HP Smart Tank 5105 review: all-in-one printer met hervulbare tanks

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  In deze review nemen we de Smart Tank 5105 van HP onder de loep. Dit is een zeer betaalbare all-in-one printer die dankzij hervulbare tanks tegen extreem lage inktkosten print. Maar voor die prijs en lage printkosten moet je wel de nodige nadelen accepteren.

  HP Smart Tank 5105 review

  Betaalbaar maar beperkte functies

  De printer is zeer betaalbaar, maar er is bespaard op verschillende functies. De dunne plastic behuizing geeft geen erg duurzame indruk en hij kan slechts een kleine hoeveelheid papier aan de achterkant accepteren. Helaas ontbreekt een duplexer. De bediening is beperkt tot enkele standaardfuncties via membraantoetsen en een onverlicht display met segmenten en vaste symbolen.

  Inktvulling en -verbruik

  Het plaatsen van de printkoppen is een uitdaging vanwege de nauwe spleet. Bij het vullen van de inkttanks moet je erop letten dat de inkt in de juiste tank terechtkomt, omdat er geen gecodeerde vulgaten zijn. De meegeleverde zwarte inkt is voldoende voor twee tankvullingen, maar voor de overige kleuren slechts voor één vulling (50 ml). De meegeleverde inkt kan ongeveer 6000 ISO-kleurenpagina’s (ISO/IEC 24711) afdrukken. Navulflessen met originele inkt kosten 15 euro voor zwart (135 ml) en 13 euro per stuk voor de primaire kleuren (70 ml).

  Beperkte wifi-functionaliteit

  Houd er rekening mee dat wifi alleen werkt op de 2,4GHz-band. Bovendien heeft de printer vaak moeite om verbinding te maken met wifi na het inschakelen; vaak is het nodig om hem uit en weer aan te zetten om verbinding te krijgen. Voor de HP Smart-app is een HP-account vereist en deze werkt via de cloud.

  Afdrukkwaliteit en snelheid

  Wat betreft de printkwaliteit, levert de 5105 in de goed leesbare conceptkwaliteit twaalf pagina’s per minuut. In normale kwaliteit is hij iets langzamer. De stille modus kan alleen via de webinterface worden geactiveerd, maar dempt het geluid nauwelijks en verdubbelt de printtijd. In de beste kwaliteit print hij echter absurd langzaam: meer dan een uur voor tien pagina’s tekst. Hoewel fijne details goed worden weergegeven, kan de aanwezige groene waas in grijze gebieden storend zijn.

  Foto- en kopieerkwaliteit

  De Smart Tank heeft moeite met een gemengd document van 50 pagina’s, waarbij de printer vaak meerdere vellen tegelijk naar binnen trekt. Voor randloze foto’s heeft hij fotopapier en veel tijd nodig. De afdrukkwaliteit van foto’s op dit papier laat te wensen over: het zwart heeft weinig detail, er is een storende groene tint aanwezig, en transportstrepen verschijnen op A4-foto’s.

  Het kopiëren van tien kopieën vereist het tien keer indrukken van de knop voor zwart-wit of kleur. Helaas kunnen helderheid en kopieerkwaliteit alleen worden aangepast via de webinterface. Tekst wordt snel en in goede kwaliteit in zwart-wit gekopieerd, maar in kleur gaat dit erg traag. Kopieën van afbeeldingen vertonen foutjes en marges die op het origineel niet aanwezig waren, waardoor de kwaliteit van foto’s slecht is. Fotoscans zijn overmatig scherp met artefacten aan de randen en tonen enkele donkere texturen, waarbij de grijstinten paars lijken. Bij scans van afbeeldingen is rood nauwelijks waarneembaar en verschijnen er randen door overmatige verscherping. Bovendien ontbreekt tekstherkenning.

  Conclusie HP Smart Tank 5105 review

  De HP Smart Tank is alleen aan te raden als je graag goedkoop veel wilt printen, weinig waarde hecht aan afdrukkwaliteit en intuïtieve bediening, en alles via de cloud wilt laten regelen.

  HP Smart Tank 5105 review: plus- en minpunten

  + Zeer goedkoop printen
  + Bediening matig
  Afdrukkwaliteit niet best

  HP Smart Tank 5105 specificaties

  Fabrikant

  HP

  Printprocedé / inkt

  Bubblejet / 4 inkttanks (2 printkoppen)

  Resolutie (foto’s) / scannen

  4800dpi × 1200 dpi / 1200 dpi × 1200 dpi

  Invoer / uitvoer

  100 pag. normaal papier (achter) / 30 pag.

  Connectiviteit

  wifi (2,4Ghz), WiFi Direct, USB 2,0, Bluetooth LE
  Shoplink en prijsAmazon, circa 179 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Printers

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

  Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

  Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

  In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er