HP Omen X 27: de eerste monitor met 1440p, 240 hertz én FreeSync2 HDR

Daniel Dupré
0
HP Omen X 27

(Bron: HP)

 

HP heeft een nieuwe 27 inch gamingmonitor aangekondigd, de Omen X 27. Het 2K-scherm heeft 2560 × 1440 pixels en kan 240 beelden per seconden tonen. In het apparaat zit een TN-panel van AU Optronics en volgens HP heeft het scherm een responstijd van een milliseconde (GtG). De Omen X 27 is de tweede monitor die verkrijgbaar is met een WQHD-resolutie en een 240 hertz refreshrate. Tot nu toe was de Lenovo Legion Y27gq de enige monitor die dat deed.

Het scherm van HP is uniek daarin dat het ook FreeSync 2 HDR ondersteunt. In theorie werkt ook G-Sync Compatible met GeForce-kaarten, maar Nvidia heeft de monitor nog niet gecertificeerd. De variabele refreshrates (VRR) werken via de DisplayPort 1.4-aansluiting van 48 tot 240 hertz. Bij gebrek aan bandbreedte beperkt de hdmi 2.0-aansluiting de refreshrate tot 144 hertz. Voor meer zou je een hdmi 2.1-aansluiting moeten hebben.

Wat de HDR betreft heeft het scherm een peak luminance van 400 cd/m3. Het scherm heeft een contrast van 1000:1. HP noemt bovendien dat de Omen de DCI P3-kleurruimte voor 90 procent afdekt. Het TN-panel ondersteunt native 8 bit zonder framerate control (FRC).

De Omen X27 zal naar verwachting vanaf september beschikbaar zijn en heeft een adviesprijs van 650 dollar.

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't 12/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Kies voor c’t en blijf op de hoogte van de nieuwste IT-ontwikkelingen. Ontdek diepgaande artikelen over onderwerpen die jou interesseren en laat je ui...

Vingerafdrukscanner van Windows-laptops kwetsbaar voor omzeiling

Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige vingerafdrukscanners op Windows laptops onveilig zijn gebleken. Ze slaagden erin de authenticatie van de vinge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er