Met een mesh-systeem moet je in alle hoeken van het huis de snelle internetaansluiting maximaal kunnen benutten. Behalve sneller wifi biedt het meer voordelen. We leggen uit wat er achter de mesh-hype zit, wat het in de praktijk oplevert en hoe je de snelheid optimaliseert.
De mesh-trein begon in het najaar van 2016 te rollen. Google en Netgear kwamen bijna tegelijkertijd met hun mesh-systemen Google Wifi en Netgear Orbi. Een kwartaal later op de CES in januari van 2017 doken er nog een half dozijn fabrikanten op. Ondertussen heeft nagenoeg elke routerfabrikant een mesh-systeem. Klaarblijkelijk valt hier wat te verdienen. Maar wat levert het consumenten op?
Een aannemelijke bestaansreden zijn de steeds sneller wordende internetaansluitingen. De snelheid waar je voor betaalt moet natuurlijk ook bij de draadloze apparaten aankomen. Na de invoering van de glasvezeldienst Google Fiber kon Google informatieve data verzamelen over het dagelijks gebruik van wifi. De statistieken zijn wel niet helemaal toepasbaar bij ons – in Amerika wordt een andere bouwstijl gehanteerd met minder steen en beton dan hier – maar de essentiële conclusies gelden hier net zo goed.
Volgens de data lukt het afzonderlijke gebruikers met een moderne wificlient (notebook, tablet, smartphone) vrij goed om een snelle aansluiting ook op een wat grotere afstand van de router te benutten. Maar als wificlients die nog verder weg of ouder zijn dezelfde verbinding gebruiken, zakt de snelheid voor alle apparaten. Het langzaamste apparaat domineert namelijk de beschikbare airtime op het gemeenschappelijk gebruikte radiokanaal. Dat remt de modernere apparaten af.
Ook Google kan niet om de fysica heen: de netto datasnelheid van een directe wifiverbinding wordt in principe minder als de afstand tussen de apparaten en daarmee de demping van de signaalroute toeneemt.
Omdat een client dan niet dichter bij een wifirouter kan komen, moet het wifi naar de client komen. Bij bedrijven wordt dat gedaan met accesspoints die met een netwerkkabel met de router of wificontroller verbonden zijn. Thuis heb je echter vaak geen kabelinfrastructuur. Dan zijn wifi-repeaters vaak de juiste oplossing, maar niet de enige.