Internet via coax – review EoC-adapters voor netwerk via bestaande tv-kabels

Marco den Teuling
0

Je kunt een netwerk maken en internet doorgeven via bestaande coax tv-kabels. Zo krijg je bijvoorbeeld op de slaapkamer of op zolder internet zonder kabels trekken. We testen vier adapters die internet via coax doorgeven en vergelijken de resultaten.

Met Ethernet-over-Coax-adapters (EoC-adapters) kun je coax kabel­s die toch al in de muur zitten gebruiken voor een netwerkverbinding. Zo kun je een pc of ander apparaat verbinden met je router en internet via coax doorgeven.

Je verbindt de bestaande tv-kabel of aansluitpunt daarvoor in de buurt van je router gewoon met een EoC-adapter en sluit een netwerkkabel aan tussen de router en adapter. Bij een ander tv-aansluitpunt plaats je de tweede adapter en via de netwerkpoort op die adapter heb je dan verbinding met je router.

Internet via coax kabels, EoC adapters getest

Zo mooi als hierboven wordt het niet, de netwerkpoort zit op de geteste ethernet-over-coax-adapters.

Vaak werkt dit zelfs tegelijk met bijvoorbeeld een tv-signaal over die kabel. We hebben vier adapterparen in huis gehaald van Allnet, Axing, Devolo en Luster om te testen.

Internet via coax – testresultaten van de 4 adapters

We hebben de snelheden in de praktijk getest en hoe gemakkelijk de adapters in gebruik te nemen zijn. Het goede nieuws eerst: de adapters halen allemaal bijna de volledige gigabit netwerksnelheid die mogelijk is.

Om een internetverbinding vanaf je router door te geven zijn ze adapters dus snel genoeg en sneller dan Powerline (internet via stroomdraden).


Ontvang gratis tips voor je thuisnetwerk, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Allnet ALL-GHN102v2 – Coax

Let op bij de aanschaf: de adapter circuleert onder Allnets artikelnummer 123043 in twee versies die beide worden aangeduid als ‘ALL-GHN102-Coax’ bij (web)winkels.

Allnet ALL-GHN102v2 adapter voor internet via coax

De oudere versie werkt volgens G.hn Wave 1 en haalt minder doorvoer dan de nieuwere versie (Wave 2, aanduiding op doos en typeplaatje als hierboven). Doe navraag of geef bij je bestelling uitdrukkelijk aan dat je versie ‘102v2’ bestelt. Als je toch de Wave 1 versie ontvangt, ruil hem dan om.

Er valt niets in te stellen: uitpakken, aansluiten en aanzetten. Net als de bijna identieke Axing-zustermodellen (hieronder), vertoonden de Allnet-adapters een variërende latency (ping-tijd).

De schommelingen hadden geen merkbaar effect op de doorvoer tijdens langere transmissies. Als je er last van hebt, kun je het verhelpen met de aangekondigde firmware-update (je verzoek kun je richten aan [email protected]).

Pluspunten / minpunten

+ eenvoudige setup
+ goede doorvoer
fluctuerende ping

Bekijk het product


Axing EOC 1-32 G.hn Coax P2P

Axing is een bekende fabrikant van coax-distributietechnologie in de satelliet/kabeltelevisie-industrie en sinds enkele jaren ook actief op het gebied van datanetwerken via dit medium. De nadruk ligt op systemen voor zakelijke gebruikers met een boomvormige topologie (centrale concentrator, veel eindpunten in master/endpoint-configuratie). Voor appartementen en eengezinswoningen zijn de apparaten ook verkrijgbaar in de hier geteste ‘peer-to-peer’-versie. Als alternatief voor de gewone ethernet/coax-adapter is er ook een met een geïntegreerd wifi-toegangspunt.

Axing EOC 1-32 G.hn Coax P2P adapter testexemplaar

De adapters werkten zo uit de doos, er was niets in te stellen. Net als bij de bijna identieke modellen van Allnet (links), merkten we een fluctuerende ping op. Axing heeft (nog) niet aangegeven alternatieve firmware aan te bieden. In de test werkte de EOC-1-32 iets sneller bij hoge demping dan het Allnet-model, waardoor je eventueel iets meer bereik hebt.

Pluspunten / minpunten

+ eenvoudige setup
+ goede doorvoer
fluctuerende ping

Bekijk het product


Devolo Giga Bridge

De Giga Bridge van Devolo werkt meteen, net zoals de andere adapters, maar via goed ontworpen browserpagina’s kun je eventueel instellingen aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld energiebesparende functies wijzigen, de ledlampjes uitschakelen of de verbindingskwaliteit opvragen.

Devolo Giga Bridge voor netwerk via coax kabel of telefoonkabel

De automatisch gestarte wizard zou ook moet aanbieden om standaard geactiveerde diagnostische gegevensoverdracht uit te schakelen. Devolo wil dat regelen met een firmware update.

De Giga Bridge werkt ofwel via coaxiale kabels of via een vrije telefoonlijn en is daarom verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen. Op het moment van testen was de Giga Bridge alleen geschikt voor point-to-point-werking en op kabels die niet voor andere doeleinden worden gebruikt. De beoordeling in de tabel is daarop gebaseerd. Ondertussen is ook multipoint beschikbaar (tot 8 adapters binnen een thuisnetwerk) via een firmware update.

Pluspunten / minpunten

+ ook versie voor telefoonkabels
+ browser-interface
firmware update nodig voor multipoint

Bekijk het product


Luster HME5000-C2-E2-PU-I2-I

Alleen gebruikers met netwerkkennis zullen zich thuis voelen bij de browserconfiguratie van de MoCA-adapters van Luster. Gelukkig is het instellen via de browser alleen nodig als verschillende gebruikers in een gebouw met gedeelde coaxbekabeling MoCA-systemen gescheiden van elkaar willen gebruiken. Dat kan door verschillende sleutels in te stellen. Bij onze testexemplaren was kiezen van het frequentiebereik beperkt tot de D-band volgens de MoCA-standaard.

Luster HME5000-C2-E2-PU-I2-I MoCA adapter

Wie kabeltelevisie heeft via coax kan de Luster-adapters ook gebruiken: de frequentiebereiken van de systemen zijn verschillend en beïnvloeden elkaar niet. Maar bij satelliet-tv via coax moet je kiezen voor G.hn-modellen. Vermoedelijk door de hogere werkfrequentie gaven de MoCA-adapters het in de test iets eerder op dan de G.hn-concurrenten als de demping toenam.

Pluspunten / minpunten

+ compatibel met kabel-tv
maar niet met satelliet-tv
minder bereik dan G.hn

Bekijk het product


Internet via coax – demping en gegevens EoC-adapters

Splitters, slechte connectors en kabels kunnen het signaal via de coax-kabels dempen. We hebben getest hoe goed de adapters hiermee omgaan door steeds meer 10dB-verzwakkingselementen ertussen te plaatsen op 50 meter coax-kabel.

Tot aan gemiddelde dempingsniveaus bereikten de systemen de volledige netto doorvoer van ongeveer 950 Mbit/s die mogelijk is met gigabit-ethernet. Daarna nam de snelheid af tot de verbinding uiteindelijk volledig uitviel. In de tabel hieronder zie je de snelheden versus demping voor de geteste EoC-adapters. Klik erop voor een vergroting.

demping EoC adapters met extra dempingselementen (zoals splitters, connectors)

Ethernetpakketten met VLAN-tags passeerden alle EoC-adapters zonder problemen. Ook multi­cast-streaming (zoals bij IPTV), werkte grotendeels zonder problemen.

Latentie EoC-adapters en testgegevens

Bij het testen van de latentie van de EoC-adapters van Allnet en Axing zagen we herhaaldelijk een systematisch variërende latentie (RTT, pingtijd) met tijden tussen 40 en 1 milliseconde. Het middelen hiervan leidde tot relatief hoge RTT-waarden. De Devolo-adapters, die dezelfde G.hn-chips gebruiken, hadden een stabiele en aanzienlijk kortere RTT van 1,4 milliseconden. Allnet wil dat verbeteren met een firmware-update.

Ter vergelijking: bij gigabit-ethernet is 1,0 milli­seconde via een eenvoudige switch een normale waarde. In het dagelijks gebruik zul je de RTT-schommelingen waarschijnlijk niet opmerken, maar het zou gamers kunnen storen.

In onderstaande tabel vind je technische gegevens, testresultaten en beoordelingen van de geteste adapters. Klik erop om de volledige versie (in pdf-formaat) te downloaden.

ethernet over coax adapters gegevens en testresultaten download

Internet via coax adapters getest – conclusie

Als je geen ethernetkabel door het huis wilt aanleggen, kun je EoC-adapters gebruiken om de bestaande coaxbekabeling te benutten. De benodigde adapters zijn prijzig en het energieverbruik tijdens gebruik is ook hoog. Maar onder gunstige omstandigheden bieden ze de volledige gigabit-ethernetdoorvoer. Met erop aangesloten extra accesspoints kun je overal in een gebouw snel en draadloos internet krijgen.

  • De adapters van Allnet en Axing zijn heel eenvoudig in gebruik te nemen, waarbij de Allnet-apparaten interessanter zijn voor gamers vanwege de beloofde firmware-update.
  • De MoCA-variant van Luster is bijzonder makkelijk te integreren in coaxsystemen met kabel-tv, maar kan niet overweg met satelliet-tv-installaties.
  • De Giga Bridge van Devolo is met de nieuwste firmware niet meer beperkt tot point-to-point-werking. Daarmee is hij ook interessant als in één gebouw meerdere coaxdatanetwerken parallel moeten lopen.

Bij het installeren van EoC moet natuurlijk met een aantal voorwaarden rekening worden gehouden en soms moet je daarbij wat proberen en aanpassen. Meer uitgebreide informatie hierover vind je ook in c’t uitgave 4/2022.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 4/2022, pagina 98, van Ernst Ahlers en Marco den Teuling)

Lees uitgebreide reviews en informatie op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er