HP Smart Tank 7305 review: duur in aanschaf, goedkoop in gebruik

Daniel Dupré
0

In deze HP Smart Tank 7305 all-in-one-printer review kijken wij naar een printer die relatief duur is in aanschaf maar zeer lage verbruikskosten heeft.

HP Smart Tank 7305 review


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu!

De inktkosten per kleurenpagina zijn maar een tiende van een printer met cartridges. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu omdat je niet telkens lege cartridges weggooit.

Voor welke doeleinden is deze printer eigenlijk geschikt?

De printer is redelijk compact, wat ideaal is voor een klein kantoor of de IT-hoek in huis. Dat betekent echter ook minder gemak: de HP heeft­ maar één papiercassette voor 250 vellen normaal papier.

De HP hee­ft wel een documentinvoer op de scannerklep, wat handig is voor het kopiëren en scannen van meerdere pagina’s, maar niet heel snel werkt. De scannerklep biedt te weinig speling om boeken te kunnen scannen.

Je sluit de HP aan via usb of verbindt hem via ethernet of wifi met het thuisnetwerk. Er zit geen usb-poort of kaartlezer op voor printen vanaf sticks of -kaarten.

Hoe installeer je de HP Smart Tank 7305 all-in-one?

Het installeren van deze printer is zeer eenvoudig. De HP Smart Tank 7305 software download en installeer je het makkelijkste via de Microso­ft Store (HP Smart). Via een wizard word je met duidelijke stappen door het proces begeleidt. HP wil graag dat je een account aanmaakt voor meer mogelijkheden, maar die stap kun je ook overslaan. Dan is het echter niet mogelijk om via de cloud printopdrachten van buitenaf naar je printer te sturen.

Je stelt eerst de (wifi)netwerkverbinding in, daarna is het tijd om de inkttanks in de printer te vullen. Het vullen van de tanks gaat goed, zonder te knoeien.

Na het vullen van de tanks moeten de printkoppen geïnstalleerd worden. De uitgeprinte uitlijningspagina leg je op de scanner en de printer scant de pagina om het uitlijnen te voltooien. Na het installeren van enkele so­ftware-updates is de printer gereed.

De bediening van de HP Smart Tank 7305 all-in-one printer

De bediening op de printer zelf is bijzonder beperkt: de 7305 hee­ft slechts acht knoppen en een monochroom display dat alleen symbolen weergee­ . Daarom is het veel handiger om het overzichtelijke webfront-end te gebruiken voor alle instellingen, inclusief de kopieerkwaliteit. Daarvoor heb je een browser nodig of de HP Smart App.

Daarnaast biedt HP ook een offline software pakket aan met drivers en een scanprogramma om te downloaden.

Gezien de lage kosten van de originele inkt is het gebruik van nog goedkopere inkt die de printkoppen kan verstoppen niet het risico waard: de inkt van HP voor ten minste 6000 standaard kleurenpagina’s kost tussen de 12 (kleur) en 14 euro (zwart) per fles. De inktkosten zijn daarmee circa 0,7 cent per ISO-kleurenpagina (volgens ISO/IEC 24711).

Bij apparaten uit dezelfde klasse die met cartridges werken, zijn de printkosten per ISO-pagina tussen de 10 tot 18 cent!

HP Smart Tank 7305 kopiëren, scannen en afdrukken

De HP print en kopieert foto’s randloos op fotopapier, maar niet op gewoon papier. De 7305 drukt relatief snel af, vooral in hoge kwaliteit (Best). Zelfs als de kwaliteit op Klad is ingesteld, is die zeer leesbaar. Er waren bij tekst alleen onder een vergrootglas kleine imperfecties waarneembaar, bij grafische elementen met fijne structuren was dat ook te zien met het blote oog.

De Smart Tank drukt ook dubbelzijdig af. Foto’s vallen iets te donker uit en hebben een lichte groenzweem. De inkt van HP is van goede kwaliteit: hij is zeer licht bestendig en verbleekt nauwelijks in de simulator. Zelfs bij de markeersti­fttest moesten we meerdere keren over de tekst heen gaan voordat de inkt ging strepen.

Conclusie HP Smart Tank 7305 all-in-one printer review

De HP Smart Tank 7305 is met circa 305 euro wat duurder dan vergelijkbare printers die met cartridges werken, maar na de aanschaf hoef je je in toekomst geen zorgen meer te maken over inktkosten.

HP Smart Tank 7305 review – plus- en minpunten

+ zeer lage verbruikskosten
+ bruikbare offline OCR
instellingen via app of browser

HP Smart Tank 7305 specificaties

FabrikantHP, hp.com
InterfacesUSB 2.0, ethernet, wifi, Wi-Fi Direct
Resolutie1200 × 1200 dpi
Printduur1 pag./50 pag. (beste, min:s): 0:34/9:46; foto (beste): 3:18 (A4), 1:17 (10 × 15)
Scanduurpreview: 16 s, 300dpi: 17 s,600 dpi: 71 s
Inktkosten0,68 cent per ISO-pagina
Shoplink en prijsAmazon,  circa 305 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 06, 2022, pagina 26.)

Lees meer over printers in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er