Het live-systeem Rescuezilla maakt met slechts enkele muisklikken een back-up van partities of kloont een bestaand systeem naar een nieuwe schijf. Benieuwd naar nog andere features van deze software? Kom erachter in deze Rescuezilla review!
Ontvang gratis informatie en tips over software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Waar is de software Rescuezilla handig voor?
Na een hardwaredefect, een virusaanval of soortgelijke ongelukken moet je een systeem vaak helemaal opnieuw instellen. Een back-up van de volledige schijf of partitie bespaart je veel tijd, omdat je in dergelijke gevallen de gegevens in één keer terug kunt zetten.
Dat is precies waar het live-systeem Rescuezilla je bij helpt: het maakt een backup van afzonderlijke partities of hele schijven in een imagebestand en herstelt ze als de nood aan de man is. Een incrementele back-up is niet mogelijk.
Rescuezilla kan ook schijven en partities klonen op een nieuwe harde schijf zonder de tussenstap van een back-up, wat bijzonder handig is bij een dataverhuizing naar een nieuwe pc
Clonezilla vs Rescuezilla review
In tegenstelling tot Clonezilla heeft Rescuezilla een eenvoudige grafische gebruikersinterface. Daarin selecteer je de gewenste functie, de bron- en doelschijf en klaar ben je. Naast externe harde schijven kunnen ook netwerkschijven dienen als opslag voor de back-ups. Rescuezilla maakt een back-up van de gewenste partitie(s) van een schijf en maakt dus back-ups van elk besturingssysteem.
Ongebruikte gebieden op de bronpartitie nemen geen opslagruimte in bij de backup. Bovendien kan de tool overweg met de back-ups van Clonezilla, en de images van virtualisatie-oplossingen zoals VirtualBox, VMware en Qemu. Omgekeerd kunnen Rescuezilla-back-ups worden teruggezet met Clonezilla.
Rescuezilla kan losse bestanden uit back-ups kopiëren. Die functie zit zich nog in het bètastadium, met name het openen van gecomprimeerde back-ups mislukt nog regelmatig of duurt erg lang.
Verschillende reddingstools en andere hulpmiddelen
Er zijn verschillende reddingstools. TestDisk en PhotoRec duikelen verwijderde documenten en partities weer op, hoewel je enige training nodig hebt om met die tools te werken.
Andere hulpmiddelen, zoals de partitietool GParted, de browser Firefox en een bestandsbeheerder, helpen bij de reddingsoperatie. Je pc moet booten van het Rescuezilla-medium, wat een usb-stick of dvd kan zijn. Dat zorgt dat de tool ook werkt als het geïnstalleerde besturingssysteem het loodje heeft gelegd.
Van het het onderliggende Linux-systeem zie je alleen iets bij de aanduidingen van de schijven.
Conclusie Rescuezilla review
Al met al maakt Rescuezilla het voor iedereen eenvoudiger om eenvoudig en snel volledige back-ups te maken en weer terug te zetten.
Mocht je toch nog visueel materiaal willen over hoe je nou een back-up moet maken, kan clonen of juist herstellen: zie dan het filmpje hieronder!
Rescuezilla review – plus- en minpunten
+ handig totaalpakket
+ simpele bediening
+ gratis
Rescuezilla specificaties | |
Fabrikant | Rescuezilla |
systeemeisen | 64-bit x86-systeem, 1 GB RAM |
Gratis te downloaden via | rescuezilla.com |
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 05, 2022, pagina 24.)