Geigerteller-app, meet straling met je smartphone

Daniel Dupré
0

De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.

Alfa- en de meeste bètastralen zijn niet meetbaar met deze ‘Geigerteller-app’, omdat deze worden tegengehouden door de behuizingen van smartphones.

Radioactivity Counter-app

Om de app te gebruiken moet je de camera aan de achterzijde en/of voorzijde van het apparaat afplakken. Het beeld in de app zal dan praktisch volledig zwart zijn. Gamma-quanten dringen echter wel door de sticker heen en stuiten vervolgens tegen de sensorpixels. Aan het aantal botsingen dat dan plaatsvindt, kun je in principe afleiden hoe intensief de stralen zijn.

Geiger-teller app afstellen

Pas wanneer je de camera goed hebt afgeschermd, start de app de kalibratie. Daarbij bepaalt de app alleen de nulwaarde van de kalibratie-curve: allereerst de ruis van de smartphone-elektronica en dan via andere criteria de tijdelijke achtergrondstraling van verschillende gebeurtenissen waarbij veel energie vrijkomt.


Ontvang gratis tips voor handige apps, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

In de iOS-versie rekent de app met (bewerkbare) presets voor de volledige kalibratiecurve en toont ook meteen de geabsorbeerde dosis in μSv/h of μGy/h. Bij Android-apparaten moet je daarvoor apparaat-specifieke kalibratiewaarden invoeren. Op de website van de app-maker zijn die gegevens voor een aantal Androidapparaten te vinden. De resultaten kun je weergeven als tijdreeks of spectrum, namelijk als cumulatieve frequentieverdeling van meetwaarden voor de hoeveelheid energie. Gekalibreerde resultaten kun je met de app omrekenen naar Sv/h, Gy/h, rem, rad, röntgen of C/kg.

Geigerteller-app downloaden voor iOS

Geigerteller-app downloaden voor Android

Straling met je smartphone meten

Bij onze uitgebreide tests konden we zo nu en dan met zwakke actieve stralingsbronnen al plausibele resultaten boeken. Ook konden we de straling vaststellen van een thorium-houdende gloeikous uit een gaslamp.

In de meeste gevallen fluctueerden de meet- en ondergrondtelfrequenties echter zo sterk dat onze bestralingen van maximaal enkele honderden μGy/h compleet in ruis verdwenen. Waarschijnlijk waren regelprocessen in de mobiele apparaten waarmee we testten de spelbrekers. Volgens de ontwikkelaar kun je met het meetprincipe ook korte stralingspulsen registreren, bijvoorbeeld de röntgenflitsen van een tomograaf.

Je kunt een stralingsdrempel instellen, waardoor de app alarm geeft op het moment dat het niveau wordt overschreden. Voor doses hoger dan 1 mGy/h, zoals de maker van de app onder laboratoriumomstandigheden heeft getest, zou de app een oplossing zijn voor een goedkoop detectieapparaat voor persoonlijk gebruik. Voor tests in het onderwijs met toegankelijke stralingsbronnen is de app echter volgens onze metingen niet geschikt.

Radioactivity Counter

Stralingsmeter-app
ProducentRolf-Dieter Klein, www.hotray-info.de
SysteemeisenSmartphone of tablet met afgedekte camera
Prijs3,49 (Android) / € 5,49 (iOS)

 

Vind meer handige apps, reviews en workshops in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er