Microsoft Surface Go

Daniel Dupré
0

De 10-inch-tablet van Microsoft is verkrijgbaar vanaf 450 euro. Daarmee is dit het goedkoopste apparaat uit Microsofts Surface-serie.

Christof Windeck

Een 10-inch tablet met Windows 10 heb je al vanaf zo’n 130 euro. Desondanks trekt dit apparaat de aandacht: het is de goedkoopste tablet uit de Microsoft Surface-familie, hij is met 522 gram lichter dan zijn voorganger, heeft een goed touchdisplay in 3:2-formaat en belooft eigentijdse rekenprestaties met een Intel Pentium en 4 of 8 GB geheugen.

Met de los verkrijgbare Type Cover tover je de Surface om tot een 765 gram wegende mini-notebook. De eenvoudige zwarte versie kost 100 euro, voor 30 euro meer koop je een gekleurde Signature-versie met verlichte toetsen. De covers hechten zich magnetisch goed stevig vast aan de tablet. De aanslag van de platte toetsen had iets dieper mogen zijn. Voor nog eens 100 euro koop je de elektronische Surface Pen waarmee je kunt schetsen, tekenen en schrijven. Als je niet direct bij Microsoft koopt, is dit alles overigens goedkoper.

Raamwerk

Dan de prangende vraag: hoe presteert de Surface Go vergeleken met een actuele iPad? De Surface kost 100 euro meer dan de 9,7″-iPad, heeft geen vingerafdrukscanner en zijn beeldscherm heeft een iets lagere pixeldichtheid (217 dpi versus 264 dpi). Hij is 70 gram zwaarder en 0,8 mm dikker dan de iPad en voelt wat lomper aan. Wel heeft de Surface Go meer flashgeheugen, een microSD-kaartlezer en een USB-C-poort. Met de uitklapbare standaard kun je hem in diverse hoeken neerzetten en via een los verkrijgbare USB-C-adapter voor hdmi of DisplayPort stuurt de Surface Go een monitor aan met resoluties tot 4K.

Microsoft Surface Go, Type Cover, Surface Pen

De Microsoft Surface Go met los verkrijgbare Type Cover, Surface Mobile Mouse en elektronische Surface Pen.

Koppelen

Ook is er de Surface dock-aansluiting verkrijgbaar die net als de kabel van de meegeleverde oplader ook van een handige magnetische stekker is voorzien.

Aan de achterzijde heeft de Surface Go een camera van 8 megapixel, die nog een stuk minder is dan die van de iPad. De camera aan de voorzijde maakt foto’s die plastischer overkomen. Bovendien ondersteunt hij biometrische aanmelding en kun je met Windows Hello jezelf aanmelden via gezichtsherkenning.

In de toekomst moet er een Go-versie met mobielnetwerkondersteuning verschijnen, vooralsnog moet je het doen met snelle wifi en bluetooth. Hij is ook voorzien van een omgevingslichtsensor, versnellingsmeter, gyroscoop en magnetometer. Een gps-ontvanger heeft hij helaas niet.

Het heldere, contrastrijke scherm van de Surface Go ziet er mooi uit, ook vanaf opzij bekeken. Met het scherm op de hoogste helderheid loopt de accu veel sneller leeg, maar bij 100 cd/m2 wordt de beloofde 9 uur overtroffen. De touch-bediening is niet zo soepel als bij iOS of Android. Sommige toepassingen reageren traag op gebaren, andere juist wat nerveus.

Matige prestaties

In veel Windows-tablets zit een trage Atomchip en daarom wekt de Pentium Gold 4415Y uit Intels Kaby Lake-serie hoge verwachtingen. Met maar 161 punten in de Cinebench R15-benchmark plaatst hij zich helaas achter de actuele Atom Celeron N4100, zelfs bij singlethreadberekeningen. Ook de A10 van de iPad presteert 55 tot 80 procent sneller in Geekbench 4. Het probleem is dat de Pentium geen turbo heeft en maximaal 4,5 watt verbruikt om het apparaat koel te houden; de Surface Go, zonder actieve koeling, is geruisloos. Meer benchmarks vind je in onze uitgebreide overzichtstabel.

YouTube-video’s in 4K stotteren soms en moeten eerst even laden. De 450-euroversie van de Surface Go heeft maar 64 GB eMMCflashopslag, dat stukken trager is dan de 128GB-ssd van het 600-euromodel. Ook loopt het snel vol: na enkele updates waren er nog maar 38 GB van de 64 GB beschikbaar. Echte prestatieverschillen waren er niet tussen de twee modellen, pas als het geheugen of de opslag volraken zijn die merkbaar. Voor surfen op het internet of office-taken is de Surface Go prima.

Conclusie

Als de relatief hoge prijs je niet afschrikt, heb je met de Surface Go een aantrekkelijk mobiel Windows-apparaat. De beperkte prestaties zijn niet genoeg voor video- of complexere fotobewerking. Hij steekt wel boven de massa Windows 10-tablets uit: de Surface Go is mooi afgewerkt, biedt veel functies en kan met allerlei accessoires flink worden uitgebreid.

Wij hebben een overzichtstabel van de Microsoft Surface Go op een aparte pagina geplaatst. Daarin vind je alle productgegevens en onze meetresultaten van diverse benchmarks.

 

 

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er