Review: goedkope veelzijdige mini-router

Redactie
0

Inhoudsopgave

mini-router GL.iNet GL-MT300A

De mini-router GL-MT300A lijkt op het eerste gezicht meer een repeater of accesspoint. Maar met veel flash- en werkgeheugen, een microSD-slot en OpenWRT als besturingssysteem is het apparaatje het Zwitsers zakmes onder de mini-routers.

De keuze aan mini-routers is reuze. Die apparaatjes zijn handig voor in een hotel of onderweg aan een powerbank. Als er een usb-poort opzit, kan een mobiel modem daar vaak op werken. Dergelijke modems hebben meestal echter te weinig systeemopslag. Als je bijvoorbeeld zelf iets wil maken op een apparaat met OpenWRT, telt elke byte. GL.iNet heeft een goedkoop en leuk routertje ontwikkeld voor als je graag een beetje wil tweaken.

De fabrikant heeft een Nederlandse webshop die om de zoveel tijd een voorraad binnen lijkt te krijgen. De mini-router is ook bij Amazon te koop en anders kun je hem altijd nog via de wereldwijde shop van GL.iNet vanuit China laten komen. Naast de router zitten in de verpakking twee RP-SMA-antennes, een micro-usb-kabel voor de stroom en een briefje met het standaard wifi-wachtwoord en het ip-adres van het apparaat.

Hardware

Binnenin werkt als processor een singlecore 580MHz-MT7620A. Het DDR2-werkgeheugen is 128 MB groot en het flashgeheugen 16 MB. De geïntegreerde Ralink 5390 zorgt voor wifi volgens IEEE 802.11b, g en n met 2 × 2 MIMO – maar wel alleen op de 2,4GHz-band. Op een afstand van twintig meter door twee betonnen muren blijft van de 300 Mbit/s nog zo’n 63 Mbit/s over. In veel gevallen is dat echter genoeg, want mobiele internetverbindingen halen die snelheid zelden.

printplaat mini-router GL.iNet GL-MT300A

Ruimtebesparende constructie: het microSD-slot zit boven de passieve cpu-koeler.

De behuizing van de GL-MT300A is vierkant. Als je de variant met externe antennes neemt, steken die 3,5 cm uit. De RPSMA- poorten zijn via μFL-connectors met het printplaatje verbonden, zodat je de antenne-aansluitingen snel kunt omwisselen. Als je het apparaat zonder externe antennes gebruikt, kan dat de wifi-module beschadigen. De twee 100Mbit-RJ45-aansluitingen van de router zijn standaard een LAN- en WAN-poort. Met OpenWRT kun je dat eventueel aanpassen. De mini-router krijgt zijn stroom via de micro-usb-poort van een usb-voeding of powerbank. Bij de test als WISP-repeater had het apparaatje zo’n 300 mA nodig. Voor usb-apparaten als mobiele modems en geheugensticks is een USB 2.0-poort beschikbaar.

SD-kaartjes gebruiken

Het geïntegreerde microSD-slot dient als opslagmedium voor meerdere toepassingen, bijvoorbeeld als NAS. Om het slot te bereiken, moet je de router eerst openmaken. Het printplaatje valt in positieve zin op: GL.iNet heeft voor de processor een passieve koeler ingebouwd. Daarboven zit het microSD-slot met lange pinnen op het printplaatje bevestigd. Op het eerste gezicht ziet dat er niet heel stevig uit, maar de pinnen houden het slot goed op zijn plek. Het microSD-kaartje is direct verbonden met de SDIO-interface van de cpu. Ondanks dat de fabrikant aangeeft dat kaarten van maximaal 64 GB ondersteund worden, herkende de mini-router ook een kaartje van SanDisk met 128 GB zonder moeite. Als het netwerk helemaal plat ligt, kun je de console van de GL-MT300A nog bereiken via de seriële poort. Daar zijn al drie 2,5mm-pinnen voor aangebracht.

Compileer je zelf images voor Open- WRT, dan is het fijn dat je de router na een fout snel weer aan de praat kunt krijgen. De resetknop biedt daar hulp voor: als je die drie seconden indrukt op het moment dat je de spanning erop zet, start de webinterface van de bootloader. Daarmee kun je een image uploaden die door de bootloader zelf geïnstalleerd wordt. Normaal zou je daar via de seriële poort zelf een reeks commando’s voor moeten intypen.

Halfslachtige firmware

GL.iNet heeft de firmware van de router aangepast. Onder de motorkap draait OpenWRT 15.05. Als je de webinterface opvraagt, moet je eerst de taal, tijdzone en het wachtwoord instellen. In het overzicht erna kun je de status van dat moment bekijken en met wizards configureer je de juiste manier om op internet te komen. Meer hulp dan dat krijg je niet. De extra functies van de firmware zijn goed bedoeld, maar slecht uitgevoerd: de Sambaserver stelt de inhoud van een microSD-kaart of usb-stick zomaar beschikbaar in het lokale netwerk. Om dat te voorkomen, zul je het Samba-configuratiebestand moeten aanpassen.

Verder stuurt de router het WAN-ip-adres gewoon door naar GL.iNet. Dat is namelijk nodig voor de ongewild geactiveerde DynDNS-hostnaam. De cloudservice kan links voor bestanden op opslagmedia alleen met de DynDNS-hostnaam genereren. Daarnaast is poort 83 standaard de webinterface voor de WAN-poort. De GLMT300A probeert die via UPnP ook te openen op een router die ervoor zit. Normaal gesproken wil je liever niet dat een netwerkapparaat zoveel initiatieven toont. Gelukkig zit rechtsboven in de webinterface de oplossing: via de ‘Advanced settings’ ga je naar LuCi, de standaard webinterface van OpenWRT. Die heeft veel mogelijkheden om de configuratie van de services die GL.iNet geïnstalleerd heeft aan te passen of gewoon uit te zetten.

Zelf aan de slag

Voor je eigen ideeën biedt de firmware nog ongeveer 6,8 MB aan ruimte. Omdat de pakketten van de extra functies in de firmware geïntegreerd zijn, kun je ze niet wissen. Gelukkig heeft GL.iNet ook een pure OpenWRT-image op zijn website gezet. Dat is een minimale image met webinterface LuCi en de basissoftware om de mini-router te laten werken. Wat ontbreekt is echter ondersteuning voor usb en de microSD-kaartlezer. De vereiste pakketten zijn in de OpenWRT-wiki van de GL-MT300A beschreven en makkelijk via het pakketbeheer op kg te installeren. Daarna blijft nog zo’n 11,2 MB aan vrije ruimte over.

Conclusie

De GL-MT300A is een koopje met leuke hardware. Ondanks de geringe afmetingen zitten er leuke dingetjes in. Door de handige extraatjes als het microSD-slot en de vaste seriële interface wordt het routertje een leuk tweakproject. De geïnstalleerde firmware lijkt echter niet helemaal af. Als je iets goeds wilt hebben, moet je de geest van OpenWRT volgen en zelf aan de slag.

tabel mini-router GL.iNet GL-MT300A

(Andrijan Möcker / Marcel van der Meer, c’t magazine 10/2017)

Meer over

Routers

Deel dit artikel

Lees ook

Scythe Mugen 6 review: een van de beste processorkoelers op de markt?

De zesde generatie van de Scythe Mugen processorkoeler houdt processors effectief koel en doet dat fluisterstil. Meer over deze processorkoeler lees j...

Epos Expand 40T review: vergaderen simpeler gemaakt

Voor een videovergadering met een paar mensen achter een laptop is de Expand 40T-conferentiespeaker van Epos even snel aan te sluiten. Iedereen blijft...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er