Logitech Ergo K860 ergonomisch toetsenbord

Daniel Dupré
2

Inhoudsopgave

    Inleiding

    Als je veel moet typen en op een gegeven moment last van je polsen krijgt, dan is een ergonomisch toetsenbord iets voor jou. Logitech komt na een lange tijd van stilte met de Ergo K860, maar de officiële lancering in ons land moet nog volgen.

    Logitech Ergo K860

    Er wordt bij kantoren – en zeker bij thuiswerkers – nog vaak te weinig aandacht gegeven aan het gebruik van ergonomische hulpmiddelen. Door de gebogen vorm en de prettige polssteun van het Ergo K860-toetsenbord kun je daar comfortabel mee typen en liggen je handen meer ontspannen dan bij een conventioneel toetsenbord.

    Vormgeving

    De toetsen van de Ergo worden in het midden onderbroken door een wigvormige uitsparing met een hoek van 24°, zodat je je polsen niet naar binnen hoeft te draaien tijden het typen, waardoor je schouders ook ontspannen kunnen blijven. Bovendien is het toetsenbord gebogen – het midden van de uitsparing is ook meteen het hoogste punt. De ergonomische toetsenborden die Microsoft maakt hebben een vergelijkbaar ontwerp, zoals de Microsoft Sculpt en de ergonomische versie van het Microsoft Surface-toetsenbord (zie c’t 12/2018 op pagina 48).

    De Ergo K860 is in twee stappen in hoogte verstelbaar, waarbij hij ook licht naar achter kan hellen. Dat is niet alleen handig als je soms ook staand typt, maar ook als je wat langer bent en je stoel wat hoger staat ten opzichte van het bureau. Je polsen rusten daarbij op de prettig stevige polssteun. Die polssteun kun je helaas niet verwisselen als hij bijvoorbeeld vies wordt. Maar volgens Logitech kun je hem wel met water en zeep reinigen.

    Het numerieke toetsenblok zit vast geïntegreerd aan de rechterkant, wat voor een mindere ergonomie zorgt omdat het rechtshandige gebruikers dan dwingt om de muis verder naar rechts te leggen, zodat je dan een grotere beweging moet maken je hand van het toetsenbord naar de muis te bewegen – en weer terug.

    Prettig typen

    Je zult waarschijnlijk wel even moeten wennen aan het toetsenbord, vooral met die uitsparing in het midden. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om de B in te drukken als je gewend bent om dat met je rechterhand te doen.

    Logitech maakt voor de toetsen gebruik van een rubberen koepeltechnologie met een schaarmechanisme. Tijdens het typen bieden de toetsen een merkbaar drukpunt, dat het echter niet haalt bij dat van een mechanisch toetsenbord. De platte toetsen zijn licht, hebben een vlakke aanslag en zijn met 38 dB stil bij het typen. Ze doen qua typen denken aan de toetsen van een laptop. Het indrukken van een toets vergt volgens onze metingen een druk van 0,62 newton, wat ongeveer gelijk is aan de MX Black-schakelaars van Cherry.

    Met de F-toetsen regel je onder andere het afspelen van media en het volume. Extra toetsen boven het cijferblok openen de rekenmachine of vergrendelen de computer. Als je de ingestelde speciale functies niet prettig vindt, kun je ze zelf configureren met de Options-tool van Logitech.

    Draadloos

    Het toetsenbord maakt draadloos verbinding via de Logitech Unifying ontvanger of via bluetooth. Beide werken prima. De verbinding was betrouwbaar, ook op enkele meters afstand. Het toetsenbord slaat de verbinding op met drie computers, waar je met een druk op de knop tussen kunt switchen. Logitech geeft met acht uur dagelijks gebruik een looptijd van twee jaar aan met de twee meegeleverde AAA-batterijen.

    Unifying heeft wel beveiligingsfouten: een aanvaller kan de met AES128 gecodeerde verbinding kraken als hij toegang verkrijgt tot het toetsenbord of de ontvanger. Daar is een update voor verschenen die je bij oudere ontvangers zeker moet toepassen. Als je met gevoelige gegevens werkt, kun je het toetsenbord beter via Bluetooth koppelen.

    Conclusie

    Met de Logitech Ergo K860 kun je goed typen. De toetsen zijn soepel en stil, maar gezien de prijs hadden ze mechanische schakelaars mogen hebben. De handen houd je bij het typen in een comfortabele en natuurlijke positie. De draadloze verbinding werkte altijd en betrouwbaar. We zijn met name te spreken over de hoogteverstelling waarmee je het toetsenbord en de polssteun hoger kunt instellen. Dat je het toetsenbord daarbij ook naar achteren kunt laten hellen, is een pre.

    Het duurde na de aankondiging even voordat het toetsenbord officieel in Nederland gelanceerd was, maar ondertussen is het in de gangbare (web)winkels verkrijgbaar.

    Technische gegevens

    Logitech Ergo K860
    FabrikantLogitech
    SysteemeisenWindows 7 en hoger, MacOS 10.13 en hoger
    AansluitingenLogitech Unifying, Bluetooth LE
    Schakelaartyperubberdome met schaarmechanisme
    Drukkracht / geluid0,62 newton / 38 dB
    Afmetingen / gewicht233 × 456 × 48 mm / 1160 g
    PrijsLogitech K860 (QWERTY), circa € 120 (ook met AZERTY-indeling)

     

    Meer hardware-reviews lees je in c’t 11/2024

    Meer over

    Hardware

    Deel dit artikel

    Daniel Dupré
    Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

    Lees ook

    ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig

    De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...

    NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

    NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

    2 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    Wim
    Lezer
    Wim

    Mooi toetsenbord. Echter, waar is deze te koop? Ik kan hem alleen vinden met een Duits toetsenbord (QWERTZ).

    Alieke van Sommeren
    Admin
    Alieke van Sommeren

    Zien hem niet (meer) in een EU-shop opduiken met US Int / NLD-layout. Hebben het nog nagevraagd en de officiële lancering in Nederland moet nog volgen, maar een datum is nog niet bekend. Zodra we meer weten passen we het artikel daarop aan!