Passief gekoeld workstation: Airtop2

Alieke van Sommeren
0

De Compulab Airtop2 is klein en stil, maar wel krachtig. De ventilatorloze behuizing zit vol professionele hardware, maar kan bij zware belasting veranderen in een straalkachel.

Benjamin Kraft

Hij oogt op zich erg klein voor een workstation, maar er past meer in dan je denkt. Met een druk op het deksel valt de zware linkerkant van de behuizing open. Er passen vier geheugenmodules en een grafische kaart in, en afhankelijk van de configuratie heb je een of twee insteekslots voor een 4G-module met micro-simslot. Er zijn twee M.2-slots voor snelle ssd’s en in de drivebay is plek voor vier 2,5″-SATA-opslagmedia. Standaard krijg je twee netwerkpoorten, voor wifi moet je de portemonnee extra trekken.

De pc is naar eigen wens te configureren via de website van de fabrikant. Als je genoeg hebt aan integrated-graphics, kun je het PEG-slot gebruiken om via een adapter tot aan drie NVMe-ssd’s in te bouwen. Op die manier kun je in totaal negen schijven kwijt. Bestellen als barebone met alleen een cpu en eventueel een gpu en zelf de rest later inbouwen kan ook. De buitenkant heeft iets bijzonders: er zit een oled-scherm aan de voorkant dat bijvoorbeeld toont hoe warm de cpu of gpu is en of een monitor via HDMI of DisplayPort is aangesloten. Via vier statusleds weet je onder andere of je BIOS en RAM door de zelftest zijn gekomen. Achterop zitten zes usb-poorten en drie COM-poorten van miniformaat: je krijgt de adapters er netjes bij. De voeding kan naar wens redundant worden uitgevoerd, daar zijn twee aansluitingen voor. Een tweede voeding is tegen een meerprijs verkrijgbaar.

De overige aansluitopties hangen af van welke van de zeven Function And Connectivity Extension (FACE) modules je bestelt. Bij het testexemplaar mixte Compulab professionele hardware als een quadcore Xeon E3-1275v6 en 32 GB DDR4 2400 ECC-RAM met consumentenhardware als een 960 EVO PCIe-ssd van Samsung en een GeForce GTX 1060 met 6 GB grafisch geheugen. Die gpu is wel snel, maar mist CAD-gecertificeerde drivers. Als je de geïntegreerde gpu (Intel HD P630) in het BIOS aanzet, zijn er in totaal zeven 4K-schermen tegelijk aan te sturen, waarvan zes met 60 Hz.

Koeling en performance

De behuizing is van aluminium en dient als koellichaam voor de ingebouwde onderdelen. Dat verklaart ook het gewicht van 6,5 kg. Er wordt volledig vertrouwd op convectie met veertien verticale schachten in beide zijkanten. Bij de 1060 is de standaard koeler verwijderd en is de gpu direct met de koperen koelers in de linker zijwand verbonden. De cpu is aan de andere kant verbonden met de rechterkant van de behuizing.

Alleen bij langdurige volledige belasting loopt die koeloplossing tegen z’n grenzen aan. Na de cpu 25 minuten maximaal te belasten maten we 82 graden. Daardoor schakelden de processor en spanningsomvormers op het moederbord de snelheid terug. De gpu haalde bij een lange sessie 3DMark 90 graden. De linkerkant van de behuizing werd een bakplaat met 73 graden. Dat is zelfs bij korte aanraking een pijnlijke ervaring. Bij lagere framerates hoorden we wat gesis uit de Airtop2, bij hogere framerates was er sprake van coil-whine. De cpu en gpu samen lang aan het werk zetten zorgde voor een flinke dip in de snelheid. De cpu sprong heen en weer tussen 0,8 en 3,8 GHz, de gpu bleef rond 1250 MHz hangen. Onze benchmarks draaiden niet lang genoeg om iets van het terugschakelen in snelheid te merken.

Conclusie

Compulab levert met de Airtop2 een doordacht en behoorlijk stil workstation. De performance is in orde, maar langere tijd op volledige power draaien levert te veel hitte op. En het houdt op bij een quadcore. De prijs is ook een obstakel: de testconfiguratie kwam onderaan de streep uit op circa 2200 dollar, en daar komen de kosten voor een besturingssysteem, verzending, invoerkosten en btw nog bij.

 

Compulab Airtop2

Passief gekoeld workstation
Cpu / kernen / kloksnelheid (turbo)Xeon E3-1275 v6 / 4+HT / 3,8 (4,0 tot 4,2) GHz
RAM (type / max ) / -slots (beschikbaar)32 GB (DDR4-2400 ECC / 64) / 4 (2)
Graphics (geheugen)Intel HD P630 + Nvidia GeForce GTX 1060 (6 GB)
Systeem-ssd (type, capaciteit)Samsung SSD 960 EVO (NVMe, 250 GB)
Chipset / TPMIntel C236 / TPM 2.0
Uitbreidingsslots (bruikbaar)1 × PEG (0), 1 × Mini-PCIe (1), 3 × M.2 (2), 2 × Micro-SIM (2), 4 × SATA 6G (4)
Kaartlezer / Kensington-lockv / v
Audio-chipRealtek ALC 1150
Netwerkinterface2 × Gigabit-Ethernet (1 × i219-LM, 1 x i210), 1 × wifi (Intel AC-8260)
Afmetingen (b x h x d) / gewicht100 × 300 × 250 mm / 6,5 kg
Voeding (watt)Edacpower EA12501Q-190 (250 W)
Aansluitingen achter1 × HDMI 1.4, 1 × HDMI 2.0, 5 × DisplayPort 1.4, 2 × analoge audio, 1 × S/PDIF-out optisch, 6 × USB 3.0, 2 × LAN, 3 × mini-RS232
Aansluitingen voor, boven, zijkanten2 × USB 3.0, hoofdtelefoon, mikcrofoon, oled-statusscherm
Prijs (inclusief bijkomende kosten)€ 2163 (geteste configuratie)

 

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er