Headset voor videobellen – 5 comfortabele modellen getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Een headset voor videobellen kan snel onprettig aan de oren worden als je veel online vergaderingen hebt. Dit kun je (een beetje) voorkomen door een over-ear open headset die je niet volledig van je omgeving afsluit. We testen vijf modellen.

Wanneer je thuis aan het werk bent of alleen op kantoor zit, is wat geluid van buiten vaak geen probleem. Een koptelefoon die afsluit is dan niet handig, omdat het je volledig van je omgeving scheidt en je sneller vermoeid raakt. Als een headset nodig is omdat de buren je letterlijk kunnen volgen of je laptop te veel herrie maakt, dan moet je een open headset kiezen die zo comfortabel mogelijk is.

Over-ear modellen zijn prettiger om te dragen dan on-ear modellen. Hun oorkussens brengen de contactdruk over op je schedel en niet op je gevoelige oorschelpen. Het open ontwerp vermindert ook de warmteontwikkeling, zodat je niet gaat zweten (zeker bij langduriger dragen).

headset voor videobellen test review open over-ear 5 modellen getest

Geteste headsets

De keuze in open over-ear modellen is niet groot. We hebben vier modellen opgeduikeld: twee van Audio-Technica (de ATHADG1X en ATH-PDG1a) en twee gaming-headsets van Epos (de Sennheiser Game One en GSP 500). Als alternatief hebben we een vijfde optie getest: een combinatie van een koptelefoon en een clip-on microfoon. We kozen voor de open AKG K702-koptelefoon met daarbij de ModMic USB van Antlion Audio. Daarmee kun je ook van je eigen koptelefoon een headset voor videobellen maken.

Stemmen in koptelefoons

Koptelefoons voor consumenten leggen vaak de nadruk op de lage en hoge tonen. Bij een headset voor videobellen is dat contraproductief, aangezien het middengebied vanaf ongeveer 200 Hz bijzonder belangrijk is, daar begint namelijk de range van de menselijke stem. Bij videoconferentieprogramma’s wordt het basbereik vaak zelfs verlaagd met een high-pass-filter om storende geluiden te verminderen. Bij de hoge frequenties snijden veel videoconferentieprogramma’s de frequenties boven 9 tot 12 kHz af om bandbreedte te besparen.

Microsoft is in dat opzicht bij Teams en Skype bijzonder rigoureus, die zenden alleen spraak uit tot 7 kHz. Maar ook de sibilanten in het bereik tussen 8 en 12 kHz, die belangrijk zijn voor de verstaanbaarheid, worden dan weggelaten.

In het meest ideale geval moeten stemmen zo natuurlijk mogelijk overkomen. Hoofdtelefoons en koptelefoons bereiken dat met een neutrale frequentierespons die het middenbereik niet verlaagt en ook niet overdrijft. Dergelijke modellen zijn ook geschikt voor muziek. Om het geluid niet alleen subjectief te beoordelen, meten we de koptelefoon op een gekalibreerd kunsthoofd en vergelijken we de frequentierespons met de bijzonder neutrale Sennheiser HD-600 (gele curve in diagrammen verderop). In de diagrammen van de individuele beoordelingen kun je dus makkelijk zien of een model de nadruk legt op lage of hoge tonen.

Open koptelefoons hebben geen gesloten omhulsel achter hun omvormer en hebben door hun ontwerp het voordeel dat ze de hoge tonen natuurlijker weergeven en daardoor ook meer open klinken. Ze hebben echter wel het nadeel niet zo sterk te zijn bij de lage tonen omdat ze niet zo gemakkelijk de nodige druk opbouwen als een gesloten systeem.

Behalve met een goede headset voor videobellen kun je nog op andere punten het geluid bij videobellen verbeteren.

Testresultaten

AKG K702 & Antlion Audio ModMic USB

AKG K702 & Antlion Audio ModMic USB

De K702 is een lichtgewicht open kop­telefoon met relatief grote schelpen. Door de lage contactdruk zit hij zelfs na urenlang praten en/of luisteren nog comfortabel. De K702 is qua luchtigheid en nauwkeurige weergave gelijk aan de Sennheiser HD-600. In vergelijking daarmee zijn alleen de lagere middentonen van de K702 iets dunner, waardoor het geluid iets minder rijk is.

frequentiekarakteristiek akg k702 koptelefoon vs sennheiser hd 600

Met de Antlion ModMic USB kan de K702 worden opgewaardeerd naar een headset. De flexibele microfoonarm wordt bevestigd via een kleine magnetische puck, die je aan de buitenkant van de linker oorschelp vastplakt. Antlion levert drie vervangende plakpads mee.

Met de standaardinstelling pikt de microfoon veel extra geluid op. Stemmen klinken veel beter als je omschakelt naar unidirectioneel. De versterking van de usb-microfoon moet worden ingesteld op een maximum van 15 dB. Het geluid van de ModMic is vergelijkbaar met dat van de microfoon van de Audio-­Technica PDG1a.
Stemmen zijn goed te verstaan, maar missen een beetje sprankeling in de hoge tonen.

Pluspunten

  • beste geluid
  • aangenaam licht

Minpunten

  • kabelgedoe met microfoon

Bekijk deze koptelefoon

Audio-Technica ATH-ADG1X

Audio-Technica  ATH-ADG1X

Met slechts 225 gram is de ATH-PDG1a de lichtste headset in deze test. De oorschelpen zijn aanzienlijk kleiner dan die van de ADG1X en K702. De contactdruk is iets hoger, maar de PDG1a kan dankzij de zachte padding toch urenlang comfortabel worden gedragen. Het geluidsbeeld komt erg luchtig en nauwkeurig over. Opvallend is de sterke trebleboost vanaf 5 kHz. Dat is in het voordeel van oudere luisteraars, jongere luisteraars vinden die aanpassing misschien iets te opdringerig en vermoeiend.

frequentiekarakteristiek ath pdg1a headset vs hd 600

Toch is de klank van stemmen en muziek vol, transparant en evenwichtig. De goede microfoon heeft een iets hoger proximiteitseffect dan de ADG1X. Daardoor wordt er sterker de nadruk gelegd op lage frequenties en lijkt het modderig in de hoge tonen. De microfoonarm is stevig bevestigd aan de vervangbare kabel. De gladde kabelmantel veroorzaakt geen bijgeluiden door wrijvende kleding. De fabrikant levert ook een losse hoofdtelefoonkabel mee en een adapter met twee mini-jacks voor pc’s. Al met al is de PDG1a een zeer lichte en comfortabele en goed klinkende headset voor videobellen, die de eerste keuze is voor marathonsessies als je naast de ADG1X grijpt.

Pluspunten

  • zeer licht en comfortabel
  • transparante sound

Minpunten

  • nadruk op hoge tonen

Bekijk deze headset

Epos Sennheiser Game One

Epos Sennheiser  Game One

Sennheiser heeft onlangs gereorganiseerd en daarom wordt de Game One nu door Epos gedistribueerd. De contactdruk van de ovale, niet te grote pads is aanzienlijk hoger dan bij de andere mer­ken in deze test. Hij is te hoog voor lange sessies. De microfoon wordt automatisch uitgeschakeld zodra je de arm omhoog klapt. De koptelefoon legt relatief sterk de nadruk op de middentonen. De details in de hoge tonen worden niet erg precies weergegeven. Dat is niet alleen vervelend bij het luisteren naar muziek: ook de verstaanbaarheid van stemmen is slechter dan bij AKG en Audio-Technica.

frequentiekarakteristiek sennheiser game one vs sennheiser hd 600

De typische luchtigheid van een open koptelefoon ontbreekt. In vergelijking met de GSP 500 lijkt het geluidsbeeld natuurlijker en niet zo sterk gekleurd. De microfoon is ingesteld voor de telefoon-sound. De sterke nadruk op de middentonen zorgt voor een efficiënte vermindering van het lawaai. Je stem verliest echter veel van zijn natuurlijkheid. De met textiel gecoate kabel is wel robuust, maar als hij tegen kleding aan schuurt, is het bijgeluid op de opname te horen. Gezien de prijs hadden we meer verwacht van het geluid en het draagcomfort.

Pluspunten

  • robuust

Minpunten

  • matig comfort
  • focus middentonen, modderig

Bekijk deze headset

Meer testresultaten van bovenstaande en de andere geteste headsets vind je in c’t magazine 12/2020, in de rest van deze review en in onderstaande tabel.

headset videobellen tabel testresultaten

(Klik op de tabel voor een vergroting)

Microfoon positie

De beste plek voor de microfoonarm van een headset is op ongeveer twee tot drie vingers afstand van je mondhoek. De microfooncapsule moet naar het midden van je mond gericht zijn.

De headset-microfoons hebben een cardioïde karakteristiek. Dat betekent dat ze gevoeliger zijn voor het geluid dat uit je mond komt dan voor de rest van het geluid uit de kamer. Dat maakt het makkelijker om storende geluidsreflecties te onderdrukken dan headsets zonder microfoonarm, waarvan de microfooncapsules direct in de oorschelpen zijn ingebouwd.

Bij de ModMic USB kun je de richtingskarakteristiek van de microfoon omschakelen van omnidirectioneel naar unidirectioneel.

Headset aansluiten

Alle vier de headsets zijn via een 3,5mm-jack (3,5 mm TRS) aan te sluiten op laptops en smartphones met een hoofdtelefoonuitgang. Voor pc’s met aparte aansluitingen voor een koptelefoon en microfoon worden adapters, verlengkabels of vervangende kabels meegeleverd. Omdat de hoofdtelefoons allemaal een vrij lage impedantie hebben, hoef je geen extra audio-­interface te gebruiken.

De combinatie van AKG K702 en ModMic USB is wat meer werk. AKG voorziet de koptelefoon van een kabel van drie meter lengte. Maar de ModMic-kabel is slechts twee meter lang. Meegeleverde clips en extra kabelbinders helpen de kabelbende te temmen. Als alternatief voor de geteste usb-versie biedt Antlion Audio ook modellen met een analoge 3,5mm-jack en bluetooth.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Volume en microfoon regelen

Op alle vier de headsets is het volume regelbaar via een klein wieltje op een remote in de kabel of op de oorschelp. Om te profiteren van de volledige digitale resolutie van de hoofdtelefoonuitgang van je pc, moet je daar het volume op maximaal of 0 dB instellen en het niveau via de headset voor videobellen aanpassen. Audio-Technica en Antlion Audio bieden ook een mute-schakelaar.

Door de ietwat verwarrende labeling is het echter vaak niet duidelijk wanneer de microfoon open staat en wanneer niet. Bij Epos is dat handiger opgelost. Daarbij gaan de microfoons automatisch aan en uit als je de microfoonarm naar je mond haalt of opklapt.

Conclusie

Als het gaat om de geluidskwaliteit loopt ­AKG’s K702 ver voor op de headsets. Voor een prijs van 135 euro komt hij bijna overeen met het niveau van de HD-600 van Sennheiser, die ruim twee keer zo veel kost. Hij laat zowel tijdens de urenlange gesprekken als bij het luisteren naar muziek een zeer goede indruk achter.

De combinatie met de goed klinkende microfoon van Antlion Audio is echter niet ideaal. De microfoon- en hoofdtelefoon­kabels zijn van verschillende lengte. Een tafel­microfoon zoals de goedkope CAD ­Audio U29 voor 40 euro is in sommige gevallen een praktisch alternatief.

Bij de headsets speelt Audio-Technica de sterke punten van een open koptelefoon veel beter uit dan dat Epos dat doet. We zijn met name een fan van het inmiddels helaas stopgezette model, de ATHADG1X. Die is qua draagcomfort vergelijkbaar met de K702, maar klinkt niet zo luchtig en open als we ze direct vergelijken. De microfoon is met zijn heldere registratie van je stem prima geschikt voor bijvoorbeeld podcasts. Als je er nog een kunt bemachtigen in een online shop, moet je zeker toeslaan.

De ATH-PDG1a is 60 gram lichter, maar de kleinere pads drukken iets harder op je hoofd. Het geluid is goed, en alleen in directe vergelijking met de K702 en HD-600 valt het bij muziek op dat de PDG1a een beetje overdrijft bij de hoge tonen. Als de ADG1X niet te krijgen valt, is de PDG1a een uitstekende keuze voor lange videobelsessies.

Bij de twee Epos-gaming-headsets zijn hoge tonen niet zo luchtig, de details gaan verloren. De GSP 500 klinkt raar gekleurd, de midrange Game One natuurlijker. De microfoons brengen stemmen duidelijk over. De telefoonsound haalt geen podcastkwaliteit, maar is oké voor vergaderingen.

De lompe bouw van beide koptelefoons voelt degelijk, maar maakt ze minder geschikt voor lange vergaderingen.  Aangezien Sennheiser een flinke keuze aan goede open modellen koptelefoons heeft, zou toevoegen van een goede open (niet op gamers gerichte) headset niet moeilijk moeten zijn.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Hartmut Gieselmann en Alieke van Sommeren, c’t magazine 12/2020, p. 76)

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er