Monitor LG OLED Pro voor creatieve professionals en 4K –  review

Daniel Dupré
0

De 32-inch LG 32EP950 monitor beschikt over een oled-kleurendisplay met hoog contrast en is bedoeld voor creatieve professionals die HDR-inhoud in 4K willen bewerken.


LG oled monitor 4k


Oled monitor voor professionele gebruikers

Oled-schermen bereiken diepe zwarttinten en enorm hoge contrasten dankzij hun zelfverlichtende pixels die individueel kunnen worden in- en uitgeschakeld. Die techniek wordt al langer gebruikt bij de (nog wat duurdere) tv’s, maar breekt ook bij de monitor steeds meer toegepast.

De LG UltraFine Display OLED Pro 32EP950-B is daar een voorbeeld van. Gezien het prijspeil is hij voornamelijk bedoeld voor professionele gebruikers.


Blijf op de hoogte van de nieuwste reviews!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

LG UltraFine Monitor oled 4K – specificaties

De LG heeft twee DisplayPort 1.4-aansluitingen, een HDMI 2.0-poort en een USB-C-aansluiting die DisplayPort-signalen doorgeeft, tot 90 watt vermogen levert en waar de USB 3.0-hub met drie poorten mee verbonden is. Als alternatief kun je de hub ook via een conventionele usb-kabel aansluiten.

Kwaliteit van het ontwerp

Het scherm kun je in hoogte verstellen, kantelen en naar portretstand draaien op de zeer stabiele metalen voet, en op die manier goed aanpassen aan je zithouding.

Je kunt de monitor niet zijwaarts draaien, en een minpunt is dat er speling zit in het mechanisme waarmee je de schermstand vergrendelt. Het scherm wiebelt als je het menu bedient en als je er onderaan tegen­ ­duwt, kraakt de behuizing. Dat past niet bij een prijs van 3500 euro.

Dat geldt ook voor het ontwerp: eenvoud kan wenselijk zijn in een creatieve omgeving om afleiding te vermijden, maar deze monitor lijkt wat teveel op een budget­model.

Kwaliteit van het beeld

De 32EP950 ondersteunt de HDR-normen HDR10 en VESA DisplayHDR 400, en bevat HDR-presets voor de kleurruimten DCI-P3 en BT.2100. Zoals je van oled verwacht, toont het scherm zeer diep zwart en een enorm beeldcontrast. De kleuren zijn zeer rijk, de uitlichting voorbeeldig gelijkmatig. Het 10-bit paneel toont traploze kleurverlopen.

Menu van de monitor

Via het monitormenu kun je tussen de uitgebreide kleurruimten DCI-P3 en Adobe­RGB schakelen voor professionele beeldbewerking of deze beperken tot sRGB voor websites. Volgens onze metingen worden de geselecteerde kleurruimtes exact gereproduceerd.

Kijkhoek

De LG heeft een voldoende brede kijkhoek – vanaf circa 45 graden vertonen witte vlakken een toenemende blauwzweem. Hoewel het scherm op zich mat is, spiegelt het sterker dan je gewend bent van matte IPS-panelen.

Energieverbruik van LG oled ­monitor

Het energieverbruik van een oled-­monitor hangt grotendeels af van de scherm­inhoud. De individueel oplichtende pixels schijnen alleen waar en zo fel als nodig. Bij onze standaardmetingen met Windows-afbeeldingen en een luminantie van 120 cd/m2 hebben we met de ­blauwe ­Windows-desktop 32 watt gemeten.

Bij de Windows-wallpaper van een  jogger op het strand was het 29 watt en met de groene tent onder de sterrenhemel was het energie­verbruik maar 18 watt. Bij een volledig zwart of volledig wit scherm was het resultaat respectievelijk 16 en 48 watt.

In de HDR-modus met volledige helderheid steeg het verbruik voor de standaard ­blauwe achtergrond, de strandjogger en het volledige wit tot 83 watt. Voor de tent onder de sterrenhemel daarentegen had de oled slechts 20 watt nodig.
Met de UltraFine Display OLED Pro 32EP950 heeft LG over het geheel genomen een geslaagd product gemaakt.

Conclusie LG oled monitor 4k

Tot nu toe was er geen oled van dit formaat beschikbaar voor desktopgebruik, zelfs concurrenten met mini-led achtergrondverlichting zijn nog steeds zeldzaam en minstens zo duur.

Het is jammer dat LG het scherm in zo’n middelmatige behuizing stopt. Op het gebied van functies, kleurweergave, instellingen en vooral contrast valt er niets te klagen.

Voor video- en beeldbewerking is de Pro 32EP950 met zijn ultrahoge resolutie dan ook een zeer goede keuze, vooral als het gaat om HDR-inhoud.


Pluspunten

  • 4K oled
  • + geschikt voor professioneel gebruik

Minpunten

  • – behuizing doet wat goedkoop aan

LG UltraFine monitor OLED Pro 32 4K

lg.com
panel / resolutie31,5″ oled / 3840 × 2160
beeldinstellingengebruiker, BT.2020, BT.709, P3-D65, HDR P3-D65 (PQ), HDR BT.2100 PQ, AdobeRGB, sRGB, kalibratie / HDR10, DisplayHDR 400
helderheidsbereik20 … 260 cd/m2 (575 in HDR-presets)
Bekijk het product€ 3500

Lees meer over 4K monitors in: 4K monitor review: : 6 modellen met USB-C aansluiting getest


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Benjamin Kraft en Daniel Dupré, en verscheen eerder in c’t 1-2, 2022, p26)


 

Lees meer reviews in c't 05/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Kies de juiste monitor voor je budget en doel

Op zoek naar een goede monitor voor je pc? We geven een kort overzicht van de categorieën en waar je op moet letten bij de aankoop.

Nieuwe LG UltraGear monitors met lage responstijd

LG heeft aangekondigd om op de E3, de gamingbeurs die in juli plaatsvind in Los Angeles, de nieuwe de LG UltraGear Nano IPS G-SYNC gaming monitor te p...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er