Password Safe voor de Gnome-desktop

Daniel Dupré
0

Password Safe is een mooie, lichte wachtwoordmanager die geschikt is voor de Gnome-desktop. Hij is compatibel met het bestandsformaat dat door KeePass wordt gebruikt, wat het aantrekkelijk maakt om er mee aan de slag te gaan of om er op over te stappen.

Met Password Safe kun je wachtwoorden volgens aangegeven regels genereren, van metadata voorzien, in een hiërarchie beheren en naar het klembord kopiëren. In tegenstelling tot veel concurrenten integreert Password Safe goed in de desktop­omgeving.

Naast enkele standaard invoervelden voor gebruikersnaam en url, et cetera, kun je naar wens nog meer tekstvelden aanmaken. Wachtwoorden kun je selecteren en dan kopiëren en plakken, maar je niet in- of exporteren. Ook aanvullende functies voor het organiseren van wachtwoorden zijn niet aanwezig.

Password Safe slaat de gegevens op volgens het format van wachtwoordmanager KeePass. Dat is mogelijk doordat Password Safe de Python-bibliotheek pykeepass gebruikt. Door dat populaire formaat te gebruiken, is het niet alleen makkelijker om op Password Safe over te stappen, maar je zou ook beheerhandelingen die je zelden gebruikt in het duidelijk krachtigere KeePass kunnen uitvoeren.

password safe

Door de talrijke importfilters van KeePass kun je ook van andere wachtwoordmanagers overstappen met KeePass als tussenstap. Bij nieuwe bestanden gebruikt Password Safe Argon2 om uit het masterwachtwoord een sleutel te genereren. Voor het versleutelen van de daadwerkelijke gegevens gebruikt het programma ChaCha20. Als je met KeePass databases maakt met afwijkende algoritmes, kan Password Safe die desondanks ook gewoon openen en bewerken.

Het programma ondersteunt Keyfiles ook, als alternatief of als tweede factor van het masterwachtwoord.  Het decrypten van een database duurt met Password Safe beduidend langer dan met KeePass, maar dat zal in de praktijk echter geen grote rol spelen.

Password Safe is in Python geschreven en het is het makkelijkst om de software als Flatpak-app via Flathub te installeren. Voor gebruikers van Arch Linux is er ook een traditioneel pakket in de repository terug te vinden.

c't magazine 10/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Eufy SoloCam S220 review: beveiligingscamera met een zonnepaneeltje

In deze review bespreken we de Eufy SoloCam S220, een volledig draadloze beveiligingscamera die zijn stroom krijgt van een accu en opgeladen kan worde...

Synology BeeDrive review: nieuwe standaard voor gegevensbeveiliging?

In deze review kijken we naar de BeeDrive van NAS-fabrikant Synology. De BeeDrive van Synology is eigenlijk gewoon een USB-SSD die een back-upsysteem ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er