Rescuezilla review: software die misschien je redder in nood kan zijn

Elwin Hodžić
0

Het live-systeem Rescuezilla maakt met slechts enkele muisklikken een back-up van partities of kloont een bestaand systeem naar een nieuwe schijf. Benieuwd naar nog andere features van deze software? Kom erachter in deze Rescuezilla review!

Rescuezilla 2.3.1 review


Ontvang gratis informatie en tips over software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Waar is de software Rescuezilla handig voor?

Na een hardwaredefect, een virusaanval of soortgelijke ongelukken moet je een systeem vaak helemaal opnieuw instellen. Een back-up van de volledige schijf of partitie bespaart je veel tijd, omdat je in dergelijke gevallen de gegevens in één keer terug kunt zetten.

Dat is precies waar het live-systeem Rescuezilla je bij helpt: het maakt een backup van afzonderlijke partities of hele schijven in een imagebestand en herstelt ze als de nood aan de man is. Een incrementele back-up is niet mogelijk.

Rescuezilla kan ook schijven en partities klonen op een nieuwe harde schijf zonder de tussenstap van een back-up, wat bijzonder handig is bij een dataverhuizing naar een nieuwe pc

Clonezilla vs Rescuezilla review

In tegenstelling tot Clonezilla heeft Rescuezilla een eenvoudige grafische gebruikersinterface. Daarin selecteer je de gewenste functie, de bron- en doelschijf en klaar ben je. Naast externe harde schijven kunnen ook netwerkschijven dienen als opslag voor de back-ups. Rescuezilla maakt een back-up van de gewenste partitie(s) van een schijf en maakt dus back-ups van elk besturingssysteem.

Ongebruikte gebieden op de bronpartitie nemen geen opslagruimte in bij de backup. Bovendien kan de tool overweg met de back-ups van Clonezilla, en de images van virtualisatie-oplossingen zoals VirtualBox, VMware en Qemu. Omgekeerd kunnen Rescuezilla-back-ups worden teruggezet met Clonezilla.

Rescuezilla kan losse bestanden uit back-ups kopiëren. Die functie zit zich nog in het bètastadium, met name het openen van gecomprimeerde back-ups mislukt nog regelmatig of duurt erg lang.

Verschillende reddingstools en andere hulpmiddelen

Er zijn verschillende reddingstools. TestDisk en PhotoRec duikelen verwijderde documenten en partities weer op, hoewel je enige training nodig hebt om met die tools te werken.

Andere hulpmiddelen, zoals de partitietool GParted, de browser Firefox en een bestandsbeheerder, helpen bij de reddingsoperatie. Je pc moet booten van het Rescuezilla-medium, wat een usb-stick of dvd kan zijn. Dat zorgt dat de tool ook werkt als het geïnstalleerde besturingssysteem het loodje heeft gelegd.

Van het het onderliggende Linux-systeem zie je alleen iets bij de aanduidingen van de schijven.

Conclusie Rescuezilla review

Al met al maakt Rescuezilla het voor iedereen eenvoudiger om eenvoudig en snel volledige back-ups te maken en weer terug te zetten.

Mocht je toch nog visueel materiaal willen over hoe je nou een back-up moet maken, kan clonen of juist herstellen: zie dan het filmpje hieronder!

Rescuezilla review – plus- en minpunten

+ handig totaalpakket
+ simpele bediening
+ gratis

Rescuezilla specificaties

FabrikantRescuezilla
systeemeisen64-bit x86-systeem,
1 GB RAM
Gratis te downloaden viarescuezilla.com

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 05, 2022, pagina 24.)

Lees meer over software in c't 05/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er