Betere geluidskwaliteit bij video- en audiogesprekken met Yamaha YVC-200

Noud van Kruysbergen
0

De geluidskwaliteit van gesprekken via pc, laptop of smartphone met de ingebouwde microfoon en speakers laat vaak te wensen over. Dat is met de Yamaha YVC-200 makkelijk op te lossen.

Als je bij het thuiswerken veel moet overleggen met collega’s, blijkt dat de geluidskwaliteit van de microfoons en luidsprekers van veel apparaten wat te wensen over laat. Bij een pc werk je vaak met externe speakers en een een microfoon, en moet je je best doen om de boel niet te laten rondzingen. Of je sluit een headset via bluetooth aan.

Hetzelfde geldt voor een laptop. Daar zijn de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers en de gevoeligheid van de microfoon vaak alleen toereikend voor even een snel gesprekje, maar niet zo voor de lange termijn. Ook in dat geval is dat met een externe headset via bluetooth of met een combikabel wel op te lossen.

Maar als je op een dag vaker moet vergaderen gaat dat op een gegeven moment minder prettig werken. Je bent toch wat beperkter in je bewegingsvrijheid = nog even los van het feit dat je altijd met een headset in beeld bent.

Videobellen met een smartphone is vaak al helemaal een ramp, want de microfoon en de luidsprekers zitten een goed beeld vaak in de weg. Het is niet voor niets dat veel mensen hun telefoon vaak bijna horizontaal houden tijdens het een gesprek, om de microfoon zoveel mogelijk geluid te laten opvangen. Met oortjes gaat dat al een stuk beter, maar daarvoor geldt op lange termijn hetzelfde als voor een headset.

Externe oplossing van Yamaha

Er is één oplossing voor al die situaties, en dat is de Yamaha YVC-200. Het is een usb-bluetooth-luidspreker met ingebouwde microfoon – en ingebouwde accu. Je verbindt het ronde doosje via bluetooth met je apparaat, en kunt je vervolgens geheel handsfree concentreren op het beeld en het gesprek. Sluit je hem op een pc of laptop aan via usb, dan kun je hem selecteren bij de systeeminstellingen als in/output-device.

De kwaliteit van de luidspreker is stukken beter dan wat er in laptops en smartphones zit. Het geluid komt vanaf de bovenkant, zodat je altijd goed kunt horen wat er gezegd wordt. De positie van microfoon zit zorgt ervoor dat hij buiten de straalrichting van de luidsprekers zit. Rondzingen is daardoor niet aan de orde. Door de onderdrukking van de geluidsomgeving ben je altijd goed verstaanbaar.

En ben je even niet aan het bellen, dan kun je er altijd nog muziek over afspelen. Het is geen daarvoor geoptimaliseerde usb-speaker, dus het volume kan niet zo hard om er een feest mee te geven, maar je werkkamer krijg je er wel mee gevuld. De geluidskwaliteit is dan ruim voldoende voor wat achtergrondmuziek terwijl je werkt.

Bediening

Bovenop zit een grote groen verlicht knop om de microfoon te muten. Links daarvan zitten knoppen om de luidspreker op stil te zetten en om smartphone-gesprekken op te nemen of af te sluiten. Rechts ervan zitten een pus- en minknop om het volume harder of zachter te zetten.

De knoppen voor power en bluetooth zitten aan de achterkant. Daat zitten ook de ledjes ter indicatie van de bluetooth-verbinding en de accustatus, maar die zijn normaal gesproken dan moeilijk te zien zonder het apparaat om te draaien.

Daarnaast een microUSB-aansluiting. Met de meegeleverde usb-oplaadkabel kun je hem daarmee opladen. Met een volle accu moet hij tien uur meegaan. Mocht je toch een keer willen dat anderen niet meeluisteren wat je tegenpartij te vertellen heeft, dan kun je op de 3,5mm-aansluiting alsnog oortjes of een bekabelde headset aansluiten.

Met een NFC-toestel kun je ook makkelijk contact maken door de smartphone even boven het NFC-logo rechts op de behuizing te houden.

Door de vijf anti-slip voetjes aan de onderkant staat de YVC-200 altijd stabiel op je bureau – of op de bank, want je hoeft hem niet alleen voor je werk te gebruiken. Daarom is hij er een zwarte uitvoering ook een witte verkrijgbaar. Om het draagbare karakter te benadrukken wordt er een hoesje meegeleverd waar de usb-kabel opzij ook in past.

Conclusie

De Yamaha VCS-200 is een handige usb-bluetooth-speaker die makkelijk verbonden kan worden met allerlei verschillende apparaten. Dat leidt bij videoconferenties en telefoongesprekken tot een veel betere geluidskwaliteit. En dat volledig handsfree en zonder dat je in beeld bent met een koptelefoon of oortjes.

FabrikantYamaha
Bedieningsknoppenpower, bluetooth (4.2), luidspreker stil, gesprek opnemen, microfoon mute, volume zachter/harder
AansluitingenmicroUSB (2.0), 3,5mm-audio
Afmetingen / gewicht14 cm doorsnede, 4,3 cm hoog, 280 gram
Shoplink en prijsYamaha YVC-200, € 215

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste tips en reviews!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo en reviews vind je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er