Ubuntu 23.10 review: betere prestaties én hardware-ondersteuning máár..

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Canonical gaat door met het Snap-offensief en geeft de Linux Ubuntu Desktop een afslankkuur. De experimentele schijfversleuteling via TPM legt de basis voor probleemloos geverifieerd opstarten. Meer over dit besturingssysteem lees je in deze Ubuntu 23.10 review.  Ubuntu 23.10 review:

  Ophef en verbeteringen na haatteksten in Oekraïense vertaling

  Na enige ophef over haatteksten die in de Oekraïense vertaling van de installer waren binnengesmokkeld, is nu een opgeschoonde versie van Ubuntu 23.10 beschikbaar. Het controleproces voor vertalingen wordt herzien, en de installer kan dankzij Snap onafhankelijk van het live-systeem worden geüpdatet tijdens de installatie.

  Versleuteling via TPM en Ubuntu core architectuur

  Een andere vernieuwing, mogelijk gemaakt door Snap, is de mogelijkheid tot versleuteling via TPM (Trusted Platform Module). Deze methode, gebaseerd op de architectuur van Ubuntu Core, is nog experimenteel en vereist mogelijk aangepaste BIOS-opties zoals ‘Clear Intel PTT Key’. Gebruikers worden gewaarschuwd dat het wissen van een bestaande sleutel kan leiden tot het onvermogen om een met Bitlocker beveiligde Windows-installatie te starten.

  Standaard minimale installatie en desktopopties

  Ubuntu Desktop 23.10 installeert standaard een ‘minimale’ set met enkel een Firefox-Snap in Wayland-modus en enkele basisgereedschappen. Voor een volledige installatie met LibreOffice, games, enzovoort, moet de gebruiker de volledige installatie kiezen.

  Nieuwe App Center en pakketbeheer

  Ubuntu Software is vervangen door een nieuwe app voor pakketbeheer genaamd App Center, geleverd als Snap. Deze minimalistische en overzichtelijke toepassing maakt nog steeds het zoeken en installeren van klassieke Debian-pakketten mogelijk. Firmware-updates verlopen via een aparte Snap genaamd Firmware Updater.

  Gnome 45 desktopomgeving

  De standaard Ubuntu Desktop gebruikt Gnome 45 als desktopomgeving, uitgebreid via Gnome-extensies. Verbeteringen zoals het vloeiender bewegen van de muiscursor bij hoge belasting en sneller zoeken met de bestandsbeheerder Nautilus zijn doorgevoerd.

  Onderliggende technologieën en hardware-ondersteuning

  Ubuntu 23.10 wordt geleverd met de grafische stack Mesa 23.2.1 en Linux-kernel 6.5, wat betere ondersteuning biedt voor moderne hardware, waaronder ACPI-support voor RISC-V, Wi-Fi 7, MIDI 2.0, en de ALSA-audioserver. Ook wordt de nieuwe Raspberry Pi 5 ondersteund, en gebruikers met een Intel Arc grafische kaart kunnen betere prestaties verwachten

  Conclusie Ubuntu 23.10 review

  Deze tussentijdse release van Ubuntu 23.10 zal negen maanden lang worden voorzien van updates door Canonical. Het brengt diverse toekomstgerichte vernieuwingen die de volgende generatie van de Ubuntu-desktop voorbereiden. Gebruikers die principieel Snap-pakketten vermijden, dienen op zoek te gaan naar een andere distributie, omdat het verwijderen van snapd ook het nieuwe App Center en de Firmware Updater doet verdwijnen. Gebruikers van Ubuntu 23.04 worden aangemoedigd om te upgraden naar 23.10, en installatiemedia zijn beschikbaar op de Ubuntu-website.

  Ubuntu 23.10 review: plus- en minpunten

  +Betere prestaties
  +Betere hardware-ondersteuning
  Snap niet meer te vermijden

  Ubuntu 23.10 specificaties

  FabrikantCanonical
  Systeemeisen2GHz-dualcore, 4 GB RAM, 25 GB opslag
  Gratis te downloaden viaUbuntu

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke software reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

  Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

  Virtualisatie onder Linux

  Desktopvirtualisatie onder Linux: alles wat je nodig hebt voor virtualisatie onder Linux.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er