Asus Blue Cave: design-router met meer dan alleen mooie looks

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

    design-router netwerkapparatuur

    Het is zonde om de Asus Blue Cave in de gangkast te verstoppen. Maar we hebben voornamelijk naar zijn performance gekeken.

    Asus doet een poging zich te onderscheiden in de markt vol zwarte routers met allerlei antenne geweien. De Blue Cave hoef je niet weg te moffelen, maar kan als design element prima in de woonkamer worden geparkeerd.

    Veel te bieden

    Ook technisch is hij helemaal bij de tijd: snel dualband-wifi met vier MIMO- streams en interne antennes. Dankzij DFS kan gelukkig de hele 5GHzband gebruikt worden.

    Aan de achterkant zitten de vier gebruikelijke Gigabit- netwerkpoorten en een USB 3.0-aansluiting voor externe opslag of een printer. Ook de WAN-poort zit daar, die je op een extern modem moet aansluiten om de router toegang tot internet te geven. Met de browser-wizard van firmware 3.0.1.4.383 was het apparaat probleemloos op een DSL-aansluiting (PPPoE) of in een routercascade (DHCP) te configureren.

    Nog wat handwerk

    Het kan zijn dat je voor jouw situatie hand matig wat moet aanpassen bij de instellingen van het ISP-profiel. Je moet ook handmatig IPv6 activeren en de omschakeldata voor de zomertijd aanpassen. De NAT-performance voor data tussen internet en het wifi en vaste netwerk is hoog genoeg om de volgende generaties aan breedbandaansluitingen aan te kunnen.

    Multicast-IPTV kregen we echter niet aan de praat. Bij het activeren van de benodigde VLAN-taggings wordt de IGMPproxy, die MC-IPTV doorstuurt naar het lokale netwerk, standaard uitgeschakeld. Bij een routercascade was de proxy wel te activeren, maar via het vaste netwerk haperde het beeld telkens weer, terwijl de Multicast-stream via wifi ondanks de geactiveerde IGMP-snooping aanvankelijk helemaal niet wilde werken. Ook het doorsturen van IPv6-subnetwerken via DHCPPD naar de volgende geschakelde router werkte bij de test niet.

    Performance dik in orde

    In vergelijking met een Fritzbox 7580 had de Blue Cave in combinatie met een Acer V13-notebook (wifi: QCA6174) een betere wifiperformance. Net als bij de wifi-mesh-kits meten we alleen met een automatische kanaalbreedte op 2,4 GHz.

    Op een korte afstand haalden beide apparaten dezelfde snelheid (184 tegen 186 Mbit/s op 2,4 GHz, 367 tegen 342 Mbit/s op 5 GHz). Op twintig meter afstand door muren heen was de snelheid van de Asus-router op 2,4 GHz al iets hoger (134 Mbit/s tegen 118 Mbit/s voor de Fritzbox), maar op de 5 GHz werd het verschil groter (224 tegen 124 Mbit/s). Blijkbaar werkt de positionering van de interne antennes bij Asus goed.

    Meer reviews in c't sep/2018

    Geen NAS-vervanger

    Als NAS-vervanging moet je van de Blue Cave geen al te hoge verwachtingen hebben. Ten eerste is er geen bruikbaar gebruikersbeheer met individuele accounts, waardoor de Ai-Disk-functie alleen geschikt is voor bestanden waar iedereen in huis bij mag.

    Ten tweede kwamen we afhankelijk van het partitietype (FAT32, NTFS, EXT4) bij het schrijven van een 1,2 GB groot bestand naar een Windows-share slechts tot 13 tot 16 MB/s. Bij het lezen was het nog gemiddeld 39 MB/s. Toegang via FTP was maar half zo snel.

    Conclusie

    Als je alleen maar internet op hoeft, en dan ook snel, heb je aan de Blue Cave een goeie. Als bijzonderheden zoals Multi cast- IPTV of IPv6-subnetwerken belangrijk zijn, dan zijn er andere merken die dat beter doen.

    Asus Blue Cave

    Design-router
    FabrikantAsus
    WifiIEEE 802.11n-600/ac-1733, simultaan dualband, WPS, DFS
    Bedieningselementenpower, reset, WPS, 1 statusled
    Aansluitingen5 × RJ45 (Gigabit-ethernet),
    1 × USB 3.0
    NAT-performance PPPoE
    (DS/US)
    405 / 783 Mbit/s
    NAT IP-to-IP (DS/US)949 / 949 Mbit/s
    Wifi 2,4 GHz dichtbij /
    20 m (V13)
    184 / 114-134 Mbit/s
    5 GHz dichtbij / 20 m367 / 168-224 Mbit/s
    Energieverbruik12,5 watt / 23,8 VA
    (idle, ca. € 27 jaarlijks bij 25 ct/kWh)
    Prijsongeveer € 165

    Meer over

    Routers

    Deel dit artikel

    Alieke van Sommeren
    Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

    Lees ook

    Mesh-systeem voor beter wifi: 9 mesh-systemen getest

    Mesh-kits lijken een revolutie op wifigebied te zijn. Ze belooft een mesh-systeem de draadloze gaten in het bereik overal in huis te dichten. Ook zond...

    Sneller wifi en meer bereik met mesh-systemen

    Met een mesh-systeem moet je in alle hoeken van het huis de snelle internetaansluiting maximaal kunnen benutten. Behalve sneller wifi biedt het meer v...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er