Eizo FlexScan EV2781 review: monitor voor professionele gebruikers

Daniel Dupré
0

In deze review werpen we een blik op de Eizo FlexScan EV2781. Dat deze monitor zich richt op professionele gebruikers bleek bij ons testmodel al toen we het scherm uit de doos haalden: wij hadden de witte variant (hij is er ook in het zwart) in handen, die zich qua design mag laten zien.

Eizo-FlexScan-V2781


Ontvang gratis informatie en tips over alles wat met beeldschermen te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Eizo FlexScan EV2781 bezels

Om het 27-inch-scherm zit een zeer smalle witte rand, die aan de onderzijde net iets breder is. Eizo spreekt over een ‘vrijwel bezelloze design’, wat klopt zolang het scherm uitstaat. Zodra je het inschakelt, zie je om het hele beeld toch een zwarte rand van ongeveer een halve centimeter. Bij het witte model vonden wij dit een klein tikje storend, omdat de zwarte rand samen met de witte rand elkaar benadrukken – dit zal vooral een kwestie van smaak zijn.

Eizo FlexScan EV2781 aansluitmogelijkheden

Aan de onderzijde zitten een DisplayPort-, HDMI- en USB-C-aansluiting. De USB-C-poort ondersteunt tot 70 watt PowerDelivery, zodat je een aangesloten laptop kunt opladen – mits deze dit ondersteunt. Daarmee bespaar je je een hoop kabelwirwar op je bureau, en de noodzaak om de voeding altijd mee te zeulen. Voor het werk met meerdere schermen kun je bovendien de Eizo daisy-chainen. Dit gaat ideaal met de Eizo EV2795, die  qua ontwerp identiek is, maar over een KVM-switch, een USB-C- en een RJ45 netwerkpoort beschikt. Dit model kost circa 90 euro meer.

Eizo FlexScan EV2781 verstelbaarheid

De Eizo bevestig je eenvoudig en zonder gereedschap op de stevige, ronde voet. Daar draait het scherm soepel op, voor het geval een collega even mee wil kijken. Het scherm kun je tot ruim 17 centimeter makkelijk in hoogte verstellen. In de hoogste stand kun je het scherm bovendien 90 graden roteren naar de portret-modus. Het scherm kantelt bovendien 5º naar voren en ­35 º naar achteren. Met de 10 × 10 cm VESA-bevestiging hang je de Eizo aan een monitorarm. Eizo levert een USB-C naar USB-C-signaalkabel mee; een DisplayPort- of HDMI-kabel zul je zelf in huis moeten hebben.

Eizo FlexScan EV2781 paneel en resolutie

Eizo heeft de EV2781 voorzien van een mat IPS-panel met 2560 × 1440 pixels met een maximaal contrast van 1000:1 en maximale helderheid van 350 cd/m2. Kleuren en helderheid stel je eenvoudig in via het overzichtelijke menu dat je bedient met de tiptoetsen aan de voorzijde van het scherm. Het scherm heeft een overdrivefunctie met een grijs-naar-grijs reactietijd van 5 ms. Voor films is dat prima, ook voor een potje gamen – hoewel de refreshrate van 60 Hz voor serieuze gamers te laag zal zijn.

Eizo FlexScan EV2781 papiermodus

De EV2781 heeft een papiermodus die het lezen van papier simuleert. Het beeld krijgt dan wel sepia-kleuren. De instelling reduceert het aandeel blauw licht, wat de ogen ten goede komt. De aparte ‘Auto EcoView’ instelling doet dit ook. Hiermee kun je bovendien volgens Eizo tot 50% energie besparen ten opzichte van een monitor die continu op de maximale helderheid staat. De instelling is bruikbaar, maar niet geschikt als je met foto’s of kleuren werkt.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de Eizo FlexScan EV2781 interessant kan zijn voor de zakelijke markt. Deze monitor is uitermate geschikt voor kantoorwerk en beschikt over voldoende aansluitmogelijkheden. Wel zul je flink in de buidel moeten tasten voor deze monitor die aan te schaffen is voor circa 670 euro in zowel wit als zwart.

Eizo FlexScan EV2781 review – plus- en minpunten

+ Flexibele aansluitmogelijkheden
+ geschikt voor kantoorwerk
Niet goedkoop

Eizo FlexScan EV2781 specificaties

FabrikantEizo, eizo.nl
Panel27 inch, 2560 × 1440, 109 ppi, 60 Hz, led backlight, 178º hor. /vert. kijkhoek
AansluitingenDisplayPort, HDMI, 1 × USB-C, 4 × USB 3.1 gen 1
Energieverbruik0,5W (standby), 18W (standaard), 153W (max)
Shoplink en prijsCoolblue, circa 670 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 01/02, 2023, pagina 22)

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er