Huawei WiFi Q2 mesh-wifiset

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

De mesh-set Huawei WiFi Q2 moet met drie basisstations ook grotere huizen kunnen voorzien van wifi zonder dode plekken. De nodes kunnen op drie manieren met elkaar communiceren.

Meshsystemen vergemakkelijken het instellen van een algemeen wifinetwerk met daarin meerdere basis­stations omdat je ze centraal kunt configureren.

Het veranderen van een wachtwoord hoef je dan bijvoorbeeld niet op de router en alle afzonderlijke accesspoints te doen.

Bovendien kun je clients bij het wisselen van de radio­cellen (roaming) beter ondersteunen, zodat uitval bij bijvoorbeeld een Skype-gesprek of audiostreaming minder snel zal voorkomen.

Huawei zet nu ook een stap op deze markt. Het merk is waarschijnlijk
bekender van hun smartphones en zakelijke netwerkapparatuur.

Onderlinge verbinding

Het mesh-wifisysteem WiFi Q2 biedt voor de clients de gebruikelijke kost: 2-stream MIMO op beide wifibanden tegelijkertijd (zie de tabel verderop).

Voor het onderling verbinden van de basisstations zijn er maar liefst drie opties beschikbaar: ten eerste kan de backbone via de 5GHz-band verlopen, ten tweede via een Powerline-verbinding en ten derde via een netwerkkabel. De apparaten kiezen zelf automatisch de op dat moment beste manier.

Snelheden

De Powerline-adapters met de G.hn-standaard zijn geïntegreerd, waardoor er geen externe en vaak lastige voeding nodig is – een duidelijk pluspunt. Ze moeten 1000 Mbit/s bruto kunnen halen.

De statusweergave in de root-node – de als eerste ingestelde node met de internet­verbinding – kwam bij ons in het beste geval maar net tot 200 Mbit/s.

Toch kan dat sneller zijn dan via een 5GHz-backbone: de 5GHz-datarate met een Acer-notebook (VS-372 met wifichip QCA6174) op 26 meter door muren via een repeater-node verdrievoudigde bijna (130 tegen 46 Mbit/s) toen we voor een goede Powerline-verbinding zorgden.

Met een netwerkverbinding tussen de root-node en de repeater haalden we zelfs 157 Mbit/s – ook de transferrate op de 2,4 GHz verbeterde toen naar 120 in plaats van 86 Mbit/s.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Configureren

Het configureren van het systeem kan met een app, die beschikbaar is voor
Android en iOS, of met een browser op de root-node. Die root-node werkte met de geteste firmware 8.0.0.6 altijd als NAT-router, een accesspointmodus was er niet.

Je ontkomt dan helaas ook niet aan een vaak lastige dubbele NAT-set-up als de oude router blijkbaar niet te vervangen is. De root-node werkt met DHCP en PPPoE voor de internettoegang, maar VLAN-tagging wordt niet ondersteund.

Toen we hem aan een Fritzbox hingen, leidde dat met IPv6 niet tot problemen. Hij accepteert prefix-delegatie voor het eigen netwerk en stuurt ook Multicast-IPTV goed door – al moet je die twee wel eerst nog even activeren als je ze nodig hebt.

Het meshsysteem biedt natuurlijk ook een gastenwifi, maar die kun je verrassend genoeg alleen voor de root-node activeren en alleen op de 2,4GHz-band. Het gastenwifi wordt niet via mesh doorgegeven en IPv6 en Multicast-IPTV zijn daarop dan ook niet mogelijk.

Conclusie

De wifiperformance was normaal voor een dergelijk systeem, maar niet uitzonderlijk. Een snelle internetaansluiting kun je goed benutten. Het energieverbruik van het systeem was aan de lage kant.

De prijs van rond de 300 euro voor een WiFi Q2-set is een duidelijke prijsbreker in dit segment. Dergelijke systemen kosten normaal gesproken meer. En dan zit hier ook nog eens een Powerline-­backbone in.

De performance van de Q2-set was voldoende, je kunt voor overzichtelijke (energie)kosten eenvoudig en overal in huis internet krijgen. Op detailniveau valt er wellicht nog wel het een en ander te
verbeteren.

(Ernst Ahlers / Noud van Kruysbergen) 

Huawei WiFi Q2 3-Pack

Mesh-wifisysteem
FabrikantHuawei
WifiIEEE 802.11n-300/ac-867,
simultaan dualband, WPS, DFS
Bedieningselementenreset, WPS/verbinden
Aansluitingen3 x RJ45 (gigabit), G.hn-Powerline via stroomnet
NAT-performance (down/up)183 / 735 Mbit/s
IP-naar-IP (down/up)929 / 919 Mbit/s
Wifi 2,4 GHz dichtbij/20 m160 / 85–104 Mbit/s
5 GHz dichtbij/20 m296 / 88–143 Mbit/s
Backbone-snelheid 20 m157–183 Mbit/s
Client-doorvoer 26 m 2,4/5 GHz86 / 46 Mbit/s
Energieverbruik15 watt / 32 VA (idle, ca. € 33 per jaar
bij continu gebruik en 25 ct/kWh)
Prijs€ 299

Meer over

HardwareWifi

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Open Mesh mesh-wifisysteem: mesh-systeem in de cloud

Open Mesh wil een overkoepelend, betaalbaar en makkelijk via de cloud te besturen wifinetwerk mogelijk maken. Niet alleen voor bedrijven of zzp-ers, m...

Sneller wifi en meer bereik met mesh-systemen

Met een mesh-systeem moet je in alle hoeken van het huis de snelle internetaansluiting maximaal kunnen benutten. Behalve sneller wifi biedt het meer v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er