Microsoft Surface Laptop 2 en Surface Pro 6 review

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Er zit eindelijk een krachtige quadcore-processor in de high-end Microsoft Surface Laptop en Microsoft Surface Pro. Een oude behuizingskleur maakt daarbij een comeback.

Intels achtste Core i-generatie biedt met vier in plaats van twee cores een flinke prestatiesprong voor notebooks. Daarbij blijft de warmteafgifte van de processor desondanks gelijk. Het vlaggenschip, de Surface Book 2, kreeg die upgrade al eerder, maar de Microsoft Surface Laptop en Surface Pro uit dezelfde serie bleven achter. Het heeft tot eind 2018 moeten duren tot de langverwachte hardware-upgrade eindelijk doorgevoerd is.

Een vernieuwing aan de buitenkant valt meteen op. De 2018-edities van het notebook en de professionele tablet kun je nu ook in een matzwarte behuizing krijgen. Die kleur was eerder al beschikbaar bij de eerste twee Surface-generaties, maar werd later weer vervangen door zilver. De tablet kon je alleen een andere kleur geven met behulp van anders gekleurde toetsenbordcovers, het notebook was als alternatief ook in blauw en rood verkrijgbaar.

Microsoft Surface Laptop 2 review en Surface Pro 6 test

Hardware en voorzieningen

Afgezien van de cpu-upgrade en nieuwe kleur is er verder eigenlijk niets nieuws. Dat merk je ook als het apparaat voor het eerst verbinding maakt met Windows Update en een hele lading firmware-updates downloadt. Een deel daarvan is al in maart verschenen en nog voor het vorige model uitgebracht.

Die stilstand is vooral bij de aansluitingen pijnlijk duidelijk: de eerder uitgebrachte Microsoft Surface Book 2 en de mini-tablet Surface Go zijn uitgerust met een USB-C-aansluiting, maar die ontbreekt bij deze notebook en de tablet. Je kunt dus geen universeel USB-C-dockingstation aansluiten, maar bent aangewezen op Microsofts eigen dockingstation. Dat kost ongeveer 230 euro inclusief een extra netvoeding en wordt aangesloten via de speciale magnetische Surface-connector. De optionele Surface Pen (circa 110 euro), met 4096 niveaus drukgevoeligheid en 1024 niveaus hoekgevoeligheid, is hetzelfde gebleven en werkt ook met de nieuwe Surface-apparaten.

Alleen de Microsoft Surface Pro 6 heeft een kaartlezer aan boord. De Surface Pro 6 heeft bovendien een iets helderder display met een hogere resolutie. Ze hebben allebei dezelfde ergonomische 3:2 beeldverhouding. Ook krijg je bij beide apparaten een handige voeding die is voorzien van een extra USB-A-poort.

Qua software krijg je misschien niet de Windows-versie die je voor deze prijs en bij deze hardware verwacht. Bij beide apparaten staat Windows 10 Home in plaats van Pro geïnstalleerd op de razendsnelle NVMe-ssd. Windows Pro staat alleen geïnstalleerd op speciale modellen voor zakelijke klanten.

Testresultaten

Microsoft Surface Laptop 2

Microsoft Surface Laptop 2

De voorganger (de eerste Microsoft Surface Laptop) was nog een soort demomodel voor Windows 10 S, maar Microsoft heeft van dat besturingssysteem afscheid genomen bij de Surface Laptop 2. Op de ssd staat een normale versie van Windows 10 Home geïnstalleerd. Dat past in elk geval beter dan 10 S bij dit premium notebook, dat met zijn hoge prijs niet echt voor scholieren bedoeld is. Afgezien van die prijs is hij met een gewicht van 1,3 kg en een accuduur van bijna 16 uur natuurlijk prima geschikt voor een lange dag in de school- of collegebanken.

Nog een pluspunt: het apparaat is tijdens het gebruik doorgaans fluisterstil doordat de ventilator pas laat aanslaat en dan nog relatief langzaam draait. We moesten de cpu meer dan 20 minuten maximaal belasten voordat de ventilator het maximale geluidsniveau bereikte. Dat was een nog steeds bescheiden 0,8 sone. Met alleen een USB-A-poort en mini-DisplayPort zijn de aansluitmogelijkheden beperkt. Een kaartlezer ontbreekt.

De Surface Laptop 2 kost minstens 1150 euro (i5, 8 GB werkgeheugen, 128GB-ssd), andere kleuren dan zilver kosten minimaal 1450 euro (i5, 8 GB werkgeheugen, 256GB-ssd). In zwart, rood of blauw zijn uitvoeringen met maximaal een 512GB-ssd verkrijgbaar, in zilver kan dat tot 1 TB. De prijzen lopen op tot 2850 euro.

De vroeger verkrijgbare kleur goud ontbreekt bij de Surface Laptop 2. Doordat de toetsen dezelfde kleuren hebben als de behuizing, zijn de donkere uitvoeringen en dan vooral de zwarte ergonomischer. In tegenstelling tot bij de zilveren uitvoering hoef je de witte toetsverlichting overdag dan niet uit te schakelen om de toetsopschriften te kunnen lezen.

Achteraf upgraden is niet mogelijk. Alle componenten zitten vast en de met zacht Alcantara beklede palmsteun zit zelfs gelijmd en gelast aan de bodem van het notebook. Wat betreft dat Alcantara: de lichte palmsteun bij een zilveren Surface-laptop van de eerste generatie ziet er na een jaar gebruik nog steeds niet smoezelig uit, ook al gaat de eigenaar er naar eigen zeggen niet bijzonder voorzichtig mee om.

Pluspunten

  • stil
  • lange accuduur

Minpunten

  • duur
  • weinig aansluitingen

Bekijk dit product

Microsoft Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6

De Microsoft Surface Pro 6 is beschikbaar met een quadcore Core i5-8250U en een Core i7-8650U. De prestatieverschillen zijn daarbij duidelijk groter dan bij andere apparaten omdat de tablet al naargelang de cpu-variant ook een ander koelsysteem heeft. De i5-uitvoeringen hebben een passieve en daarmee volkomen stille koeling, terwijl de i7-uitvoeringen een ventilator hebben. De warmteafgifte van de cpu-modellen is echter hetzelfde. De i5-uitvoering moet de turbosnelheid dan ook snel vaarwel zeggen, terwijl de i7-uitvoering die lang kan volhouden. Je hoort de ventilator dan wel duidelijk hoorbaar draaien. Dat geldt alleen als je hem op netvoeding gebruikt: met de accu zijn de prestaties lager, maar draait de ventilator altijd zo zacht dat je hem niet hoort.

Zowel de goedkoopste uitvoering (1050 euro: i5, 8 GB werkgeheugen, 128GB-ssd) als de duurste (2450 euro: i7, 16 GB werkgeheugen, 1TB-ssd) zijn alleen in het zilver verkrijgbaar. De prijzen van de zwarte uitvoeringen liggen tussen de 1350 en 2050 euro. Je moet goed bedenken welke je kiest, want alle componenten zitten vast en achteraf upgraden is niet mogelijk. Modellen met een geïntegreerd LTE-modem (zoals bij de vorige generatie) zijn nog niet aangekondigd. De geheugenkaartlezer accepteert alleen microSD-kaarten en remt erg snelle UFS-II-kaarten af.

Net als bij de voorganger zit er naast het tablet alleen een voeding in de doos. De voor productief gebruik eigenlijk onmisbare toetsenbordhoes (Surface Type Cover) kost al naargelang de kleur en het materiaal tussen de 150 en 180 euro extra. Dat toetsenbord buigt niet door bij tikken en de verlichte toetsen geven nauwkeurige feedback. Veel toetsenborduitvoeringen bieden daarnaast een vingerafdruklezer. Een voor Windows Hello geschikte infraroodcamera is ingebouwd in de schermrand van het tablet. Voor de in meerdere kleuren verkrijgbare pen met 4096 drukniveaus (Surface Pen) en de draairegelaar (Surface Dial) betaal je elk 110 euro. De toetsenbordcover, de pen en de extra netvoeding van eerdere generaties (vanaf de Pro 3) kun je ook met dit model gebruiken.

Pluspunten

  • geweldig beeldscherm
  • lange accuduur

Minpunten

  • duur
  • toetsenbord niet inbegrepen

Bekijk dit product

In onderstaande tabel vind je de gegevens en testresultaten van beide apparaten. Klik op de tabel voor een vergroting.

Microsoft Surface Laptop 2 review en Surface Pro 6 testresultaten benchmark technische gegevens

Comfortabeler lezen van papier of via een app? Bestel het magazine of neem een abonnement:

Deze review en meer in: c't dec/2018

Conclusie

Ook de 2018-edities van de Surface Pro 6 en Surface Laptop 2 zijn goede mobiele apparaten. Ze bieden krachtige prestaties, een lange accuduur en een ergonomisch 3:2-scherm. Door de minimale verschillen met de voorgangers is de vraag waarom de upgrade naar de achtste Core i-generatie zo lang heeft moeten duren. De nauwe verwantschap met de vorige generatie heeft wel als voordeel dat er geen kinderziekten inzitten. Dat was in het verleden wel eens anders.

(Florian Müssig, c’t magazine)

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er