HP Omen X 27: de eerste monitor met 1440p, 240 hertz én FreeSync2 HDR

Daniel Dupré
0
HP Omen X 27

(Bron: HP)

 

HP heeft een nieuwe 27 inch gamingmonitor aangekondigd, de Omen X 27. Het 2K-scherm heeft 2560 × 1440 pixels en kan 240 beelden per seconden tonen. In het apparaat zit een TN-panel van AU Optronics en volgens HP heeft het scherm een responstijd van een milliseconde (GtG). De Omen X 27 is de tweede monitor die verkrijgbaar is met een WQHD-resolutie en een 240 hertz refreshrate. Tot nu toe was de Lenovo Legion Y27gq de enige monitor die dat deed.

Het scherm van HP is uniek daarin dat het ook FreeSync 2 HDR ondersteunt. In theorie werkt ook G-Sync Compatible met GeForce-kaarten, maar Nvidia heeft de monitor nog niet gecertificeerd. De variabele refreshrates (VRR) werken via de DisplayPort 1.4-aansluiting van 48 tot 240 hertz. Bij gebrek aan bandbreedte beperkt de hdmi 2.0-aansluiting de refreshrate tot 144 hertz. Voor meer zou je een hdmi 2.1-aansluiting moeten hebben.

Wat de HDR betreft heeft het scherm een peak luminance van 400 cd/m3. Het scherm heeft een contrast van 1000:1. HP noemt bovendien dat de Omen de DCI P3-kleurruimte voor 90 procent afdekt. Het TN-panel ondersteunt native 8 bit zonder framerate control (FRC).

De Omen X27 zal naar verwachting vanaf september beschikbaar zijn en heeft een adviesprijs van 650 dollar.

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't mei/2020

Deel dit artikel

Lees ook

webtip: experimenten met zwaartekracht, geluid en image processing

Leerzaam en leuk: experimenteren met zwaartekracht, geluid en image processing op lab.nationalmedals.org. Maak hemellichamen aan, geef ze een zwiep en...

Wachtwoorden-quest bij HackShield

In tijden van quarantaine en thuiswerken is er ook een forse toename in cybercriminaliteit. Met de Wachtwoorden_Quest van HackShield leren kinderen da...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er