Blue VOICE audio aanpassen met filters, effecten en samples- review

Noud van Kruysbergen
0

Met Blue Voice audio aanpassen van de microfoon is eenvoudig en de gratis software is rijk aan filters, effecten en samples. Een usb-microfoon doet vaak niet meer dan het geluid van je stem doorgeven aan een applicatie zoals een videoconferentie. Blue VO!CE laat zien dat je daar softwarematig veel meer mee kunt doen, zoals het optimaliseren van het geluid – maar ook allerlei effecten toevoegen.


Blue voice audio

Gratis software Blue VOICE

Het installeren van de gratis software Blue VO!CE van microfoonfabrikant Blue leidt even tot verwarring, want bij het ­down­­l­oaden wordt je doorgestuurd naar de Logitech-website en wordt in eerste instantie G HUB geïnstalleerd – die ook nog poorten in de Defender-firewall open wil hebben. Even goed controleren dus.

Kwaliteit en presets Blue VOICE

We hebben Yeti Nano-microfoon van Blue op onze pc aangesloten, en G HUB ziet meteen dat daar een firmware-update voor is. Na het installeren ervan is de Blue Vo!ce software binnen de HUB-app ook meteen beschikbaar. Die is bedoeld om de kwaliteit van je microfoonsignaal te optimaliseren voor verschillende doeleinden. Je kunt kiezen uit een aantal presets, waaronder de radiovarianten AM en FM, maar ook presets als ‘Helder en warm’ en ‘Warm en vintage’.
Het is ook mogelijk om eigen presets te maken. Je kunt de ingangsversterking en het volume van een eventuele hoofdtelefoon aanpassen, een hoogdoorlaatfilter instellen en met een driebands equaliser het geluid verder aanpassen. Daarnaast kun je het signaal opschonen met instelbare ruisonderdrukking, een noisegate, compressor en limiter, de-esser en de-popper.
Daarmee kun je het geluid optimaal aan de omgevingsomstandigheden aanpassen, zodat je microfoongeluid bij bijvoorbeeld videogesprekken met Teams optimaal zal zijn.

Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Blue VOICE software – audio en effecten

Maar de Blue VO!CE software is niet alleen voor zakelijk gebruik als videoconferenties bedoeld. Als je dan toch een stukje software tussen je microfoon en het opname/weergave-­apparaat hebt zitten, dan kan daar natuurlijk meer mee, zoals het toevoegen van effecten: maak van je stem een vrouwen­stem, of kies een preset als DJ Robot, Helium Chipmunk of Schildwacht – erg grappig om even mee te spelen, maar de bruikbaarheid in de praktijk zal waarschijnlijk wat minder zijn.

Tabblad Sampler

Op het tabblad Sampler staan wat omgevingsgeluiden, uitdrukkingen en geluids­effecten zoals applaus, laser en luchthoorn, die je kunt laten afspelen om bijvoorbeeld een podcast wat meer kracht bij te zetten. Die samples kun je koppelen aan een met Logitech G-compatibel apparaat, zodat je ze met een druk op de knop kunt afspelen. Daarnaast kun je eigen samples toevoegen.

Conclusie Blue VOICE audio-software

De opties nodigen uit tot spelen en experimenteren, en als je je weg daarin gevonden hebt, kun je videogesprekken, podcasts en andere broadcasts verrijken met een keer wat andere geluiden. Je moet dan wel een met Blue (of ander Logitech-merk) compatibele microfoon hebben.


Pluspunten

  • veel controle over microfoongeluid
  • grappige mogelijkheden

Minpunten

  • alleen voor Logitech-apparaten

Blue VOICE audio-software

systeemeisen
Windows, macOS
gratis

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 12, 2021)


 

Lees meer reviews in c't 04/2024

Meer over

AudioSoftware

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Betere geluidskwaliteit bij video- en audiogesprekken met Yamaha YVC-200

De geluidskwaliteit van gesprekken via pc, laptop of smartphone met de ingebouwde microfoon en speakers laat vaak te wensen over. Dat is met de Yamaha...

USB; beeldscherm en audio adapters – Ingebouwd of toegevoegd

Beeldscherm- en audio-adapters voor usb bestonden al, maar werken anders dan de USB-C-overdracht modi voor DisplayPort, HDMI en audio.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er