Iiyama ProLite XUB2796HSU 27inch monitor

Daniel Dupré
0

De Iiyama ProLite XUB2796HSU is een 27inch monitor die niet alleen is ontworpen voor standaard pc-gebruik op kantoor, maar dankzij FreeSync en een lage reactietijd is hij ook geschikt voor een spelletje tussendoor. Je moet dan natuurlijk wel een grafische kaart hebben die dat ondersteunt.

Iiyama Prolite 27inch

De Iiyama ProLite ziet er strak uit, met smalle randen aan de bovenkant en zijkanten, onderaan iets breder. De voet is niet te diep, maar wel redelijk breed, het scherm staat er behoorlijk stabiel op. Bevestigen van de voet kan zonder gereedschap te gebruiken. In een uitsparing aan de – elegant vorm­gegeven – achterzijde van het scherm vind je ook schroefgaten voor VESA-bevestiging aan een monitorarm. Het scherm is met nog geen 4 centimeter behoorlijk plat. Overigens moet een VESA-bevestigingsplaat niet te groot zijn, anders past hij mogelijk niet in de uitsparing.

De voet biedt de nodige instellingen om ergonomisch goed mee te kunnen werken. Je kunt het scherm voldoende naar voren en achteren kantelen, een flink eind omhoog of omlaag schuiven (13 cm) en naar één kant in de portretstand draaien. Alleen horizontaal draaien kan niet, dan moet de hele voet over je bureau meedraaien.

Het 27-inch scherm heeft een matte coating. Deze Iiyama gebruikt een IPS-panel en biedt full-hd-resolutie (1920×1080 pixels) met een refreshrate van 75 Hz. De helderheid kan tot maximaal 250 cd/m2 worden ingesteld, wat prettig is als je in een sterk verlichte ruimte zit. In een normaal verlichte ruimte is 120 cd/m2 voldoende. De contrast­verhouding van 1000:1 is tegenwoordig standaard en voor algemene toepassingen prima.

Het scherm heeft ook een ecostand voor ­lager energieverbruik en een blue-light-­reducer, waarmee je het aandeel blauw licht kunt verminderen. De responstijd van 1 ms en ondersteuning voor AMD FreeSync, maakt het scherm in combinatie met een grafische kaart die dat ondersteunt ook geschikt voor een game tussendoor.

Aan de achterzijde bevinden zich een DisplayPort- en een HDMI-poort, en een usb-hub (1×in, 2×out). Helaas betreft dat een USB-2-hub, wat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Tot slot zit er nog een jackpoort voor een hoofdtelefoon. Het geluid van de ingebouwde luidsprekers is zoals bij de meeste beeldschermen alleen geschikt voor wat systeemgeluiden.

Het menu van het scherm laat zich prettig en redelijk intuïtief bedienen via de mini-­joystick op de achterzijde. Een aparte knop voor de bronselectie ontbreekt, er is verder alleen een powerknop. Als je voor het eerst aan de slag gaat, raden we aan de duur dat het schermmenu (OSD) verschijnt iets langer in te stellen dan de standaard (max. 30 seconden zonder input), zodat je iets rustiger alle opties kunt ontdekken zonder dat het menu opeens weer verdwijnt.


Ontvang informatie over monitors in de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Pluspunten

degelijk, mat scherm
ergonomisch instelbaar

Minpunten

USB 2-hub

Iiyama ProLite XUB2796HSU monitor
FabrikantIiyama XUB2796HSU
diagonaal, resolutie 27”, 1920 × 1080 (full-hd)
responstijd, refreshrate1 ms, 75 Hz
aansluitingenDisplayPort, HDMI,
kensingtonlock, koptelefoon, voeding, usb-hub
energieverbruik 19 W, stand-by 0,5 W, uit 0,5 W
afmetingen (b×h×d)61 × 41,4-54,5 × 26 cm (diepte zonder voet 3,9 cm)
shop en prijscoolblue € 279

 

Lees over verschillende monitors in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Iiyama XUB2492HSN monitor review

De full-hd Iiyama monitor is veelzijdig in zijn aansluitmogelijkheden en ideaal voor kantoorwerk, Lees de recensie van de monitor met zijn unieke kenm...

Iiyama ProLite XUB2792UHSU Ultra-HD-monitor

De ProLite XUB2792UHSU is een 27inch Ultra HD-monitor. Hij heeft een IPS-panel, veel aansluitmogelijkheden en is ergonomisch instelbaar.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er