Als het gaat om de geluidskwaliteit loopt AKG’s K702 ver voor op de headsets. Voor een prijs van 135 euro komt hij bijna overeen met het niveau van de HD-600 van Sennheiser, die ruim twee keer zo veel kost. Hij laat zowel tijdens de urenlange gesprekken als bij het luisteren naar muziek een zeer goede indruk achter.
De combinatie met de goed klinkende microfoon van Antlion Audio is echter niet ideaal. De microfoon- en hoofdtelefoonkabels zijn van verschillende lengte. Een tafelmicrofoon zoals de goedkope CAD Audio U29 voor 40 euro is in sommige gevallen een praktisch alternatief.
Bij de headsets speelt Audio-Technica de sterke punten van een open koptelefoon veel beter uit dan dat Epos dat doet. We zijn met name een fan van het inmiddels helaas stopgezette model, de ATHADG1X. Die is qua draagcomfort vergelijkbaar met de K702, maar klinkt niet zo luchtig en open als we ze direct vergelijken. De microfoon is met zijn heldere registratie van je stem prima geschikt voor bijvoorbeeld podcasts. Als je er nog een kunt bemachtigen in een online shop, moet je zeker toeslaan.
De ATH-PDG1a is 60 gram lichter, maar de kleinere pads drukken iets harder op je hoofd. Het geluid is goed, en alleen in directe vergelijking met de K702 en HD-600 valt het bij muziek op dat de PDG1a een beetje overdrijft bij de hoge tonen. Als de ADG1X niet te krijgen valt, is de PDG1a een uitstekende keuze voor lange videobelsessies.
Bij de twee Epos-gaming-headsets zijn hoge tonen niet zo luchtig, de details gaan verloren. De GSP 500 klinkt raar gekleurd, de midrange Game One natuurlijker. De microfoons brengen stemmen duidelijk over. De telefoonsound haalt geen podcastkwaliteit, maar is oké voor vergaderingen.
De lompe bouw van beide koptelefoons voelt degelijk, maar maakt ze minder geschikt voor lange vergaderingen. Aangezien Sennheiser een flinke keuze aan goede open modellen koptelefoons heeft, zou toevoegen van een goede open (niet op gamers gerichte) headset niet moeilijk moeten zijn.
(Informatie afkomstig uit het artikel van Hartmut Gieselmann en Alieke van Sommeren, c’t magazine 12/2020, p. 76)