 euro verkrijgbaar is. De nieuwste generatie is voorzien van een AMD-processor. Er zijn enkele dingen veranderd ten opzicht van de voorganger, maar niet alles is beter.

Al zeven jaar lang rolt de ProLiant MicroServer uit de fabrieken van HPE. In de Gen10-variant zit een System-on-Chip Opteron X3216 of X3418 van AMD met geïntegreerde chipsetfuncties.

De miniserver is met name bedoeld voor het MKB, maar omdat de eenvoudigste configuraties zo betaalbaar zijn, is het apparaat ook geliefd bij thuisgebruikers om als NAS in te zetten. De microserver Gen10 met HPE-nummer 873830-421 vind je al voor rond de 400 euro. Er zitten dan geen harde schijven in, maar het apparaat is goedkoper dan sommige schijfloze NAS-apparaten met ruimte voor vier schijven en hij biedt vergelijkbare prestaties. Bovendien zit er 8 GB uitbreidbaar ECC-RAM in.

Netwerk en schijven

Er zitten twee gigabit-ethernetpoorten op, twee PCIe-3.0 slots en twee DisplayPorts op, die 4K-displays aansturen. Het apparaat ondersteunt volgens HP Windows Server en enkele Linux-versies, de fabrikant adviseert ClearOS.

Achter de klep aan de voorzijde zitten vier harddisk-bays, waarin je de harde schijven klikt, zonder bevestigingsframe. Er zit een vijfde SATA-poort in het apparaat die bedoeld is om een SlimLine optische drive of een boot-SSD te plaatsen.

De SATA-6G-poorten van de vier hotswap diskbays zijn aangesloten aan een Marvell 88SE9230-controller, die de poorten met twee PCIe 2.0-lanes verbindt. Daar gaat maximaal 1 GB/s overheen, maar dit is genoeg voor vier magneetschijven. De Marvell-controller ondersteunt naast SATA AHCI ook RAID 0, 1 of 10, maar niet RAID 5 of 6. De vijfde SATA-poort is direct met de Opteron X3216 verbonden, daardoor zijn bij deze generatie de bootproblemen verholpen die zijn voorganger had met de RAID-firmware.

Server prestaties en stroomverbruik

De Opteron X3216 is 25 procent langzamer dan de Celeron G1610T uit de vorige Gen8-generatie, maar verbruikt beduidend minder stroom en is altijd nog sneller dan de dualcore Celeron N3100, die in veel in NAS-apparaten wordt gebruikt.

Wat de prestaties betreft, valt er weinig aan te merken: bij grote bestanden behaal je makkelijk gigabit-ethernet snelheden. In Windows zat de schrijfsnelheid maximaal tegen de 200 MB/s aan, wat prima is. De transferrates via USB 3.0 zijn zoals je ze mag verwachten. De server verbruikt beduidend minder stroom dan zijn Gen8-voorganger. Helaas produceert hij wel meer geluid: 1 sone in idle is op zich acceptabel, maar de Gen8 was met 0,6 sone toch wel wat stiller.

Conclusie

De ProLiant Microserver Gen10 is een stuk zuiniger dan zijn voorganger en je kunt hem nu van maximaal 32 GB RAM voorzien. Daarmee houden de belangrijkste verbeteringen op. De miniserver is duurder, trager en luider geworden en hij heeft aan functies ingeboet: geen beheer op afstand en geen ESXi-compatibele RAID meer. HPE heeft enkele details zoals de drivebevestiging nog wel geoptimaliseerd. De ProLiant Microserver Gen10 komt niet helemaal als zorgvuldig doordacht over, desondanks is hij geschikt voor veel serverdoeleinden en kan als FreeNAS-basis dienen.

Als je aan twee schijven genoeg hebt en zonder ECC-RAM en monitoraansluiting kunt leven, dan kun je met de TerraMaster F2-220 een kleine 100 euro besparen. De vier-diskbay-versie daarvan is daarentegen alweer duurder dan de Microserver Gen10. Met zelf een server bouwen ben je niet veel goedkoper uit, omdat compacte pc-behuizingen met vier hotswap wisselframes tamelijk duur zijn.

(Christof Windeck / Daniel Dupré, c’t magazine 5/2018)

Mini-Server HPE ProLiant Microserver Gen10 X3216

ProducentHPE, www.hpe.com/nl
ProcessorAMD Opteron X3216 (Dual-Core, 1,6 / 3,0 GHz, 15 Watt TDP, Stoney Ridge)
Graphics (gpu) Radeon (in cpu)
RAM (max./vrije slots)1 × 8 GB DDR4-2400 ECC (32 GB / 1)
Aansluitingen voor / achter2 × USB 3.0 / 2 x DP 1.2, VGA, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, 2 × Gigabit-ethernet (RJ45)
Afmetingen23 cm × 23,5 cm × 29 cm met stroomstekker
Shoplink en prijsHPE Microserver Gen10 X3216, circa 400 euro

(HPE 873830-421)

 

 

Meer over

Servers

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er