Zuinige monitor: test Philips B Line 241b7q

Daniel Dupré
0

De Philips B Line 241b7q is een 24-inch monitor die door Philips zelf de meest milieuvriendelijke monitor tot nu toe wordt genoemd. We testen deze energiezuinige monitor.

Philips heeft de monitor bewust ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd. Het ‘groen’ zijn van de monitor houdt niet op bij het energieverbruik alleen. De 24-inch monitor is met 11 watt een energiezuinig apparaat. Om het energieverbruik helemaal tot nul te brengen als je hem niet gebruikt, heeft Philips het apparaat van een ‘Zero Power Switch’ voorzien. Een indrukwekkende naam voor wat feitelijk niet meer dan gewoon een aan-uitschakelaar is. Dat neemt niet weg dat het een welkome optie is, want tegenwoordig zijn er nog maar nauwelijks apparaten die je volledig uit kunt zetten.

Philips B Line 241b7q review

In principe dus een prima idee, jammer alleen dat die knop dan wel wat ondoordacht geplaatst is. Hij zit namelijk ver van de rand van het scherm aan de achterzijde. Je moet redelijk ver achter het scherm reiken om erbij te kunnen. De kans bestaat dat sommige gebruikers die knop daarom maar zelden zullen gebruiken.

Goed voor het klimaat

Dat is gelukkig geen ramp: ook het stand-byverbruik van de monitor is met minder dan 0,3 watt behoorlijk laag. Philips heeft het scherm bovendien voorzien van een PowerSensor. Met deze infrarode sensor registreert het apparaat of er iemand voor het scherm zit. Als je wegloopt, reduceert het scherm automatisch de helderheid. Volgens Philips zou dat tot 80% van de energiekosten kunnen besparen. Daarnaast bestaat de monitor uit 85 procent gerecycled plastic en zijn schadelijke stoffen zoals lood of kwik aanzienlijk verminderd of weggelaten. De plastic behuizing, metalen delen van het chassis en de verpakkingsmaterialen zijn volledig te recyclen.

Scherm en aansluitingen

Het Full HD IPS-panel heeft een kijkhoek van 178/178 graden. Ook als het scherm 90 graden wordt gedraaid naar de portretmodus, zijn de kleuren nog goed zichtbaar. Het scherm is voorzien van een antireflectie-coating. Met de Zero-Bright-Dot-techniek belooft Philips dat deze schermen geen dode pixels hebben. Het scherm ondersteunt geen G-Sync of FreeSync. Hij heeft wel een responstijd van 5 ms, wat hem minder geschikt maakt om mee te gamen.

De bedieningsknoppen voor de scherm­instellingen zitten rechtsonder in de rand van het scherm verwerkt. De bediening van het menu is logisch opgebouwd en intuïtief in het gebruik. Links achter de rand zitten vier USB 3.0-poorten, waarvan er een snel opladen ondersteunt. Daarnaast zitten er een VGA-, ­DVI-D-, DisplayPort 1.2- en HDMI 1.4-poort aan de achterkant van het scherm, plus een audio-­ingang en audio-­uitgang waar je een hoofdtelefoon op kunt aansluiten. Bijzonder netjes: Philips levert bijna alle bij­behorende kabels mee, alleen een VGA-kabel ontbreekt.

In het scherm zitten twee speakers van elk twee watt ingebouwd. Zoals gebruikelijk bij monitors met ingebouwde speakers moet je geen hifi-kwaliteit bij de geluidsweergave verwachten, maar het is altijd fijn om niet extra luidsprekers te moeten neerzetten als je een beetje geluid wilt.

Ergonomie

De ergonomie van het apparaat zit wel snor: je kunt het scherm 90 graden draaien naar de portretmodus, naar voren en naar achteren kantelen, naar links en naar rechts draaien en in hoogte verstellen. Dat gaat soepel en de voet blijft mooi op z’n plek staan. Om de monitor zit een elegante smalle rand, wat prettig is bij een multi-monitoropstelling.

Philips heeft een prima scherm gemaakt voor kantoorgebruik. Dankzij het lage energieverbruik en het gebruik van gerecyclede en recyclebare materialen is het een duurzaam apparaat geworden. De positie van het scherm is makkelijk af te stellen en aan je wensen aan te passen. Een minpuntje is dan toch de onhandig geplaatste aan-uitknop.

Philips B Line monitor

24-inch energiezuinig full-hd-scherm
FabrikantPhilips, www.philips.nl
Paneel / contrast / resolutie / dpi / beeldverhouding / responstijdIPS / 1000:1 / 1920 × 1080 / 93 DPI / 16:9 / 5 ms
Aansluitingen /
overig
VGA, DVI-D, DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, 4 × USB 3.0 (1 × snelladen), audio (in/uit)  /
VESA-mount optie
Energieverbruik11 W bij normaal gebruik (8,2 W in ECO-modus), 0,3 watt stand-by
Shoplink en prijsPhilips B Line 241b7q, € 210

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo in c't 05/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er