Premium laptops met AMD Ryzen 7

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

Ook bij mobiele processors doet AMD lekker mee. We hebben twee premium modellen laptops met AMD Ryzen 7 nader aan de tand gevoeld.

Compacte en lichtgewicht premium laptops met tiende generatie Core-i-processors van Intel zijn in overvloed verkrijgbaar, maar de varianten met AMD’s chips zijn een stuk zeldzamer.

We hebben twee modellen met AMD mobiele chips in huis gehaald: de HP Envy x360 13 (ay0), een hybride laptop met een 360-graden scharnier, en de Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05), een normale laptop.

AMD-dilemma

AMD’s voorsprong in de processorsnelheid levert echter ook weer een ander probleem op voor laptopfabrikanten: toen die begonnen met het ontwikkelen van de huidige generatie apparaten, hadden ze nog geen idee hoe ernstig de productieproblemen van Intel bij 10-nanometer chips zouden zijn, en ook niet hoe goed AMD’s Ryzen 4000-cpu’s daadwerkelijk zouden presteren.

In plaats daarvan volgde de ontwikkeling het gevestigde patroon waarbij AMD niet kon tippen aan de prestaties van Intel-cpu’s: bij topmodellen en instaplaptops was Intel eigenlijk altijd zo’n beetje de eerste keuze, terwijl AMD voor veel minder systemen op de planning stond. Daardoor is er momenteel een kloof tussen wat de klanten willen kopen en wat de fabrikanten kunnen bieden.

HP Envy x360 13 (ay0) zijkant premium laptops

De behuizing van de HP Envy x360 13 is zo plat dat de USB-A-poorten voorzien zijn van een klepje dat je moet openen om er een usb-apparaat in te steken.

Het feit dat er nu eindelijk premium AMD-laptops tegen prijzen van rond de 1000 euro verschijnen, heeft te maken met de rest van de onderdelen: het zijn laptops die ontwikkeld zijn voor het midden­segment, maar voorzien van grote ssd’s en veel werkgeheugen.

In de Ryzen-wereld kom je daardoor dus geen ultralichte laptops tegen van minder dan een kilo en ook geen laptops met een schermverhouding anders dan de standaard 16:9.

Vergeleken met Intel-apparaten horen de twee AMD-­laptops, de HP Envy x360 13 (ay0) en de Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05), tot de goedkoopste apparaten, terwijl ze met 2600 punten bij Cinebench R20 een stuk hoger presteren. De laptops zijn voorzien van een Ryzen 7 4700U-processor met acht kernen.

HP Envy x360 13 (ay0)

HP Envy x360 13 (ay0)

De Envy x360 13 weegt minder dan 1,3 kilogram. De randen van de behuizing zijn zo smal dat de twee USB-A-poorten ieder een klein klepje hebben dat je eerst moet openklappen.

Als je een usb-stick inplugt die dikker is dan de stekker zelf, gaat de laptop op de usb-stick steunen, waardoor er druk op de poort en de usb-stick komt te staan. In dat geval is het beter om de laptop even op schoot te nemen of een korte verlengkabel te gebruiken.

Het verlichte toetsenbord is prettig met aparte toetsen voor Home/End/Page Up/Page Down. Het cursorblok op één regel vergt enige oefening. HP heeft de vingerafdruklezer geïntegreerd in de onderste toetsenbordregel, tussen de rechter Alt-toets en de cursortoetsen. Daardoor is daar geen plek voor een Windows-, Ctrl- of snelmenu-toets.

De muispijl bedien je via het touchpad of touchscreen, invoer met een stylus wordt niet ondersteund. In tegenstelling tot de Envy 13-laptops die niet hybride zijn, is de door ons geteste Envy x360 13 uitsluitend met Ryzen-­processors verkrijgbaar.

Het testmodel was al bijna maximaal uitgerust met een octa­core Ryzen 7 4700U-cpu, 16 GB aan RAM en een ssd van 512 GB.

Het RAM zit vast gesoldeerd en dus niet uitbreidbaar, andere schermresoluties zijn niet beschikbaar. Beetje jammer: in plaats van een toekomstbestendige Wi-Fi 6-module (IEEE 802.11ax) zit er alleen een geïntegreerde Wi-Fi 5-compatibele wifimodule (IEEE 802.11ac) in alle modellen.

Pluspunten

  • licht
  • krachtige rekenprestaties

Minpunten

  • 16:9-scherm, ondanks hybride apparaat
  • geen Wi-Fi 6

Specificaties

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Schermen

Je komt steeds vaker laptops tegen met een 16:10-schermverhouding, wat een stuk prettiger werkt omdat je verticaal meer schermoppervlak tot je beschikking hebt.

Het 16:9-scherm van de HP Envy is daardoor op twee manieren een tegenvaller: als een hybride laptop met een 360-graden scharnier is het apparaat ontworpen om ook als tablet te worden gebruikt.

Als je hem dan in de portretstand houdt om bijvoorbeeld web­pagina’s makkelijker te kunnen lezen, zit je tegen een erg smal scherm te kijken, waarbij je dan soms naar rechts en links moet scrollen. Het is geen toeval dat de meer vierkante 3:2 en 4:3-schermverhoudingen bij tablets zo’n beetje de standaard zijn.

Interfaces

Beide laptops hebben USB-C-aansluitingen, die naast data ook DisplayPort-signalen leveren en stroom ontvangen, wat docking via een kabel moge­lijk maakt. De laptops ondersteunen alleen niet het snelle Thunderbolt.

De laptops hebben een ingebouwde microSD-kaartlezer, maar lezen snelle UFS-II-kaarten niet op volle snelheid. Beide modellen ondersteunen biometrisch inloggen via Windows Hello.

Ook ander comfort wordt geboden, zoals een verlicht toetsenbord, voldoende accuduur voor een dag werken zonder stroomvoorziening en een ventilator die bij een lage computerbelasting onhoorbaar stil blijft.

Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05)

Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05)

Het testapparaat vertegenwoordigt de maximale mogelijkheden met cpu-topmodel Ryzen 7 4800U, die zestien threads tegelijk kan verwerken dankzij SMT.

Dat AMD heeft gekozen voor de Yoga Slim 7 is te danken aan belangrijke beslissingen van Lenovo’s ontwikkelaars: de laptop is zowel voorzien van een energiezuinig panel als energiebesparend LPDDR4-geheugen. Vooral dat laatste kom je meestal alleen tegen in veel duurdere Intel-laptops.

De keuze van de componenten helpt het energieverbruik te reduceren. Naast twee dockbare USB-C-aansluitingen biedt de Yoga Slim 7 een standaard HDMI-uitgang en twee conventionele USB-A-aansluitingen.

De microSD-kaartlezer valt tegen, omdat hij ook snelle kaarten alleen op USB 2.0-snelheid leest en schrijft. Het acrylglaspaneel op het scherm moet er chic uitzien, maar de reflecties op het glanzende scherm zullen je op zonnige dagen eerder frustreren.

Het verlichte toetsenbord overtuigt, met uitzondering van de pijltjestoetsen die op één toetsregel gepropt zitten.

De functies van de F-toetsen kun je tijdens gebruik met Fn+Esc omschakelen. Links en rechts van het toetsenbord bevinden zich redelijk klinkende luidsprekers die op de gebruiker gericht zijn.

Met de webcam in het schermframe kun je biometrisch inloggen via Windows Hello. Een vingerafdruklezer zit niet op het apparaat – hoewel de grote on-switch die aan de rechterkant zit er wel op lijkt.

Pluspunten

  • krachtige rekenprestaties
  • lange accuduur

Minpunten

  • gebrekkige kaartlezer
  • glanzend scherm

Specificaties

Conclusie

De Ryzen 4000-processors van AMD zijn superieur boven alles wat Intels tiende generatie Core i-cpu’s te bieden hebben, terwijl ze tegelijkertijd een lange accuduur hebben. Dat komt echter ook omdat de fabrikant het potentieel ook daadwerkelijk goed benut en energie-­efficiënte componenten gebruikt.

Beide behoren tot de weinige AMD-laptops die een prijskaartje van rond de 1000 euro halen, terwijl laptops met Intel-cpu’s soms twee keer zoveel kosten.

Toch zijn er nog verbeteringen denkbaar, zoals een lager gewicht en een mat scherm, of meer opties voor zakelijke klanten zoals een internetverbinding via het mobiele netwerk of een lange garantieperiode.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine 12/2020, p. 58)

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Top laptop review – 6 premium laptops vergeleken

Top laptop modellen van 2020, zoals de Apple MacBook Air en Dell XPS 13 bieden vooral kleine verbeteringen. We vergelijken zes van deze top laptop mod...

Compacte laptops met Kaby Lake-processor

Met de overstap naar Kaby Lake, de zevende generatie Core i-cpu's, kwamen er niet alleen opgepoetste laptops op de markt, maar ook een paar volledig n...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er