AMD’s voorsprong in de processorsnelheid levert echter ook weer een ander probleem op voor laptopfabrikanten: toen die begonnen met het ontwikkelen van de huidige generatie apparaten, hadden ze nog geen idee hoe ernstig de productieproblemen van Intel bij 10-nanometer chips zouden zijn, en ook niet hoe goed AMD’s Ryzen 4000-cpu’s daadwerkelijk zouden presteren.
In plaats daarvan volgde de ontwikkeling het gevestigde patroon waarbij AMD niet kon tippen aan de prestaties van Intel-cpu’s: bij topmodellen en instaplaptops was Intel eigenlijk altijd zo’n beetje de eerste keuze, terwijl AMD voor veel minder systemen op de planning stond. Daardoor is er momenteel een kloof tussen wat de klanten willen kopen en wat de fabrikanten kunnen bieden.
De behuizing van de HP Envy x360 13 is zo plat dat de USB-A-poorten voorzien zijn van een klepje dat je moet openen om er een usb-apparaat in te steken.
Het feit dat er nu eindelijk premium AMD-laptops tegen prijzen van rond de 1000 euro verschijnen, heeft te maken met de rest van de onderdelen: het zijn laptops die ontwikkeld zijn voor het middensegment, maar voorzien van grote ssd’s en veel werkgeheugen.
In de Ryzen-wereld kom je daardoor dus geen ultralichte laptops tegen van minder dan een kilo en ook geen laptops met een schermverhouding anders dan de standaard 16:9.
Vergeleken met Intel-apparaten horen de twee AMD-laptops, de HP Envy x360 13 (ay0) en de Lenovo Yoga Slim 7 (14ARE05), tot de goedkoopste apparaten, terwijl ze met 2600 punten bij Cinebench R20 een stuk hoger presteren. De laptops zijn voorzien van een Ryzen 7 4700U-processor met acht kernen.