Kleine NAS-systemen met 10Gbit

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Wie vaak met grote bestanden werkt wil niet steeds wachten bij het benaderen van de netwerkopslag. Een NAS met 10Gbit-netwerkpoorten biedt dan uitkomst.

10Gbit-NAS-apparatuur wordt ook betaalbaar voor thuisgebruikers. De Asustor en QNAP bieden voor zo’n 400 euro NAS-systemen die data via extra snelle LAN-poorten kunnen overzetten met 10 Gbit/s, oftewel 1,25 GB/s.

Dergelijk NAS-systemen waren door hun prijzen van rond de 1000 euro lange tijd alleen voorbehouden aan bedrijven. De kosten voor de schijven en een eventueel aan te leggen 10-Gigabit-infrastructuur (kabels, switch) komen daar wel nog bij.

Asustor vs QNAP: technische verschillen

Het belangrijkste technische verschil tussen de Asustor- en de QNAP-NAS: de AS4004T heeft een 10GBase-T-poort voor een gewone netwerkkabel (RJ45), terwijl de TS-332X een SFP+-poort heeft voor een glasvezelmodule of direct-
attach-kabel.

Verder heeft de Asustor een dualcore- en de QNAP een quadcore-processor. Met een direct-attach-kabel (maximaal 2 meter lang) kan de QNAP direct op een Gigabit-switch worden aangesloten, zodat dan geen extra investering nodig is voor de glasvezel-infrastructuur (twee SFP+-modules en een geschikte patchkabel).

De 10Gbit-LAN-poort van de QNAP TS-332X (boven) is uitgevoerd als SFP+-aansluiting. De Asustor AS4004T heeft een gewone RJ45-aansluiting voor 10GBase-T.

Met ruimte voor vier schijven bij de Asustor AS4004T en drie stuks bij de QNAP TS-332X zijn beide apparaten
geschikt voor een RAID5-configuratie met drie schijven.

Die combineert uitvalbescherming (redundantie voor één schijf) met een hogere capaciteit (2/3 netto capaciteit bij RAID5 versus ½ capaciteit bij RAID1).

Schijven

Bij beide apparaten kun je volgens de fabrikant de defecte schijven vervangen tijdens het gebruik (hot-swap). Dat zouden we alleen aanraden bij de AS4004T, omdat die van buitenaf toegankelijke trays heeft.

De TS332X kun je beter uitzetten omdat de behuizing geopend moet worden.

Volgens opgaaf kunnen de NAS-apparaten overweg met 14TB-schijven. Met 3,5″-schijven leidt dat voor de AS4004T tot maximaal 56 TB en voor de TS-332X maximaal 42 TB opslagruimte.

De QNAP-NAS heeft daarnaast nog drie interne slots voor M.2-SATA-ssd’s, die als cache of als extra snelle opslagruimte kunnen dienen.

Bij de TS-332X kunnen in de 3,5″-slots eventueel ook 2,5″-SATA-ssd’s. Maar daar wordt maar één geschikte adapter voor meegeleverd.

Bij de Asustor AS4004T (links) kan een defecte schijf snel verwisseld worden tijdens gebruik door de makkelijk toegankelijke trays. De QNAP TS-332X moet je daarvoor openschroeven.

We hebben voor een goede vergelijking wel getest met dezelfde drie ssd’s (Samsung 850 Pro, 250 GB) als in de AS4004T, waar beide maten goed in de trays passen.

Maar voor normaal gebruik moet je eigenlijk netjes M.2-ssd’s monteren. Bij de SMB-doorvoer (Windows-netwerkmappen) zagen we bij de benchmarks met onze testsoftware  overigens nauwelijks een snelheidsverschil toen we drie Samsung 860 Evo 250 GB M.2-sdd’s in de TS-332X stopten.

Ruimte voor de toekomst

De basisuitrusting van 2 GB RAM bij beide apparaten is voldoende voor NAS-gebruik. Wil je er ook Docker op draaien voor eigen serverdiensten, dan is meer werkgeheugen zinvol.

Uitbreiden kan alleen bij de TS-332X, waar je de SO-DIMM kunt vervangen door een module van maximaal 16 GB (DDR4-2400). Bij het testen met een 8GB-module van Kingston werkte de TS-332X probleemloos. Er is ook een versie met standaard 4 GB (332X-4G).

De TS-332X heeft mede dankzij de quadcore-cpu meer reserves voor Docker dan de AS4004T met zijn dualcore.

Bij een test met OpenSSL was de integerperformance van de cpu’s vergelijkbaar: 64 MB/s AES-256-CBC-doorvoer met 1K-blokken zonder hardwareversnelling op een enkele core van de AS4004T versus 66 MB/s bij de TS-332X.

Met hardwareversnelling was die waarde bij de ­TS-332X negen keer zo hoog (606 MB/s). De waarde bij de AS4004T konden we niet betrouwbaar meten, maar zal vergelijkbaar zijn.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Beveiligde opslag

Beide apparaten kunnen hele volumes (TS-332X) of afzonderlijke mappen (AS4004T) versleutelen. Daarmee zijn belangrijke documenten ook bij diefstal van schijven of NAS beveiligd. Bij de TS-332X leverde dat geen merkbare afname in prestaties op.

De Asustor vertraagde echter duidelijk met versleuteling, vooral met ssd’s (241 versus 511 MB/s bij het lezen van grote bestanden).

Maar dat was nog steeds het dubbele van wat er met Gigabit-ethernet gehaald werd bij lezen (115 MB/s). De 10GBase-T-aansluiting heeft dus ongeacht de versleuteling duidelijk nut.

Qua energieverbruik verschillen de apparaten weinig. De QNAP is net iets zuiniger dankzij een SFP+-slot in plaats van een 10GBase-T-poort.

Geluidsproductie

De behuizing van de AS4004T dempt volgens onze metingen het geluid van de harde schijven met een zeer goede 0,3 sone beter dan de QNAP, al komt die ook tot een goede 0,5 sone.

Daarmee zijn ze beide geschikt voor op het bureau. Voor een stille omgeving kun je er beter ssd’s in stoppen, waarmee ze bijna onhoorbaar worden.

Nu het we toch over geluid hebben: de TS-332X laat met de fabrieksinstellingen in allerlei situaties een Engelse of Chinese computerstem horen.

Gelukkig kun je die vervelende en nogal nutteloze gimmick uitzetten. Belangrijke meldingen komen via e-mail of sms namelijk een stuk verder dan de kamerdeur.

Software

Beide apparaten zijn dankzij wizards makkelijk via de browser in te stellen. Bij QNAP herken je de ervaring met en de focus op zakelijke klanten met opties als het vormen van opslagpools en het koppelen van uitbreidbare volumes.

De standaardsoftware laat al niets te wensen over, beide apparaten bieden alle benodigde serverfuncties voor kleine netwerken.

De NAS-apparaten zijn uit te breiden met apps van de fabrikant. Voor beide is ook Docker beschikbaar. Daarmee kun je bijvoorbeeld je eigen cloudserver opzetten met recente software, want de fabrikantversies lopen daar meestal wat bij achter.

Er is ondertussen op Docker Hub ook een groter aanbod van images voor de hier gebruikte ARM-cpu’s.

Asustor biedt met MyArchive een praktische optie voor veel thuisgebruikers. Je kunt een of meer trays reserveren voor wisselbare schijven die niet in de RAID worden opgenomen.

Daarin kun je dan naar wens andere schijven plaatsen (gemonteerd in extra aan te schaffen trays) voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld om gearchiveerde data te lezen of offline-back-ups te maken.

Conclusie

De Asustor AS4004T en de QNAP TS-332X komen hun belofte na: ze bieden via de extra snelle LAN-poort duidelijk hogere doorvoersnelheden dan via het eveneens aanwezige gewone Gigabit-ethernet.

De AS4004T is qua prijs gunstiger en door de makkelijk toegankelijke trays kun je schijven tijdens gebruik vervangen.

De duurdere TS-332X is met zijn betere cpu en uitbreidbare RAM vooral interessant als je eigen serverfuncties wilt aanbieden via dockercontainers.

(Ernst Ahlers, Marco den Teuling)

10Gbit-NAS’en

ModelAS4004TTS-332X-2G
FabrikantAsustorQNAP
Knoppen / indicatorlampjesaan,reset, copy / 8+6 ledsaan, reset, copy / 9+6 leds
Aansluitingen LAN / overig3 × RJ45 (10GBase-T,
2 × Gigabit) / 2 × USB 3.0
SFP+, 2 × RJ45 (gigabit) / 3 × USB 3.0, 3,5mm-audio-out
Cpu / RAM (maximum)Marvell Armada 7020 (dualcore, 1,6 GHz) /2 van 2 GBAnnapurna Labs AL-324 (quadcore, 1,7 GHz) /2 van 16 GB
Prijs (zonder disks)€ 350€ 400

 

Meer 10Gbit-NAS testresultaten in c't mrt/2019

Meer over

HardwareNAS

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology DS1618+ NAS voor professioneel thuisgebruik

De Synology DS1618+ is een NAS voor de veeleisende thuisgebruiker.

Voordelige en zuinige netwerkopslag: goedkope NAS kiezen

Als je goedkope centrale opslagruimte in je netwerk nodig hebt, bijvoorbeeld voor back-ups, foto’s en video’s, dan heb je geen NAS van 300 euro nodig....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er