Het Windows-register onderzoeken en herstellen met RegistryChangesView

Noud van Kruysbergen
0

RegistryChangesView maakt snapshots van de registerdatabase van Windows. Die snapshots kun je onderling dan makkelijk vergelijken. Zo kun je het Windows-register onderzoeken en naar wens waarden herstellen.

Het Register is de centrale schakeleenheid van zo’n beetje elk Windows-systeem. Alle configuratie-­instellingen en geïnstalleerde updates en programma’s maken of veranderen items in het register.

Af en toe is het nodig om die veranderingen zichtbaar te maken, bijvoorbeeld als de updates de bruikbaarheid van het besturings­systeem saboteren of dubieuze software er wat in probeert te veranderen.

Maar het is ook handig als je alleen maar wilt achterhalen welke sleutels en waarden gekoppeld zijn aan bepaalde knoppen van de grafische interface van Windows.

Het programma Registry­ChangesView is gratis en werkt op alle recente versies van Windows. Het maakt het mogelijk precies dat te doen. Het vergelijkt telkens twee Registertoestanden met elkaar en laat de verschillen per regel zien op een grafische interface.

Windows-register herstellen onderzoeken Registry ChangesView

Voor het vergelijken worden snapshots van het Register aangemaakt die naar keuze met elkaar, maar ook met de huidige systeemtoestand of met een schaduw­kopie van Windows kunnen worden vergeleken.

Elke rij met een verandering in de grafische interface bevat meerdere kolommen met informatie, die je afhankelijk van het gewenste detailniveau kunt verbergen of juist kunt laten zien. Die laten onder meer zien of het bij de betreffende register­sleutels en -waarden om nieuwe items gaat of om veranderingen, en op welk moment die gedaan zijn. De tool laat de oude en de nieuwe waarden meteen naast elkaar zien. Met een rechter muisklik op de betreffende rij kom je bij een grotere detailweergave om de afzonderlijke informatie makkelijker te kunnen kopiëren.

Daarnaast is het met een druk op de knop mogelijk om meteen naar de huidige waarde te springen in de Register-editor van Windows zelf.

RegistryChangesView kan niet alleen registertoestanden vergelijken, maar ook oude waarden makkelijk en selectief weer terugzetten. Daardoor is de snapshotfunctie meteen goed geschikt voor het maken van regelmatige back-ups van het register.

Om instellingen te herstellen, selecteer je simpelweg alle gewenste rijen in de grafische interface. De software exporteert die dan als .reg-bestand.

Sinds februari is er ook een Nederlandstalige versie van de grafische interface van RegistryChangesView. De vertalingen staan in een .ini-bestand, die je apart van de website van Nir Sofer moet downloaden. Dat bestand moet je vervolgens kopiëren naar de map waar je het programma in gezet hebt. De vertaling is compleet, dus je krijg niet een irritante halfbakken Engels/Nederlands gecombineerde interface voorgeschoteld.

RegistryChangesView (1.11)

Vergelijken en back-uppen van registertoestanden
ProducentNir Sofer,
nirsoft.net/utils/registry_changes_view.html
Systeemeisenalle Windows-versies vanaf XP
Prijsgratis

Vind uitgebreide reviews en achtergrondinfo in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er